Expolicajta Vorobjova z kauzy Očistec súd podmienečne prepustil, prokurátor podal sťažnosť

Expolicajta Pavla Vorobjova, odsúdeného v kauze Očistec na dvojročné väzenie, súd v stredu podmienečne prepustil na slobodu. Zatiaľ však zostáva vo výkone trestu, keďže prokurátor podal voči rozhodnutiu sudkyne Okresného súdu Trenčín sťažnosť. Rozhodovať tak bude krajský súd.

08.03.2023 10:25 , aktualizované: 10:45
debata (2)

Návrh na podmienečné prepustenie Vorbjova z výkonu trestu podal riaditeľ dubnickej väznice. Odôvodnil ho dobrým správaním, disciplínou, zapájaním sa do osvetovej činnosti vo výkone trestu a priaznivou resocializačnou prognózou.

Sudkyňa rozhodla o jeho prepustení na slobodu s trojročnou podmienkou. Prokurátor voči rozhodnutiu podal sťažnosť, o prípade bude rozhodovať Krajský súd v Trenčíne.

súd Čítajte viac Kauza Očistec: Expolicajta Vorobjova odsúdili na dva roky väzenia

Právna zástupkyňa Vorobjova Michaela Gáborík rozhodnutie okresného súdu o prepustení víta. „Toto rozhodnutie, bohužiaľ, nie je právoplatné, pretože prokurátor podal sťažnosť. Nám nezostáva nič iné, len počkať si na odôvodnenie tejto sťažnosti,“ povedala obhajkyňa.

Ján Kuciak / Martina Kušnírová / Čítajte viac Policajt, ktorý lustroval novinárov vrátane Kuciaka, smeruje k dohode o vine a treste

Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica odsúdil v máji minulého roka Vorobjova na dvojročný trest odňatia slobody vo väzení s minimálnym stupňom stráženia a trest prepadnutia majetku. ŠTS schválil dohodu o vine a treste. Vorobjov priznal vinu, čo bolo predpokladom na schválenie dohody o vine a treste, ako aj vzdanie sa práva na verejný proces a možnosti podať odvolanie.

Obvinený bol celkovo z deviatich skutkov – činnosti pre zločineckú skupinu a s tým spojených trestných činov prijímania úplatku a zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Jeho meno sa spája s tzv. lustráciami novinárov. V minulosti pôsobil ako šéf finančnej spravodajskej jednotky Národnej kriminálnej agentúry.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Vorobjov #kauza Očistec