Sudca Truban je disciplinárne vinný, znížili mu plat

Sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Michal Truban je vinný zo závažného disciplinárneho previnenia, keď sa nevylúčil z rozhodovania o väzbe pre nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra. Disciplinárny senát Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR ho v stredu potrestal znížením funkčného platu na šesť mesiacov o 50 percent.

08.03.2023 16:22 , aktualizované: 16:30
Michal Truban Foto:
Sudca Michal Truban na archívnej snímke.
debata (7)

Návrh na disciplinárne konanie voči Trubanovi podali predseda ŠTS Ján Hrubala a predseda Súdnej rady SR Ján Mazák 20. októbra 2020. Žiadali jeho preradenie na súd nižšieho stupňa.

„Je nesporné, že návrh na vzatie do väzby vybavoval sudca, ktorý má vo veci nespochybniteľnú vlastnú záležitosť,“ povedal Hrubala o nevylúčení sa Trubana z rozhodovania o väzbe Norberta Bödöra. Bagatelizovanie situácie pred disciplinárnym senátom podľa neho dokazuje malígny úmysel sudcu.

Podľa disciplinárneho návrhu mal mať Truban záujem na spochybnení Mareka K., svedka vo väzobnej veci, z ktorej rozhodovania sa nevylúčil. Podľa svedka sa mal právnik Ján G. prihovárať za eurofondy pre projekt Altmayer, patriaci Trubanovej rodine.

Truban na pojednávaniach opakovane zdôraznil, že sa necíti byť vinný, podotkol, že nemal pomer k účastníkom konania a ani k prejednávanej veci. Disciplinárku vníma ako politicky motivovanú pre nesúhlas s rozhodnutím prepustiť Norberta Bödöra z väzby na slobodu. Poukázal na to, že prokurátor a ani obvinení nepodali voči nemu námietku zaujatosti.

Michal Truban Čítajte viac Sudca Truban kvôli Bödörovi pred súdom. Zo špeciálu môže klesnúť až na okres
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Michal Truban