Holandský kráľovský pár sa pozrie do Tatier

Holandský kráľovský pár zakončuje vo štvrtok trojdňovú návštevu Slovenska programom v Poprade, Liptovskom Mikuláši a Tatranskom národnom parku.

09.03.2023 07:22 , aktualizované: 11:41
Poprad Holandský Kráľovský Pár čaputová Foto: ,
Na snímke sprava partner prezidentky SR Zuzany Čaputovej Juraj Rizman, prezidentka SR Zuzana Čaputová, holandský kráľ Viliam-Alexander a holandská kráľovná Maxima počas návštevy kostola sv. Juraja v Spišskej Sobote 9. marca 2023.
debata (15)

Predpoludním navštívil kráľ Viliam-Alexander, kráľovná Maxima spolu s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou Centrum podpory Spišskej katolíckej charity v Poprade, ktoré poskytuje pomoc obyvateľom Ukrajiny utekajúcim pred vojnou. Neskôr sa presunuli do Spišskej Soboty, kde si prezreli stredoveké námestie a Kostol svätého Juraja.

Na snímke zľava holandský kráľ...
Na snímke holandský kráľ Viliam-Alexander...
+14Na snímke zľava holandská kráľovná Maxima,...

Na Základnej škole Miloša Janošku v Liptovskom Mikuláši absolvujú diskusiu o občianskom vzdelávaní. Zúčastnia sa aj na modelovej hodine žiakov šiesteho ročníka na tému boja proti dezinformáciám.

Posledným bodom programu bude návšteva Tatranského národného parku, kde sa holandský kráľovský pár oboznámi s projektom biodiverzity a ochrany životného prostredia pri rieke Belá v Podbanskom.

Čaputová predstavila kráľovskému páru systém zálohovania PET fliaš

Slovensko je pre Holandsko inšpiráciou v oblasti zálohovania PET fliaš a plechoviek. Holandsko ho plánuje zaviesť v tomto roku a slovenská spoločnosť by mohla byť dodávateľom riešenia. Na sociálnej sieti o tom informovala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Hlava štátu predstavila holandskému kráľovskému páru v stredu zálohovanie. Tvrdí, že ide o jeden z najinovatív­nejších systémov zálohovania PET fliaš a plechoviek v Európskej únii, vybavený inovatívnou softvérovou technológiou. Slovensko je podľa Čaputovej stredoeurópskym lídrom v oblasti zálohovania.

„Výborná správa je, že po dnešnej prezentácii zástupcovia holandskej podnikateľskej delegácie prejavili záujem o slovenské riešenie systému zálohovania,“ uviedla prezidentka.

VIDEO: Kráľovský pár si vyskúšal vrátiť zálohované obaly v slovenskom systéme.

Video

Holandský kráľovský pár pricestoval na Slovensko v utorok. Hlavnými témami návštevy sú otázky právneho štátu a ochrany klímy vrátane prechodu na obehové hospodárstvo, ako aj podpora inklúzie a rozmanitosti v spoločnosti. Ide o prvú kráľovskú návštevu na Slovensku takmer po 13 rokoch.

Prezidentka si počas návštevy prebrala najvyššie štátne vyznamenanie Holandska Veľký kríž Radu holandského leva, ktoré jej udelil kráľ Viliam-Alexander. Recipročne kráľovi a kráľovnej udelila Rad bieleho dvojkríža I. triedy za mimoriadne zásluhy o všestranný rozvoj medzi Holandským kráľovstvom a Slovenskou republikou.

VIDEO: S holandským kráľom sa stretla aj Pravda

Video
Viliam-Alexander, Holandsko Čítajte viac Pred príchodom na Slovensko holandský kráľ Pravde prezradil, čo by odkázal Putinovi
15 debata chyba
Viac na túto tému: #kráľovná Maxima #kráľ Viliam Alexander #Zuzana Čaputová #zálohovanie