Odchod Hegera z OĽANO nie je podľa prezidentky dôvod na úradnícku vládu

Odchod dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera z OĽANO do novej strany nie je podľa prezidentky Zuzany Čaputovej dôvodom na úradnícku vládu. Tvorili by ju podľa nej ľudia, ktorí neprešli parlamentnými voľbami, pričom Heger nimi prešiel. Hlava štátu neplánuje vymenovať úradnícku vládu, kým Hegerov kabinet zásadným a závažným spôsobom nezlyhá. Považuje za štandard situáciu, že v čase pred voľbami je na čele vlády niekto, kto je súčasťou nejakej strany.

09.03.2023 14:54 , aktualizované: 17:15
Zuzana Čaputová Foto: ,
Prezidentka Zuzana Čaputová
debata (16)

VIDEO: Matovič: ak by som zakladal stranu, volala by sa inak, logo by bolo iné a boli by tam iní ľudia. Ktorých by si určite nebral?

Video

„Ak je tu iná alternatíva, ktorú spomínajú niektoré opozičné strany, a to je úradnícka vláda, v takom prípade by táto vláda nemala žiadny kontakt s predchádzajúcimi voľbami. To by boli ľudia, ktorí neprešli volebným cyklom,“ pripomenula prezidentka vo vyjadrení pre médiá v Podbanskom. Heger a ministri, ktorí odišli z OĽANO, podľa nej prešli poslednými voľbami. „Zároveň nie je zanedbateľné pre mňa aj to, že bývalé strany vládnej koalície túto situáciu akceptujú a chcú nechať stranu premiéra Hegera dovládnuť,“ dodala.

Igor Matovič, Čítajte viac Matovič nestvoril Hegerovu novú stranu. Tvrdí však, že nápad rozdeliť OĽaNO bol jeho

Vznik novej strany nie je podľa Čaputovej závažná okolnosť alebo zlyhanie vlády. „Je to fakt, že sa odčlenili. Ale vždy, keď idú voľby, či už riadne alebo predčasné, štandardom je, pokiaľ nie je úradnícka vláda, že na jej čele je niekto, kto patrí k nejakej strane. Ak by to bola úradnícka vláda, žiadnu legitimitu by z parlamentných volieb nemala. Mala by ju odo mňa, to je pravda, ale nie z parlamentných volieb,“ skonštatovala.

VIDEO: Heger o novej strane: Je to moja vízia, nie Matovičova.

Video

Prezidentka je pripravená vymenovať úradnícku vládu vtedy, ak zásadným a závažným spôsobom zlyhá Hegerova vláda. „Premiér o tom vie. Veľmi prísne sledujeme jednotlivé oblasti. Niektoré zmeny sa dejú, či už personálne alebo iné, práve kvôli tomu, aby závažné oblasti, ktoré sú dôležité pre Slovensko, neskončili zle,“ povedala.

Heger sa po odchode z OĽANO stal lídrom subjektu Demokrati. Jeho súčasťou sú aj dočasne poverení ministri Jaroslav Naď a Ján Budaj, ktorí pôsobili v OĽANO, a tiež ministri Rastislav Káčer a Karel Hirman.

Pellegrini opätovne žiada úradnícku vládu

Líder mimoparlamentnej strany Hlas Peter Pellegrini vo štvrtok vyhlásil, že by mala prezidentka Čaputová vymenovať úradnícku vládu, ktorá by viedla krajinu do predčasných parlamentných volieb. Zdôraznil, že dočasne poverený premiér Heger, ako aj väčšina dočasne poverenej vlády je súčasťou novej strany, ktorá neprešla voľbami. Títo ministri by podľa neho mali opustiť funkcie, keďže odišli zo strany, ktorej posty patria.

Úradnícka vláda by podľa Pellegriniho mohla pomôcť upokojiť vášne v spoločnosti a zabrániť tomu, aby si „extrém“ pýtal podiel na moci. Nemyslí si, že by jej vyslovili dôveru, no mala by podľa neho mandát na prvých 30 dní a mohla by naďalej fungovať s obmedzenými kompetenciami. Bolo by to podľa Pellegriniho pokojnejšie vládnutie.

„Je neprípustné, aby najsilnejším zoskupením vo vláde bola strana, ktorá neprešla voľbami a ešte ani oficiálne neexistuje v registri ministerstva vnútra,“ povedal líder Hlasu na štvrtkovej tlačovej konferencii. Označil to za podvod a „hulvátstvo“. Upozornil, že nová strana Demokrati si môže robiť volebnú kampaň cez „vládne limuzíny“.

Pellegriniho poslanci sú pripravení podporiť, prípadne aj podať pozmeňujúci návrh, ktorým by sa v Ústave SR stanovili časové lehoty na vypísanie volieb v prípade, že v parlamente dôjde k strate dôvery vláde a nenájde sa nová väčšina poslancov.

Pellegrini, Raši, Čítajte viac Pellegrini má jasno. Hlas nie je výťah do parlamentu: Baťo z Dobrej voľby verí v dohodu
16 debata chyba
Viac na túto tému: #Hlas #Peter Pellegrini #Zuzana Čaputová #predčasné voľby 2023