Mikas ruší povinnú izoláciu pre pacientov s covidom

Po viac ako dvoch rokoch sa má od 20. marca zrušiť povinnosť absolvovať niekoľko dňovú izoláciu pre pacientov s covidom. Po novom sa k týmto pacientom bude pristupovať rovnako, ako k pacientom s inými respiračnými ochoreniami.

10.03.2023 11:00
debata (118)

„Už nevidíme efektivitu v tom, aby boli covid pozitívni ľudia povinne izolovaní. Týmto smerom idú aj iné členské štáty, myslím si, že na to prišiel čas. Vyhláška k izolácii stráca svoje opodstatnenie,“ povedal hlavný hygienik Mikas. Týmto smerom sa uberá napríklad aj susedné Česko. Ochorenie si tak v súčasnosti nevyžaduje povinnú izoláciu vzhľadom na aktuálne cirkulujúce varianty a podiel ľudí, ktorí covid prekonali a/alebo boli kompletne zaočkovaní.

VIDEO: Hlavný hygienik Ján Mikas: Za respirátor sa nemusíte hanbiť
Video

Podľa šéfa Úradu verejného zdravotníctva to znamená to nielen koniec päťdňovej izolácie pre covid pozitívnych ľudí. Ale aj zrušenie päťdňovej karantény pre ľudí, ktorí boli v úzkom kontakte s covid pozitívnym človekom a o ktorej rozhodoval ošetrujúci lekár.

Po novom to v praxi bude znamenať, že ľudia s príznakmi covidu sa poradia s lekárom a ten posúdi ich stav, v prípade potreby im vypíše práceneschopnosť, podobe, ako je to napríklad pri chrípke.

očkovanie, Sputnik, Čítajte viac Obavy zo smrtiaceho očkovania sa nenaplnili, obetí je sedem. Dáte sa zaočkovať?

Vyhláška k prekrytiu horných dýchacích ciest sa podľa hygienikov nateraz rušiť nebude. „V súčasnosti má stále opodstatnenie – ešte máme relatívne vysokú chorobnosť na akútne respiračné ochorenia. Povinné riadne prekrytie horných dýchacích ciest (nos a ústa) respirátorom naďalej platí pre personál zdravotníckych a sociálnych zariadení pri kontakte s klientmi a pacientmi (personál nemocníc, ambulancií a lekární), návštevníkov zdravotníckych a sociálnych zariadení, pacientov v čakárňach a ambulanciách lekárov či zákazníkov lekární,“ ozrejmila Daša Račková hovorkyňa úradu.

„Covid sa v súčasnosti dostáva na úroveň iných akútnych respiračných ochorení, pri ktorých sa ľudia chránia sami s ohľadom na vlastné zdravie, ale aj na ochranu zraniteľných skupín," dodal Mikas. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila 11. marca 2020 pandémiu koronavírusu. Tá podľa WHO aj napriek uvoľneným opatreniam aj naďalej trvá.

118 debata chyba
Viac na túto tému: #izolácia #Covid-19