Silný vietor zafúka v sobotu na väčšine Slovenska, na severe má nasnežiť

Silný vietor zafúka v sobotu (11. 3.) na väčšine územia Slovenska. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahy prvého a druhého stupňa.

10.03.2023 13:20
debata

VIDEO: Po horúcom dni príde studený front, radikálne zoseká teploty

Video

Upozorňuje tiež na vietor na horách. V okresoch Čadca, Námestovo a Tvrdošín môže spadnúť desať až 13 centimetrov nového snehu. Pre Žilinský kraj a okolie vydali výstrahu pred snehovými jazykmi.

Druhostupňová výstraha pred vetrom platí v sobotu pre západné Slovensko a v okresoch Poprad a Kežmarok. Vietor tam miestami dosiahne v nárazoch rýchlosť 23 až 29 metrov za sekundu a v priemere okolo 16 metrov za sekundu. Pre väčšinu okresov Trenčianskeho, Žilinského, Banskobystrického, Prešovského kraja vydali meteorológovia na sobotu výstrahu prvého stupňa.

Na okresy Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Liptovský Mikuláš, Poprad sa vzťahuje aj výstraha druhého stupňa pred vetrom na horách. Pre väčšinu okresov v Žilinskom kraji bude platí prvostupňová výstraha.

V Žilinskom kraji a v časti Banskobystrického, Trenčianskeho a Prešovského sa môžu tvoriť snehové jazyky.

Bratislava neodporúča pohyb po parkoch a lesoch

Mesto Bratislava neodporúča v sobotu pohyb po parkoch, lesoch a cintorínoch. Dôvodom je očakávaný silný vietor.

„Môžu padať aj zdravé stromy, návštevu lesoparku preto odporúčame odložiť na iný deň,“ varujú Mestské lesy v Bratislave.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na sobotu pre Bratislavu výstrahu druhého stupňa. Vietor môže krátkodobo v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 85 až 105 a v priemere okolo 60 kilometrov za hodinu.

debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ