Čaputová a Pavel plánujú v apríli cestu na Ukrajinu. Otáznik visí nad budúcnosťou V4

Prezidenti Česka a Slovenska zvažujú spoločné zahraničné cesty a možnosť užšej spolupráce medzi oboma krajinami vidia okrem iného v boji proti dezinformáciám. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová to povedala novinárom po rokovaní s novým českým prezidentom Petrom Pavlom, ktorý prišiel na dvojdňovú návštevu Slovenska.

13.03.2023 10:09 , aktualizované: 15:25
debata (465)
VIDEO: Bude Čaputová opäť kandidovať? Čo jej Pavel poradí?
Video

Podľa Čaputovej spoločné zahraničné cesty môžu posilniť spoločné záujmy. Obaja počítajú so spoločnou cestou v apríli na Ukrajinu.

Za veľkú výzvu prezidentka označila informačnú vojnu. „Naše spravodajské služby hovoria o šírení dezinformácií. Sme veľmi zraniteľní. Vplyv dezinformácií je zjavný,“ povedala Čaputová.

Prezidentka poďakovala Česku za to, že velí mnohonárodnej jednotke NATO na Slovensku a že sa spolu s Poľskom podieľa na ochrane vzdušného priestoru Slovenska.

Čaputová tiež povedala, že s Pavlom zdieľa množstvo spoločných názorov a hodnôt.

VIDEO: Celá spoločná tlačová konferencia Petra Pavla a Zuzany Čaputovej.

Video

Pavel v súčasnosti vníma V4 skôr ako konzultačné fórum, ktoré nemá ambície na detailnú koordináciu zahraničnej alebo bezpečnostnej politiky. Priestor vidí v rozšírení spolupráce aj na baltské krajiny.

Pavel poznamenal, že sa nikdy netajil istou skepsou, pokiaľ ide o efektivitu zoskupenia krajín V4, ku ktorým okrem Česka a Slovenska patrí ešte Poľsko a Maďarsko. Rozpory v poslednom čase vyvoláva najmä postoj Maďarska k vojne na Ukrajine.

Pavel sa vyjadril aj k avizovanej návšteve Ukrajiny. S prezidentom Volodymyrom Zelenským sa v nedeľu telefonicky dohodol, že cestu naplánujú na apríl. Rád by ju skoordinoval aj s Čaputovou. Konkrétne prísľuby, s ktorými by na Ukrajinu mohol ísť, nechcel približovať. Dodal iba, že mal už konzultácie napríklad s armádou.

Čaputová zopakovala, že sa na spoločnej ceste na Ukrajinu veľmi rada zúčastní a že nápad na návštevu vznikol v rovnakom čase v Prahe i v Bratislave.

Na snímke hlavy štátov druhý zľava prezident...
Na snímke hlavy štátov druhý sprava prezident...
+20Na snímke zľava český prezident Petr Pavel a...

Program dvojdňovej oficiálnej návštevy sa začal privítacím ceremoniálom v Prezidentskom paláci. Obaja politici spoločne absolvovali prehliadku čestnej prezidentskej stráže. Pri slávnostnom ceremoniáli, ktorého súčasťou bolo aj privítanie chlebom a soľou, vojenská hudba zahrala štátne hymny Česka a Slovenska.

Prezidentka Čaputová darovala českému prezidentovi karikatúru od Shootyho. Od neho dostala súpravu šperkov od známej českej dizajnérky. Uviedol to hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.

Česká prvá dáma Eva Pavlová si z Bratislavy odnesie brošňu od slovenskej autorky. Prezidentkinmu partnerovi Jurajovi Rizmanovi darovali Pavlovci outdoorovú bundu od českého výrobcu.

VIDEO: O stretnutie Čaputová – Pavel je veľký záujem
Video

Prezidenti Česka a Slovenska po spoločnom rokovaní a obede popoludní najprv zavítali k pamätníku československej štátnosti a k soche T. G. Masaryka na rovnomennom námestí na nábreží Dunaja. Tam sa Pavel stretol tiež s krajanmi, ktorí si na tomto námestí každoročne 28. októbra pripomínajú výročie vzniku Československa.

Následne Čaputová a Pavel zavítali k Štefánikovej soche, ktorá sa nachádza tiež na nábreží Dunaja, pri budove Slovenského národného divadla a zhruba kilometer od sochy Masaryka.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová a prezident... Foto: TASR, Pavel Neubauer
SR ČR prezident Pavel návšteva BAX Prezidentka SR Zuzana Čaputová a prezident Českej republiky Petr Pavel počas pietneho aktu pri Pamätníku československej štátnosti na Námestí Tomáša G. Masaryka.

Večer sa stretnú na spoločnej diskusii v Slovenskom národnom divadle.

Český prezident spolu s manželkou si v Bratislave tiež uctia pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ako aj pamiatku obetí teroristického útoku na Zámockej ulici.

Pavel sa stretol aj s dočasne povereným predsedom vlády Eduardom Hegerom. Na druhý deň má naplánované stretnutie s predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom (Sme rodina).

Na snímke zľava český prezident Petr Pavel a... Foto: TASR, Jaroslav Novák
SR ČR prezident Pavel návšteva BAX Na snímke zľava český prezident Petr Pavel a dočasne poverený premiér SR Eduard Heger pózujú počas stretnutia na Úrade vlády SR v Bratislave v pondelok 13. marca 2023.

Armádny generál vo výslužbe Petr Pavel sa minulý týždeň stal zložením prezidentského sľubu štvrtým prezidentom samostatnej Českej republiky. Pavel zvíťazil v januárových prezidentských voľbách, kde v druhom kole porazil Andreja Babiša. Do volebného štábu mu osobne prišla zagratulovať aj Čaputová.

Nový český prezident Petr Pavel odchádza z...
Nový český prezident Petr Pavel odchádza z...
+23Český novozvolený prezident Petr Pavel so...
465 debata chyba
Viac na túto tému: #Petr Pavel #Zuzana Čaputová