Naď: O migoch pre Ukrajinu napokon rozhodne vláda, mám pripravenú analýzu

Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď predpokladá, že o darovaní stíhačiek Mig-29 Ukrajine napokon rozhodne vláda. Deklaroval, že má pripravenú právnu analýzu. Je presvedčený, že vláda na to kompetencie má. Zároveň avizoval, že večer pôjde na rokovanie Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť a bude odpovedať na otázky poslancov.

14.03.2023 10:12 , aktualizované: 15:35
Jaroslav Naď Foto: ,
Jaroslav Naď.
debata (484)

„Dlhodobo hovorím, že som presvedčený, nielen ja, ale aj viacerí ústavní právnici, že vláda má kompetencie, aby o tom rozhodla. Zároveň som sľúbil, svoje slovo dodržím, že diskusiu s poslancami NR SR chcem urobiť,“ povedal. Ozrejmil, že bola požiadavka na komplexné aj utajované informácie, preto bude výbor v utajovanom režime. „Je to férové, diskusia ako má byť. Predpokladám, že samotné rozhodnutie urobí vláda SR,“ dodal.

Skonštatoval, že doteraz boli rôzne právne názory aj návrhy poslancov, že by bolo lepšie rozhodnutie parlamentu v tejto veci. Podotkol, že to napokon k ničomu neviedlo. Má podozrenie, že niekto úmyselne púšťal rôzne informácie, aby sa rozhodnutie oddialilo. Zatiaľ podľa jeho slov nie je určený termín rozhodnutia vlády. Nevylúčil stredajší (15. 3.) termín. Zariadia sa však aj podľa večernej diskusie.

V reakcii na vyjadrenia predstaviteľov Poľska, že v lehote štyroch až šiestich týždňov vedia spolu so Slovenskom poslať stíhačky uviedol, že o tom intenzívne rokujú. Zopakoval, že poľský rezortný kolega mu potvrdil pripravenosť Poľska na bilaterálny krok v tejto oblasti.

Čo sa týka možnej náhrady za stíhačky, Naď podľa vlastných slov dostal aj novú ponuku. Najskôr však o nej bude informovať poslancov vo výbore. Priblížil však, že ak by sme na Ukrajinu poslali stíhačky a menšiu časť nášho systému Kub, náhrada by sa hýbala okolo 900 miliónov eur. „Je to veľmi dobrá ponuka, ktorá je pre SR aj výhodná,“ poznamenal.

VIDEO: Naď: Nebudem tancovať podľa toho, ako Fico a jeho proruská propaganda píska
Video

Zasadne brannobezpečnostný výbor

Na sociálnej sieti to uviedol Šéf brannobezpečnos­tného výboru Juraj Krúpa (SaS) na sociálnej sieti informoval, že k téme migov zasadne po 19.00 hod zasadne výbor. Rokovať bude v režime dôverné.

„Minister obrany nám bude poskytovať informácie utajovaného charakteru do stupňa dôverné, ktoré sa týkajú či už možnosti dodania migov alebo informácie, ktoré krajiny už v minulosti odovzdali migy,“ povedal Krúpa novinárom. Očakáva, že budú prijímať uznesenie o tom, že výbor akceptuje podané informácie. „Očakávam, že s takouto akceptáciou bude minister obrany rozhodnutý ísť na vládu predložiť, že takéto rokovanie bolo už na úrovni brannobezpečnos­tného výboru,“ doplnil.

VIDEO: Heger: Pomôžeme Ukrajine a ešte za to dostaneme aj peniaze
Video

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v utorok avizoval, že plénum NR SR zrejme o stíhačkách MiG-29 rozhodovať nebude, koalícia podľa neho našla iný spôsob. V tejto súvislosti povedal, že aktuálne nie je vôľa na zmenu Ústavy SR v súvislosti s kompetenciami dočasne poverenej vlády. Kollár potvrdil, že na marcovej parlamentnej schôdzi nebude nový návrh uznesenia v súvislosti so stíhačkami.

Kollár potvrdil, že sa v pondelok (13. 3.) večer na koaličnej rade s partnermi dohodli na inom scenári. „Nepôjdeme cez toto uznesenie. Parlament prijíma zákony, ale nerobí výkon moci. Parlament nemôže cez prijatie uznesení odovzdávať komukoľvek naše zbraňové systémy. To musí urobiť len vláda a minister,“ povedal šéf parlamentu. Konkrétny postup zatiaľ neprezradil, aby „opozičné politické strany na to nepripravil“. Zároveň by sa podľa neho stíhačky mali riešiť inak aj v súvislosti s kompenzáciou občanom. „Keď sa naši ľudia svojou prácou podieľali na nejakých hodnotách, ktoré teraz ideme odovzdať, tak by mali mať z toho kompenzáciu,“ tvrdí.

VIDEO: Smer zastaví dodávky zbraní na Ukrajinu
Video

Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini víta, že o poskytnutí stíhačiek nebude rozhodovať parlament. Dočasne poverená vláda musí podľa neho nájsť konformné riešenie a prevziať za to zodpovednosť. Myslí si, že parlament by ani nemal právo o tom rozhodovať.

prelet stihaciek Mig 29,Bratislava Čítajte viac Ústavný právnik Bujňák: Darovanie stíhačiek nemôže odobriť ani parlament

Čo sa týka chýbajúcich kompetencií dočasne poverenej vlády napríklad v závažných zahraničnopoli­tických otázkach, podľa Kollára sa to už v tomto volebnom období meniť nebude. Poukázal na to, že naplánované sú už len tri riadne schôdze parlamentu do predčasných volieb. Myslí si, že aktuálne nie je ani vôľa meniť ústavu kvôli týmto kompetenciám.

prelet stihaciek Mig 29,Bratislava Čítajte viac Odvolaná vláda nemá kompetenciu Ukrajine darovať stíhačky. Pomôcť môže zmena ústavy

Ešte vo februári ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oficiálne požiadal Slovensko o dodanie stíhačiek MiG-29 na obranu pred ruskou agresiou. Dočasne poverený premiér Eduard Heger vtedy povedal, že Slovensko urobí maximum, aby tejto požiadavke vyhovelo. Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď deklaruje, že migy už Slovensko nebude používať a pre obranu SR nie sú dôležité, pričom za ne môže získať financie.

VIDEO: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a Eduard Heger
Video

Politici následne riešili, či má dočasne poverená vláda kompetenciu rozhodnúť o darovaní stíhačiek. Diskutovalo sa o možnosti, aby o tom rozhodol parlament, alebo aby k tomu zaviazal vládu.

484 debata chyba
Viac na túto tému: #stíhačky MiG-29