Smer vyzýva prezidentku na vymenovanie úradníckej vlády a voľby začiatkom júla

Strana Smer vyzýva prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby vymenovala úradnícku vládu a urobila všetko preto, aby predčasné voľby boli začiatkom júla, a nie až 30. septembra.

14.03.2023 12:45 , aktualizované: 13:30
fico, robert fico, smer, Foto: ,
Poslanec parlamentu a predseda strany Smer Robert Fico.
debata (12)

„Slovensko horí ako Ríšsky snem v roku 1933 a nikto s tým nechce nič robiť. My sme stále pripravení rokovať s pani prezidentkou o úradníckou vláde,“ povedal Robert Fico na brífingu. Zopakoval, že jediným východiskom pre Slovensko sú predčasné voľby v čo najskoršom možnom termíne, inak budeme svedkom hochštaplerstva, aké predviedol premiér Eduard Heger, keď podpísal Memorandum o zlepšení systému zdravotníctva 2022 a teraz priznal, že ho nečítal.

VIDEO: Fico: Ľuďom vadí amaterizmus vlády a zdražovanie
Video

Fico upozornil na to, že mnohí zostali zaskočení návrhom, aby riaditelia nemocníc mohli byť potrestaní až 15 rokmi väzenia v prípade, ak nezabezpečia dostatočný počet lekárov a sestier. Priamo v texte memoranda je pritom napísané, že vláda sa zaväzuje predložiť takúto novelizáciu Trestného zákona. „Je tam trestná sadzba aj termín. Prílohu memoranda tvorí samotná novelizácia Trestného zákona, ktorú dnes, hoc s nevôľou, predložil minister spravodlivosti,“ poukázal Fico. Dodal, že nevie, ako sa z toho chce teraz vláda vykrútiť, pretože lekárski a zdravotnícki odborári trvajú na tom, aby bolo memorandum naplnené aj v tejto časti.

VIDEO: Heger: Som pripravený na politický zápas aj s Matovičom
Video

Hlas: Voľby by mali byť 120 dní po rozhodnutí o skrátení volebného obdobia

Strana Hlas – sociálna demokracia predloží pozmeňujúci návrh k novele ústavy, podľa ktorého by sa parlamentné voľby museli konať do 120 dní od rozhodnutia Národnej rady (NR) SR o skrátení volebného obdobia. Strana by tiež chcel pridať do ústavy podmienku, že ak bude vláde vyslovená nedôvera a do 45 dní sa nevytvorí nová vládna väčšina, predseda parlamentu do 7 dní vyhlási termín predčasných volieb. Predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini povedal, že sa ešte rozhodnú, ku ktorému návrhu pripoja tento pozmeňujúci návrh, keďže na aktuálnej schôdzi je ich viacero.

VIDEO: Pellegrini tvrdí, že situácia v RTVS bola vopred pripravená hra, už sa to raz pri Smere stalo
Video

Líder Hlasu-SD zdôraznil, že politici sa rozhodli nedať občanom možnosť nanovo rozdať karty. Ľudia mali podľa Pellegriniho záujem na ukončení marazmu a priali si skorší termín predčasných volieb. Zo situácie obvinil stranu Sloboda a Solidarita (SaS), povereného premiéra Eduarda Hegera, a tiež prezidentku Zuzanu Čaputovú. Pellegrini naznačil, že Heger sa usiloval získať čas na vytvorenie vlastného politického subjektu – Demokrati. Debaty o inom termíne už považuje za uzavreté a je podľa neho potrebné zmieriť sa s tým, že predčasné parlamentné voľby sa budú konať 30. septembra. Nie je to podľa neho opozícia, kto potrebuje predčasné voľby. „My všetci, občania, potrebujeme predčasné voľby ako soľ," povedal.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Zuzana Čaputová