Premiér uviedol nového štátneho tajomníka Palkoviča na rezort zdravotníctva

Dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger v utorok uviedol na Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR nového štátneho tajomníka Michala Palkoviča, ktorý má byť zodpovedný za riadenie rezortu.

14.03.2023 12:58
SR budova Ministerstvo zdravotníctva MZ SR BAX Foto: ,
Ministerstvo zdravotníctva.
debata (2)

„Zdravotníctvo je absolútnou prioritou. Nemôžeme si dovoliť, aby výstavba Rázsoch, teda špičkovej modernej koncovej nemocnice, bola ohrozená. Z tohto dôvodu na rezort prichádza Michal Palkovič,“ uviedol Heger.

Úlohou Palkoviča bude dohliadať na plnenie míľnikov z plánu obnovy, ktoré sa počas bývalého vedenia ministerstva dostali do významného časového sklzu.

Palkovič vo funkcii nahradil Róberta Babeľu. Personálnu zmenu premiér avizoval začiatkom marca. Vyhlásil, že Palkovič bude mať jeho plnú dôveru.

VIDEO: Lengvarský: Nebudem pracovať pod tlakom a v prostredí plnom korupcie
Video

Nový štátny tajomník Michal Palkovič by mal okamžite predstaviť plán, ako chce riešiť naliehavé problémy zdravotníctva. V opačnom prípade hrozia Slovensku podľa predsedu Progresívneho Slovenska Michala Šimečku vážne problémy.

„Vítam pána štátneho tajomníka na Slovensku, žiaľ, nečaká ho tu radostná situácia. Jeho nový rezort je po troch rokoch vlády Igora Matoviča a Eduarda Hegera v život ohrozujúcej kríze. Hrozí mu fiasko s nemocnicou na Rázsochách a prepadnutie 300 miliónov eur z plánu obnovy, stagnuje reforma nemocníc a kolabujú ambulancie,“ vyhlásil Šimečka. Zdôraznil, že na otáľanie s riešením nie je čas.

KDH vyzýva premiéra, aby riešil nedostatok financií v ambulanciách i kúpeľoch

Mimoparlamentné KDH vyzýva dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera, ktorý aktuálne riadi aj rezort zdravotníctva, aby riešil nedostatok financií v ambulantnom sektore i v kúpeľnej zdravotnej starostlivosti. Zástupcovia hnutia o tom informovali na utorkovom tlačovom brífingu.

Expert KDH na zdravotníctvo Peter Stachura upozornil, že situácia v ambulantnom sektore je kritická. „Peniaze, ktoré boli sľúbené touto vládou aj ministrom a premiérom Eduardom Hegerom, že dostanú ambulancie na dofinancovanie sektora 283 miliónov, nedošli. A navýšené platby, ktoré momentálne dostávajú ambulancie, nepostačujú na vykrytie ich nákladov,“ ozrejmil.

Poukázal aj na zmluvy so zdravotnými poisťovňami, ktoré sú u väčšiny ambulancií platné len do konca marca. „Môže sa stať, že od 1. apríla budú musieť pacienti platiť za zdravotnú starostlivosť buď plnú sumu alebo nekoordinované poplatky, alebo niektoré ambulancie zatvoria svoju činnosť,“ skonštatoval.

Stachura upozornil aj na vážnu situáciu v kúpeľoch, ktoré majú podľa jeho slov tiež problém „prežiť“. „Ak nechceme, aby sa z kúpeľov stali len wellnesové domy, ktoré sa nebudú starať o pacientov, alebo aby neboli sprivatizované, je potrebné nájsť riešenie,“ povedal.

Podpredsedníčka Európskeho zväzu kúpeľov (ESPA) Janka Zálešáková zdôraznila, že kúpele slúžia pacientom po operáciách či vážnych ochoreniach, ktorí za ne na Slovensku nemajú náhradu. Kritizuje, že súčasný rozpočet vyčlenený pre kúpeľnú starostlivosť vychádza z obdobia pandémie COVID-19, keď boli kúpele zatvorené. Varuje, že kúpeľná starostlivosť sa tak môže stať nedostupnou.

Ministerstvo zdravotníctva a ambulancie sa koncom januára dohodli na dofinancovaní sektora v objeme 283 miliónov eur. Zdroje sa majú rozdeliť rovnomerne medzi segment všeobecnej ambulantnej starostlivosti (73 miliónov eur) a špecializovanej ambulantnej starostlivosti (210 miliónov eur).

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #michal palkovič