Začala sa 88. schôdza parlamentu, poslancov čaká okolo 150 bodov

Začala sa 88. schôdza Národnej rady (NR) SR. Poslanci majú na programe okolo 150 bodov, medzi nimi napríklad novelu školského zákona, odmenu za účasť vo voľbách či zakotvenie práva na hotovosť v Ústave SR.

14.03.2023 13:15
mimoriadna schôdza, predčasné voľby, migy,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

V utorok popoludní by podľa schváleného programu mali zákonodarcovia rozhodnúť o viacerých bodoch presunutých z predchádzajúcej schôdze. Napríklad o novele zákona o energetike.

Počas schôdze by mali rokovať napríklad o novele školského zákona, ktorá ráta so zavedením právneho nároku na prijatie v materskej škole. Uľahčiť by mohla sprístupnenie právneho nároku najmä deťom z marginalizovaných rómskych komunít a zo sociálne znevýhodneného prostredia.

Materská škôlka / škôlkari / Čítajte viac Isté miesto pre dieťa v škôlke? Samosprávy varujú, je to nezvládnuteľné

Odmenu 500 eur za účasť v tohtoročných parlamentných voľbách navrhuje líder OĽANO Igor Matovič v novele zákona o podmienkach výkonu volebného práva. Úpravou zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov chce docieliť, aby bol plat poslanca vo výške priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR za predchádzajúci kalendárny rok.

Igor Matovič, 500 eur Čítajte viac Odmeny za voľby nevyšli, Matovič hodil ďalšiu 'atómovku'. Prečo 500 eur? Lebo Fico. Heger to ostro kritizuje

Zakotviť právo vykonať platbu za nákup tovarov a poskytnutie služieb v hotovosti v Ústave SR navrhuje hnutie Sme rodina. Tomu má zodpovedať ústavné zaručenie vydávania hotovosti ako zákonného platidla. Zákon má následne stanoviť podmienky a obmedzenia uvedeného práva.

Kollár, Pčolinský, parlament Čítajte viac Sme rodina navrhuje v Ústave zakotviť právo na platbu v hotovosti

V druhom čítaní by mali poslanci rokovať napríklad o vládnej novele zákona o brannej povinnosti, ktorá by umožnila zaradiť do aktívnych záloh aj občana, ktorý neabsolvoval dobrovoľnú vojenskú prípravu. Definitívne by mali rozhodnúť, či by mohol rodič dieťaťa s ťažkým zdravotným postihnutím požiadať o príspevok na opatrovanie vopred, ešte v období trvania rodičovskej dovolenky. Vyplácaný by bol po jej ukončení.

V prvom čítaní je napríklad zákon o žalobách na ochranu kolektívnych záujmov spotrebiteľov či novela Správneho súdneho poriadku. Nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho navrhujú, aby mohli rodičia detí od troch do piatich rokov, ktoré z kapacitných dôvodov nedostali miesto vo verejnej materskej škole, získať finančný príspevok.

Plénum by malo na tejto schôdzi rozhodnúť aj o návrhu opozičných poslancov na odvolanie Kristiána Čekovského (nezaradený) z funkcie predsedu Výboru NR SR pre kultúru a médiá. Na programe je aj voľba členov Rady pre mediálne služby či Rady Rozhlasu a televízie Slovenska, ako aj správy brannobezpečnos­tného výboru a výborov na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby a Vojenského spravodajstva.

debata chyba
Viac na túto tému: #NRSR