Heger už rozhodol. Slovensko MiG-29 na Ukrajinu pošle

Na utorok večer bol zvolaný brannobezpečnostný výbor. Na ňom chcel dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď poslancov informovať o ústavných možnostiach odvolanej vlády ako i tom, ktoré krajiny už stíhačky na Ukrajinu dodali a akú kompenzáciu by Slovensko dostalo za sovietske stroje.

14.03.2023 20:35
debata (1177)

Brannobezpečnostný výbor podľa poslanca Sme rodina Petra Pčolinského zobral na vedomie, že ani výbor ani Národná rada nemá kompetenciu stíhačky na Ukrajinu darovať.

VIDEO: Naď: Pri migoch ide o to, či chceme pomôcť.

Video

Naď uviedol, že otázka nestojí na právomociach, no na tom, či Slovensko chce alebo nechce Ukrajine pomôcť.

„Máme ponuku vo výške 900 miliónov dolárov v hotovosti a vo vojenskom materiáli pre Slovensko. To, či pošleme migy na Ukrajinu je aj z racionálneho hľadiska veľmi zaujímavé,“ spresnil Naď. Priznal, že časť financií by malo Slovensko dostať z USA.

VIDEO: Suja: Ak poslať migy, tak cez inú krajinu.

Video

Kedy sa táto problematika dostane na vládu je nie podľa Naďa nateraz isté. Najskôr majú podľa neho prebehnúť bilaterálne rokovania so spojencami. O zaradení materiálu na vládu však musí najskôr rozhodnúť prezidentka Zuzana Čaputová.

Ako prvý vyšiel z utajeného rokovania poslanec hnutia Republika Miroslav Suja. Vzhľadom na dôverný režim nemohol priblížiť priebeh rokovania, no priznal, že žiadal, aby boli stíhačky poslané cez tretiu krajinu. Nemá problém s tým, že by Slovensko zostalo bez sovietskych strojov, v prípade, že by za darovanie bola finančná kompenzácia.

VIDEO: Valášek: Naše migy sú ako staré auto na tehlách.

Video

No dočasne poverený premiér premiér Eduard Heger (Demokrati) v rozhovore pre denník SME vyhlásil, „že migy na Ukrajinu pošleme“. Vláda podľa neho nebude čakať na parlament. „Minister obrany Jaroslav Naď dal verejný prísľub, že určite nepošleme migy na Ukrajinu, pokiaľ o tom nebude diskusia v parlamente. Tá diskusia v parlamente bude na výbore. Tým zadosťučiníme verejnému prísľubu,“ uviedol.

VIDEO: Saloň: Niečo sme sa dozvedeli, niečo nie.

Video

Ústavný právnik Vincent Bujňák je toho názoru, že vláda kompetenciu rozhodovať o takto závažných zahraničnopoli­tických otázkach nemá. Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (Demokrati) je však presvedčený, že vláda kompetenciu má. V utorok večer preto chcel na neverejnom brannobezpečnostnom výbore informovať poslancov o možnostiach. Spresnil, že nateraz ešte nie je určený termín kedy vláda rozhodne. „Možno to bude už v stredu,“ dodal.

VIDEO: Krúpa: Za migy máme dostať protihodnotu za 900 miliónov.

Video

Slovensko malo celkovo 12 sovietskych strojov. Štát ich získal ešte v 90. rokoch ako súčasť dlhu, ktorý Rusko u nás malo. V roku 2019 sa jeden zrútil kvôli nedostatku paliva a podľa Naďa sú len „niektoré schopné letu a niektoré by išli na Ukrajinu po zemi“.

VIDEO: Saková: Uznesenie sa niekoľkokrát prerábalo.

Video

Naď reagoval aj na poznámky ústavného právnika Bujňáka a skonštatoval, že sto percent právnikov sa na tejto téme nikdy nezhodne. „Čakať na to, že sto percent právnikov povie, že to je v súlade so zákonom je naivné. Toto je otázka na zodpovednosť vlády, ktorá zodpovedná je a otázka ľudskosti. My tu politikárčime, hľadajú sa dôvody aby sa o tom nerozhodlo. Najmä strany Smer a Hlas ich hľadajú, aby nemuseli ukázať, že kopú za Moskvu,“ upozornil.

VIDEO: Šeliga: Zbytočný cirkus. Migy sú hodnotová otázka.

Video

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #MiG-29 #Jaroslav Naď #vojna na Ukrajine #Eduard Heger