MiG-29 zatiaľ na Ukrajinu neodídu. Naď: Ponuka USA je jasná, čaká sa na rokovania so spojencami

Krátko po 12. hodine sa objavila správa o tom, že vláda rozhodla o darovaní sovietskych stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu. Hoci sa dočasne poverený premiér Eduard Heger (Demokrati) už rozhodol stíhačky odovzdať, vláda o nich dnes oficiálne nerokovala.

15.03.2023 11:13 , aktualizované: 16:00
debata (247)
VIDEO: Naď: Vláda na to kompetencie má
Video

Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď (Demokrati) uviedol fakty na správnu mieru. „Vláda o migoch zatiaľ nerozhodla, prebiehajú ešte medzinárodné rokovania,“ vyhlásil. Ako načrtol, kabinet oboznámil s ponukou, ktorú dostalo Slovensko a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko hovoril o technických aspektoch.

Všetci zúčastnení ministri sa podľa šéfa rezortu zhodli, akým spôsobom rozhodnúť o odovzdaní stíhačiek. „Z hľadiska právneho máme úplne jasno, ako to ideme urobiť,“ uviedol.

Je presvedčený, že vláda na to kompetencie má. Členovia Výboru Národnej rady pre obranu a bezpečnosť na utorkovom mimoriadnom večernom rokovaní vzali na vedomie informácie v súvislosti s možnosťou poskytnúť migy Ukrajine.

Naď tiež potvrdil, že niektoré migy budú v prípade ich poslania na Ukrajinu slúžiť vzhľadom na ich technický stav len na náhradné diely. Potvrdil aj zámer odovzdať stíhačky spoločne s Poľskom, naďalej sa o tom rokuje.

Eduard Heger Čítajte viac Heger už rozhodol. Slovensko MiG-29 na Ukrajinu pošle

Minister obrany sa pri otázke kompetencií odvoláva na stanovisko ústavných právnikov, ktorý pre Úrad vlády vypracovali právnu analýzu. Naď však túto analýzu odmieta zverejniť. Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič však nesúhlasí s tým, aby odvolaná vláda mala právomoc rozhodovať v dôležitých zahranično-politických otázkach.

„Nech pán Matovič vysvetľuje svoje stanoviská. Všeobecne v rámci koalície nech si hovorí, kto chce, čo chce,“ ohradil sa Naď. Slovensko by za stíhačky malo od USA a spojencov dostať 900 miliónov dolárov v hotovosti a vo vojenskom materiáli.

Sliač, letecký deň Čítajte viac Migy na Ukrajinu dodá viacero krajín, potvrdili Poliaci

Dočasne poverený premiér Eduard Heger potvrdil, že o odovzdaní stíhačiek rozhodne vláda po dokončení medzinárodných rokovaní. „Je konsenzus celej vlády migy na Ukrajinu poslať. Teraz čakáme na medzinárodné rokovania, ktoré musia dobehnúť,“ uviedol.

Deklaroval, že spôsob poskytnutia techniky bude v súlade s Ústavou SR a verejnosť sa ho dozvie po dokončení medzinárodných rokovaní.

VIDEO: Naď: Pri migoch ide o to, či chceme pomôcť.
Video

„Momentálne sme ešte nedostali takú právnu analýzu, podľa ktorej by bolo možné darovať migy v súlade s ústavou,“ povedala vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí). Na ďalšom rokovaní vlády by mali rokovať o spôsobe, ktorý bude ústavne súladný. Zopakovala, že stíhačky Slovensku už neposlúžia a mali by sa darovať Ukrajine.

Podľa dočasne povereného ministra spravodlivosti Viliama Karasa je k dispozícii právne riešenie v zmysle ústavy a kompetencií dočasne poverenej vlády. „O tomto riešení sme diskutovali, robia sa ďalšie kroky,“ uviedol po rokovaní kabinetu. Karas si myslí, že o definitívnom riešení bude vláda informovať skôr ako pred budúcotýždňovým zasadnutím.

VIDEO: Saková: Uznesenie sa niekoľkokrát prerábalo.
Video

Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec zopakoval, že je za darovanie stíhačiek Ukrajine legitímnym spôsobom v súlade s ústavou. Upozornil, že ešte prebiehajú rokovania o celej záležitosti. Právnu analýzu, ktorá autorizuje možnosť dočasne poverenej vlády rozhodnúť o darovaní stíhačiek, ešte nemal k dispozícii.

VIDEO: Mikulec: Migy darovať treba, ale legitímnym spôsobom
Video

Dočasne poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) si myslí, že poskytnúť migy za podmienok, o ktorých hovorí Naď, je pre Slovensko výhodné.

VIDEO: Krajniak k migom: Čakám na ďalšie informácie od ministra obrany
Video

Vo štvrtok bude o poskytnutí migov rokovať zahraničný výbor

O okolnostiach poskytnutia stíhačiek bude vo štvrtok (16. 3.) napoludnie rokovať Zahraničný výbor Národnej rady (NR) SR. Zvolal ho jeho šéf Marián Kéry (Smer). Chce diskutovať o tom, že dočasne poverená vláda nemôže rozhodovať o zásadných otázkach zahraničnej politiky. Kéry odovzdanie migov považuje za takú otázku.

Šéf opozičného Smeru Robert Fico na tlačovej konferencii vyhlásil, že odovzdanie migov Ukrajine by bol „otvorený prejav nepriateľstva voči Ruskej federácii“. Označil to za protiústavný krok. Myslí si, že je nesprávne, keď parlament nechcel rokovať o poskytnutí stíhačiek.

Krúpa: Darovanie migov Ukrajine je už na rozhodnutí vlády, SaS to podporuje

Opozičná SaS podporuje poskytnutie stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu. Skonštatoval to šéf parlamentného brannobezpečnos­tného výboru Juraj Krúpa (SaS). Slovensko nebude podľa neho prvou krajinou, ktorá by odovzdala stíhačky Ukrajine. Dodal, že celý proces a technická stránka je už na rozhodnutí dočasne poverenej vlády a konkrétnych krokoch rezortu obrany a ozbrojených síl. Myslí si, že v parlamente urobili už za touto témou bodku.

Témou sa zaoberal aj utorkový (14. 3.) mimoriadny brannobezpečnostný výbor. Vzal na vedomie informácie o možnosti darovania migov. „Poslanci boli detailne oboznámení so situáciou, v akom stave sa migy nachádzajú, aký je ich technický stav, koľko máme ešte pilotov, ktorí by teoreticky mohli na nich lietať, to číslo je nízke,“ skonštatoval Krúpa na stredajšej tlačovej konferencii. Poslanci tiež dostali informáciu o právnom podklade, na základe ktorého chce vláda rozhodnúť.

VIDEO: Krúpa: Za migy máme dostať protihodnotu za 900 miliónov.
Video

„Boli sme informovaní o kompenzácii, ktorú SR získa,“ doplnil Krúpa s tým, že aj poslancom, ktorí nesúhlasia s darovaním migov, sa pozdávala navrhovaná kompenzácia. Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď na výbore potvrdil, že za poskytnutie stíhačiek máme ponuku na náhradu vo výške 900 miliónov dolárov, ktorá zahŕňa aj najmodernejšiu vojenskú techniku zo Spojených štátov.

Stíhačky na Ukrajinu podľa Krúpu darovali pred Slovenskom už štyri krajiny. Myslí si, že predstavitelia vlády sa mohli postaviť k téme trochu citlivejšie, keďže sa stala predmetom politikárčenia.

Šéf Smeru Robert Fico zdôraznil, že vláda nemá kompetenciu rozhodnúť o darovaní sovietskych strojov. Podľa neho to takto predstavovala aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá minulý týždeň žiadala, aby o darovaní stíhačiek rozhodol parlament. Ten sa však koalícia rozhodla obísť a povinnosť informovať poslancov splnil brannobezpečnos­tný výbor.

Naď potvrdil zámer zvýšiť výrobu munície na Slovensku

Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď potvrdil zámer zvýšiť výrobu munície na Slovensku. O téme plánuje hovoriť aj s eurokomisárom pre vnútorný trh Európskej únie Thierrym Bretonom počas jeho avizovanej návštevy SR. Informoval o tom v stredu.

„Pôjdeme navštíviť aj naše podniky, ktoré realizujú výrobu munície, s cieľom ešte viac zvýšiť produkciu. My sme už urobili opatrenia, aby sme navýšili produkciu a chceme ju ešte zvýšiť,“ avizoval Naď. Ako predpokladá, Európska komisia má k tomu čo povedať.

Výrobu munície podľa slov Naďa už zdvojnásobili, teraz ju chcú zvýšiť o ďalších sto percent. „Ak sa to podarí, bude si to vyžadovať investície, budeme sa o tom rozprávať aj s pánom eurokomisárom,“ do­dal.

Termín návštevy eurokomisára zatiaľ neoznámil, keďže ešte nebol definitívne potvrdený.

Eurokomisár tento týždeň oznámil, že Európska únia bude konať tak, aby zvýšila produkciu munície určenej pre Ukrajinu zo závodov 15 priemyselných skupín v 11 krajinách Európy. Ako uviedol v tejto súvislosti, vojna na Ukrajine sa zmenila na zákopovú, pričom Ukrajinci sú závislí od dodávok munície z Európy. Ukrajinská armáda už niekoľko týždňov žiada EÚ o dodávky munície kalibru 155 mm.

© Autorské práva vyhradené

247 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Naď #vojna na Ukrajine #stíhačky MiG-29