Nelegálna migrácia na Slovensku v roku 2022 medziročne stúpla o 602 percent

Od januára do novembra 2022 dosiahla sekundárna nelegálna migrácia na území SR o 602 percent vyššiu úroveň ako v rovnakom období roku 2021. Uvádza to ministerstvo vnútra v správe o činnosti hlavného hraničného splnomocnenca SR za rok 2022. Vláda zobrala v stredu správu na vedomie.

15.03.2023 13:34
migranti, Brodské , Kúty, hranica, Foto:
Utečenci zo Sýrie pri železničnej stanici v Kútoch. Ilustračné foto.
debata (2)

Správa pri náraste nelegálnej migrácie poukazuje na to, že najväčší podiel na počte zadržaných cudzincov v rámci celkovej nelegálnej migrácie tvoria najmä prípady tranzitnej migrácie zo západného Balkánu. „Ide o počty, ktoré výrazne presahujú stav sekundárnej tranzitnej migrácie počas tzv. migračnej krízy v roku 2015,“ upozornil hlavný hraničný splnomocnenec SR Róbert Gucký.

VIDEO: České drony a migranti na česko-slovenskej hranici
Video

V správe takisto pripomenul, že SR v snahe znížiť tlak nelegálnej migrácie po dohode s maďarskou stranou zvýšila počty spoločných hliadok na maďarskom území na hlavných dopravných ťahoch, ako aj vo vlakoch a na železničných staniciach. Vyslala tiež 39 príslušníkov Policajného zboru do spoločných hliadok na maďarské územie a ďalších 30 príslušníkov Policajného zboru do operácie Frontexu v krajinách západného Balkánu," dodal Gucký.

VIDEO: Maďarskí policajti naháňali na Slovensku migrantov. Len cvične
Video

Upozornil, že riešenie nárastu nelegálnej migrácie sa musí riešiť predovšetkým zvýšenou ochranou vonkajšej schengenskej hranice. Spolu s hraničnými splnomocnencami susedných krajín takisto zvýrazňuje potrebu zefektívniť návraty migrantov do krajín pôvodu a tranzitu, a to najmä väčším zapojením agentúry Frontex do ich realizácie. Rovnako počas minuloročných rokovaní akcentovali zefektívniť spoluprácu operatívnych zložiek a dbať na pravidelnú a včasnú výmenu informácií týkajúcich sa prevádzačstva a obchodovania s ľuďmi, nelegálnej práce a nelegálneho zamestnávania.

Hlavný hraničný splnomocnenec v správe takisto poukazuje na nevyhnutnosť aktualizovať dohodu medzi vládou SR a vládou ČR o odovzdávaní a prijímaní osôb na spoločnej štátnej hranici a to v súvislosti s problémami, ktoré sa vyskytli pri implementácii a vykonávaní tejto readmisnej dohody v minulom roku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #nelegálna migrácia