Vláda odobrila darovanie migov Ukrajine, Heger vycestuje do Kyjeva

Slovensko pošle na Ukrajinu stíhačky MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub. Dočasne poverená vláda Eduarda Hegera o tom rozhodla na piatkovom online rokovaní. Darovanie strojov, náhradných dielov a protilietadlových rakiet Kyjevu sa uskutoční na základe medzivládnej dohody a Bratislava za to dostane kompenzácie od spojencov. Celý proces darovania by mal trvať niekoľko týždňov.

17.03.2023 10:02 , aktualizované: 14:45
debata (1075)

VIDEO: Vláda schválila odovzdanie stíhačiek MiG-29 Ukrajine

Video

„Vláda jednohlasne schválila medzinárodnú dohodu a rozhodla o darovaní MiG-29 a systému protivzdušnej obrany Kub na Ukrajinu,“ ozrejmil dočasne poverený premiér Heger (Demokrati). Dodal, že darovanie podľa neho prebehlo čisto ústavnou formou a prezidentka Zuzana Čaputová je o tom informovaná. S rozhodnutím súhlasí aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Stíhačky majú podľa Hegera slúžiť na ochranu a nie na útok.

Heger priznal, že už telefonoval s prezidentom Ukrajiny Volodymyrom Zelenským. Počas rozhovoru ho informoval o mimoriadnom rokovaní vlády, na ktorom ministri schválili, že Slovenská republika pošle Ukrajine stíhačky MiG-29. Zelenskyj rozhodnutie vlády ocenil a poďakoval sa za významnú pomoc v posilnení obranyschopnosti Ukrajiny. Pri tejto príležitosti pozval Hegera na návštevu Ukrajiny. Ten pozvanie prijal.

Čaputová Čítajte viac Čaputová rešpektuje rozhodnutie vlády poslať stíhačky na Ukrajinu, Smer avizuje trestné oznámenie

Lietadlá, ktorých sa Slovensko takto „zbaví“ sú podľa Hegera nepoužiteľné. Kompenzácia za darovanie by mala prísť z Európskeho mierového nástroja. „Naša vláda stojí na správnej strane dejín,“ povedal Heger. Naď dodal, že Slovensko získa asi 200-miliónov eur vysokú kompenzáciu z Európskeho mierového nástroja a USA by mali Slovensku doručiť vojenskú techniku v hodnote približne 700-miliónov dollárov.

SR SIAF letecké dni otvorenie BAX Čítajte viac Kremeľ: Slovenské a poľské stíhačky budú na Ukrajine zničené

Slovensko na Ukrajinu pošle celkovo 13 lietadiel. Tri migy majú pochádzať ešte z Československej socialistickej republiky a majú byť použité výhradne na náhradné diely, ďalších desať migov uzemnila vláda vlani v decembri. Jeden stroj plánuje ministerstvo venovať Vojenskému historickému múzeu v Piešťanoch.

Rozhodnutie o osude stíhačiek MiG-29 podľa Hegera spravil Robert Fico tým, že nakúpil americké stíhačky F-16. Výcvik na pilotov na sovietskych strojoch bol tým pádom podľa Hegera ukončený a pre MiG-29 to mal byť „ortieľ smrti“.

VIDEO: Má Slovensko ďalšiu vojenskú techniku pre Ukrajinu?
Video

Podľa dočasne povereného ministra obrany Jaroslava Naďa (Demokrati) rokovania o darovaní prebiehali viac ako pol roka. Slovensko tak nakoniec na Ukrajinu pošle desať migov s motormi a ďalšie tri stíhačky bez motorov a časť systému Kub.

Naď pripomenul, že Ukrajina má fabriku na servisovanie sovietskych strojov a majú aj pilotov, ktorí na nich vedia lietať.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR... Foto: Robert Hüttner, Pravda
zmeko, naď, heger Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generál Daniel Zmeko (za mikrofónom).

Podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl generála Daniela Zmeka sa Slovensko dostalo do kritickej situáciu pri prevádzke MiG-29. Slovensko malo päť pilotov a štyri stroje. „Prevádzka oscilovala okolo štyroch kusov na jeden operačný deň,“ priblížil Zmeko. Dodal, že pri starých sovietskych strojoch nastávala kritická otázka dostupnosti náhradných dielov a munície. „Odporúčali sme rezortu obrany že s migmi treba niečo robiť a rozhodnutie ste počuli pred chvíľou,“ ozrejmil Zmeko.

Aktuálna situácia na Ukrajine podľa Zmeka ukazuje, že Ruská federácia nemá kapacity na to, aby viedla otvorenú vojnu proti NATO. MiG-29 je podľa neho stíhacie lietadlo, ktoré je určené na vybojovanie vzdušnej nadvlády. „Ukrajinská strana tieto lietadlá využije na zabezpečenie protivzdušnej obrany štátu a zneškodňovania striel s plochou dráhou letu,“ spresnil. Rusko v existujúcom konflikte opakovane útočilo raketami na ukrajinské ciele.

Naď nechce zverejniť právnu analýzu, ktorá má dokazovať ústavnosť tohto rozhodnutia. Analýza mala byť vypracovaná len pre ministra obrany a slúžiť mala pre rozhodnutie vlády. Odmieta, že by mala byť zverejnená, pretože sa obáva, že by „Fico lepil autora na billboardy“.

VIDEO: Generál Zmeko o využití migov
Video

„Dali sme si záležať na tom, aby materiál bol vypracovaný tak, aby bol schválený,“ spresnil Heger. Odvoláva sa na písmeno F článku 119 Ústavy SR.

Zároveň odmietol tvrdenia predsedu strany Smer Roberta Fica, že toto rozhodnutie zatiahne Slovensko do vojny. Heger zdôraznil, že SR je súčasťou NATO. Pripomenul tiež, že stíhačky darovali aj naši spojenci a proces darovania Mig-29 je úzko koordinovaný s poľskou stranou, s Ukrajinou i ďalšími spojencami.

Naď potvrdil, že Slovensko sa bude uchádzať o náhradu v rámci Európskeho mierového nástroja. Existuje tiež podľa neho bilaterálna ponuka zo strany Spojených štátov amerických na konkrétnu vojenskú techniku, ktorej pridaná hodnota vo finančnom vyjadrení pre SR bude zhruba 700 miliónov dolárov.

VIDEO: Poľsko nakúpi pekelné strely z USA
Video
USA schválili možný predaj rakiet AGM-114R2 Hellfire (Pekelná strela) do Poľska. Viac o týchto zbraniach na videu US Army a US Navy.

Poľsko v najbližších dňoch odovzdá Ukrajine zrejme štyri nadzvukové lietadlá MiG-29. Na tlačovej konferencii po stretnutí s českým prezidentom Petrom Pavlom to vo štvrtok povedal poľský prezident Andzrej Duda.

Ešte vo februári ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oficiálne požiadal Slovensko o dodanie stíhačiek MiG-29 na obranu pred ruskou agresiou. Premiér Heger vtedy povedal, že Slovensko urobí maximum, aby tejto požiadavke vyhovelo.

Fico vyhlásil, že Slovensko sa týmto rozhodnutím môže stať vojnovým terčom. Obrátiť sa na Ústavný súd však nechce, pretože by rozhodoval dlho. „Sú veci ktoré sa nedokazujú, na súde nedokazujete že ráno vychádza Slnko,“ zdôvodnil. Tvrdí, že podľa neho odvolaná vláda nesmie rozhodovať o zásadných otázkach zahraničnej politiky.

Fico už pri darovaní systémov S-300 tvrdil, že Rusko podnikne kroky voči Slovensku. „Je to symbolický akt otvoreného nepriateľstva voči Ruskej federácii,“ ozrejmil. Fico však netvrdí, že Rusko na Slovensko zaútočí no podotkol, že Rusko Slovensku dodáva jadrové palivo. „Prečo my prejavujeme toto nepriateľstvo voči Ruskej federácii, sme napadnutí,“ pýta sa Fico. Odmieta tvrdenie že MiG-29 sú šrot a tvrdí, že budú použité na zabíjanie. Pýta sa, či ďalší krok bude posielanie vojakov na Ukrajinu.

Podľa generála Zmeka budú migy použité na zabezpečenie ochrany infraštruktúry a sídelných miest. „Nemyslím si, že by z nich boli spravené bojové stroje,“ spresnil.

Zmluvu o darovaní schválila prezidentka Čaputová a odobril dočasne poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer. Podľa Hegera táto medzinárodná zmluva nie je považovaná za zmluvu vojenskej povahy.

prelet stihaciek Mig 29,Bratislava Čítajte viac Ústavný právnik Bujňák: Darovanie stíhačiek nemôže odobriť ani parlament

Stíhačky MiG-29 Slovensko predčasne prestalo používať vlani po ruskej invázii na Ukrajinu a dohodlo sa s Českom a Poľskom na pomoci pri zabezpečení svojho vzdušného priestoru do doby, kým Bratislava dostane objednané americké stíhačky F-16.

Slovensko tak už viac využitie pre stíhačky, okrem leteckých dní, nemalo. Stíhačky podľa informácií z vojenského letiska od decembra vo vzduchu neboli a aj dovtedy ich používali v rámci výcvikových letov.

Prúdové stíhacie lietadlá MiG-29 boli vyvinuté v 70. rokoch 20. storočia v Sovietskom zväze.

Dočasne poverená vláda podľa niektorých ústavných právnikov nemá kompetencie o darovaní rozhodnúť. Diskutovalo sa o možnosti, aby o tom rozhodol parlament, alebo aby k tomu zaviazal vládu.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #MiG-29 #vojna na Ukrajine