Polícia si vyžiadala na ďalšiu analýzu mobily Mariana Kočnera

Polícia si od Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku vyžiadala na ďalšiu analýzu zaistené mobilné telefóny obžalovaného Mariana Kočnera. Počas piatkového hlavného pojednávania v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a prípravy vrážd prokurátorov o tom informovala predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová.

17.03.2023 18:53
debata (9)

„Polícia požiadala súd v inej trestnej veci, ale pre totožný skutok prípravy vrážd prokurátorov, o zapožičanie mobilných telefónov Mariana Kočnera,“ priblížil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Matúš Harkabus. Dôvodom je existencia modernejších programov, ktoré by mohli efektívnejšie napomôcť k obnove vymazaných dát.

„Nemáme istotu, že sa podarí obnoviť niečo navyše,“ dodal prokurátor. O odovzdaní mobilných telefónov polícii musí ešte rozhodnúť súd. Obhajca Mariana Kočnera Marek Para vyjadril s prípadným rozhodnutím o odovzdaní mobilov polícii nesúhlas.

Splnomocnenec rodiny zavraždeného novinára Roman Kvasnica má nádej, že by sa analýzou mobilných telefónov mohli zistiť nové informácie. „Z pohľadu rodiny zavraždeného Jána Kuciaka je potrebné vyvíjať aktivitu ku každému dôkazu, ktorý sa javí ako reálne vykonateľný,“ podotkol.

V piatok po obednej prestávke vypovedala pred senátom ŠTS dvojica svedkov Dávid Szőke a Ádám Huszlicska v súvislosti so zabezpečením a odovzdaním zbraní Zoltánovi Andruskóvi, za čo už boli právoplatne odsúdení.

V prípade Kuciakovej vraždy z februára 2018 súd rozhoduje o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsúzsovej. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil v máji 2021 prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody, Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelia obžalobe štyri osoby – Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan Kracina a Darko Dragič. Tomáš Szabó bol vylúčený na samostatné konanie, súd ho uznal za vinného. Samostatne sú stíhaní aj Zoltán Andruskó a Miroslav Marček. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť od Mariana Kočnera podľa obžaloby na jeseň 2017. V prípade Šufliarskeho približne o rok neskôr.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #vražda novinára Jána Kuciaka