Požiar v Banskej Štiavnici sa podarilo zlikvidovať. Mesto vyhlásilo mimoriadnu situáciu

Rozsiahly požiar v centre Banskej Štiavnice sa hasičom podarilo zlikvidovať, situáciu však budú naďalej monitorovať. Uviedla to hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici Júlia Zeleňáková. Podľa Ministerstva životného prostredia najzávažnejšie škody požiar spôsobil na budove Berggerichtu. Polícia začala trestné stíhanie, mimoriadne zasadne vláda.

19.03.2023 10:20 , aktualizované: 18:42
požiar banská štiavnica Foto:
Na námestí v centre Banskej Štiavnice vypukol 18. marca 2023 požiar v historickej budove. Oheň sa rozšíril aj na okolité objekty.
debata (48)

„Likvidácia požiaru prebiehala do neskorých nočných hodín. Dohášanie skrytých ohnísk a monitorovanie objektov bolo vykonávané počas celej noci. Aktuálne prebieha na mieste udalosti okrem neustáleho monitorovania aj odčerpávanie vody z objektov a postupné sťahovanie hasičskej techniky na hasičské stanice,“ priblížila Zeleňáková.

Požiarom zasiahnutá oblasť historického centra Banskej Štiavnice je pre verejnosť naďalej uzavretá. V súčinnosti s policajnými zložkami tu pokračuje zisťovanie príčiny vzniku požiaru.

VIDEO: Pri rozsiahlom požiari v Banskej Štiavnici zasiahli desiatky hasičov, vojakov i dobrovoľníkov.
Video

Primátorka mesta Nadežda Babiaková vyhlásila v dôsledku požiaru mimoriadnu situáciu, informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Zuzana Eliášová. obyvatelia boli informovaní miestnym rozhlasom. „Pri mimoriadnej situácií nedošlo k následkom na živote a zdraví okrem miernej intoxikácie jedného príslušníka, hasiča dobrovoľníka,“ uviedla Eliášová.

„Požiar sa v sobotu postupne rozšíril z jednej budovy aj na ďalšie objekty v centre mesta, celkovo na sedem budov. Na mieste bojovali s ohňom profesionálni a dobrovoľní hasiči. Pri udalosti taktiež zasahovali profesionálni vojaci, Polícia SR, dobrovoľníci, zamestnanci samosprávy, Červený Kríž, zamestnanci zasiahnutých budov, zamestnanci okresných úradov Banská Štiavnica a Banská Bystrica," povedala hovorkyňa.

Na námestí v centre Banskej Štiavnice vypukol...
Na námestí v centre Banskej Štiavnice vypukol...
+18Na námestí v centre Banskej Štiavnice vypukol...

Na miesto boli podľa nej povolaní aj zamestnanci Kontrolného chemického laboratória civilnej ochrany v Slovenskej Ľupči, ktorí vykonávali meranie ovzdušia s negatívnym výsledkom.

Škodu zatiaľ nevyčíslili

Polícia v súvislosti s rozsiahlym požiarom začala trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia. Na sociálnej sieti o tom informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Banskej Bystrici. „Aj dnes je na mieste policajný výjazd a pokračuje obhliadka miesta činu,“ priblížila polícia s tým, že na poškodených budovách vznikla škoda v doposiaľ nevyčíslenej výške.

Na pomoc Banskej Štiavnici v súvislosti s požiarom vznikla zbierka na platforme Donio.

Mimoriadne zasadne vláda

Predseda vlády SR Eduard Heger zvolá mimoriadne zasadnutie vlády k vyčleneniu prostriedkov na riešenie následkov sobotňajšieho požiaru v Banskej Štiavnici. Informuje o tom na sociálnej sieti Ministerstvo Životného prostredia SR. Zároveň uvádza, že najzávažnejšie škody požiar spôsobil na budove Berggerichtu.

VIDEO: Požiar Banky lásky v Banskej Štiavnici.
Video

Premiér v sobotu priblížil, že požiar zasiahol a poškodil sedem budov. „Mnohé strechy zhoreli, v niektorých aj celé poschodia,“ vyhlásil. Vláda podľa jeho slov urobí všetko preto, aby dala zničené budovy do pôvodného stavu.

Banská Štiavnica požiar Čítajte viac Požiar v Banskej Štiavnici zastabilizovali, poškodil sedem budov

Uzavreli galériu, Berggericht aj Starý zámok

Slovenské banské múzeum (SBM) v dôsledku sobotňajšieho požiaru až do odvolania uzavrelo expozície v troch banskoštiavnických objektoch. Informovalo o tom na sociálnej sieti. Múzeum uzavrelo Galériu Jozefa Kollára aj budovu známu ako Berggericht, v ktorej sa nachádza mineralogická expozícia múzea, informačné centrum či sprístupnená štôlňa Michal. Obe budovy sa nachádzajú na Námestí svätej Trojice, ktoré bolo požiarom zasiahnuté.

Najzávažnejšie škody požiar spôsobil na budove... Foto: MŽP SR/facebook
požiar banská štiavnica Berggericht Najzávažnejšie škody požiar spôsobil na budove Berggerichtu, v ktorej sa nachádza mineralogická expozícia múzea, informačné centrum či sprístupnená štôlňa Michal. 18.3.2023

„Najzávažnejšie škody sú na budove Berggerichtu. Predpokladáme, že rozsah škôd bude fatálny, ohrozená môže byť aj statika budovy, jej stav posúdi v najbližších hodinách statik. S najväčšou pravdepodobnosťou bude nevyhnutné odstrániť torzo strešnej konštrukcie, ktorá sa na mnohých miestach prepadla do vlastnej budovy,“ uviedlo na sociálnej sieti Ministerstvo životného prostredia SR, pod ktoré SBM spadá.

Ako na sociálnej sieti priblížila riaditeľka múzea Zuzana Denková, Galéria Jozefa Kollára zostala požiarom nepoškodená, priestory susediace s Berggerichtom sú však v dôsledku hasenia mokré. „Podarilo sa nám spoločne evakuovať celú expozíciu, depozitáre i výstavy,“ dodala Denková.

VIDEO: Primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková k požiaru.
Video

Múzeum pre verejnosť dočasne uzatvára aj Starý zámok. Do jeho priestorov zamestnanci múzea spoločne s dobrovoľníkmi počas požiaru odnášali vzácne zbierkové predmety z expozícií na banskoštiavnickom námestí.

Český prezident ponúkol pomoc

Po sobotňajšom požiari v Banskej Štiavnici ponúkol český prezident Petr Pavel pomoc pri obnove zničených a poškodených pamiatok. Informovala o tom hlava štátu SR Zuzana Čaputová, ktorá s Pavlom v nedeľu telefonovala. „Ponúkol najmä odborné reštaurátorské kapacity. Veľmi si vážim tento prejav solidarity,“ skonštatovala na sociálnej sieti.

Poďakovala tiež všetkým, ktorí v sobotu pomáhali pri hasení požiaru. Ocenila prácu profesionálnych a dobrovoľných hasičov, členov ozbrojených síl a záchranárov. Vyzdvihla aj spolupatričnosť Štiavničanov, turistov a dobrovoľníkov zo širokého okolia. Hlava štátu verí, že Banskú Štiavnicu sa podarí obnoviť do jej pôvodnej podoby pred požiarom čo najskôr.

Europoslanci žiadajú o finančnú pomoc na sanáciu

Viacerí europoslanci žiadajú o pomoc pri financovaní následkov sobotňajšieho požiaru v Banskej Štiavnici. V tejto veci chcú v pondelok odoslať list eurokomisárke pre kohéziu a reformy Elise Ferreirovej. TASR o tom informoval slovenský europoslanec Robert Hajšel (Smer), ktorý list inicioval.

„S následkami tak ničivého požiaru, aký včera zažila Banská Štiavnica, nemôže bojovať žiadne mesto samé. Pomôcť mu musí nielen slovenská vláda, ale aj Európska únia,“ skonštatoval.

V liste europoslanci žiadajú, aby Európska komisia (EK) v súčinnosti s kompetentnými orgánmi SR preskúmala možnosti využitia existujúcich finančných nástrojov EÚ, akými sú napríklad štrukturálne fondy. Hajšel avizuje, že o formách možnej pomoci bude rokovať v nasledujúcich dňoch so zástupcami EK a Európskeho parlamentu aj osobne.

Na námestí v Banskej Štiavnici vypukol v sobotu dopoludnia požiar v jednej z historických budov, kde sídli unikátny zážitkový dom Banka lásky. Oheň poškodil viacero objektov. Popoludní sa rozsiahly požiar podarilo zastabilizovať. Hasiace práce pokračovali aj v noci.

Súhrn sobotných udalostí:

  • Príčinu požiaru vyšetrujú, na vine mohol byť skrat.
  • Nedošlo k ťažkým zraneniam ani stratám na životoch.
  • Historické centrum mesta Banská Štiavnica je pre verejnosť až do odvolania uzatvorené.
  • Rozsiahly požiar likvidovali profesionálni aj dobrovoľní hasiči, takisto vojaci a dobrovoľníci.
  • Na mieste boli viacerí členovia vlády aj dočasne poverený premiér Eduard Heger. Deklaroval, že vláda urobí všetko preto, aby dala zničené budovy do pôvodného stavu.
  • Vládny kabinet bude mať k požiaru podľa Hegera separátne rokovanie.
  • Viacerí politici vrátane prezidentky SR Zuzany Čaputovej a predsedu parlamentu Borisa Kollára vyjadrili ľútosť nad požiarom a poďakovali za pomoc pri jeho hasení.
  • Primátorka Banskej Štiavnice Nadežda Babiaková verí, že i napriek veľkým škodám spôsobených požiarom sa pamiatkovým budovám v centre mesta podarí vrátiť ich pôvodnú krásu.
  • Kontrolné chemické laboratórium civilnej ochrany v Slovenskej Ľupči doteraz nezaznamenalo nebezpečné hodnoty v ovzduší v dôsledku požiaru.
  • Český minister zahraničia Jan Lipavský ponúkol Slovensku pomoc pri hasení požiaru.
48 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #banská štiavnica