Heger obhajuje odovzdanie migov Ukrajine. Podľa Pellegriniho vláda na to nemala právo

Rozhodnutie dočasne poverenej vlády o dodaní stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu je ústavne čisté. Uviedol to dočasne poverený premiér Eduard Heger. Nesúhlasí s tým nezaradený poslanec Národnej rady (NR) SR a líder mimoparlamentného Hlasu Peter Pellegrini. Vyplýva to z ich vyjadrení v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

19.03.2023 13:16 , aktualizované: 14:16
Peter Pellegrini, Eduard Heger Foto:
Dočasne poverený premiér Eduard Heger (Demokrati) a bývalý premiér Peter Pellegrini (Hlas) na koláži snímok.
debata (177)

Heger tvrdí, že o ústavnosti rozhodnutia hovoria aj viacerí odborníci. „Ja som žiadal, že to urobíme iba vtedy, ak budeme mať istotu a iba tak, aby to bolo v súlade s ústavou,“ skonštatoval. Pripomenul, že vláda k dodaniu stíhačiek podpísala dohodu s ukrajinskou stranou.

raši grendel Čítajte viac Grendel a Raši negovali, že sa kompenzácia za migy týka zľavy na F-16-kach

Pellegrini rozhodnutie rešpektuje. Myslí si však, že o takejto otázke nemala vláda právo ani kompetenciu rozhodnúť. Odvolal sa pritom na viaceré právne analýzy. „Urobili ste to tak, ako ste to urobili a teraz za to nesiete zodpovednosť,“ skonštatoval. Kabinet sa mal podľa neho v tejto otázke obrátiť na Ústavný súd SR. Tvrdí, že ak by bol premiérom on, tak by stíhačky na Slovensku lietali.

Premiér reagoval, že práve Pellegriniho vláda rozhodla, že sa prestali cvičiť piloti na MiG-29. Zopakoval, že stíhačky boli vyradené a Slovensko ich nemohlo používať. Líder Hlasu zároveň skritizoval súčasnú vládu, že sa venuje zahranično-politickým otázkam, ale nerieši problémy občanov SR.

VIDEO: Mária Kolíková o aktuálnych témach.
Video

Slovensko dostane za odovzdanie stíhačiek MiG-29 Ukrajine 200 miliónov eur z mierového nástroja Európskej únie a ďalších 700 miliónov od ďalších spojencov ako Spojené štáty Americké ako kompenzáciu na novú vojenskú techniku, uviedol ďalej Heger. Nekonkretizoval, akú techniku má Slovensko obdržať, podľa neho však zvýši obranyschopnos­ť štátu.

Počúvajte pravdu, víkendový podcast Čítajte viac Utajenie právnej analýzy o odovzdaní migov vyvoláva zbytočné pochybnosti

Šéf Hlasu Pellegrini v tejto súvislosti povedal, že proti kompenzácii za MiGy nenamieta. „Zníženie obranyschopnosti nie je v úvahe, pretože tie lietadlá nepoužívame a máme inak chránený vzdušný priestor," povedal. Zároveň Pellegrini zdôraznil, že spomenutých 700 miliónov eur príde na Slovensko v podobe nových zbraní. Pokiaľ však ide o zvyšné financie, tie by podľa neho mohli ísť do sociálnej oblasti.

Nepodporenie zákonov k plánu obnovy

Postup OĽANO a Sme rodina, ktorým nepodporili návrh zákona o krajinnom plánovaní a zákon o konkurze, ohrozuje verejný záujem. V súvislosti s rizikom straty prostriedkov z plánu obnovy to uviedol dočasne poverený premiér Eduard Heger v diskusii RTVS O 5 minút 12. Nevylúčil, že zo strany OĽANO mohlo ísť o „trucpodnik“. Nezaradený poslanec a predseda neparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini za tým vidí najmä Hegerovu premiérsku neschopnosť.

„Možno je to istý revanš za to, že som si dovolil založiť novú stranu, no považujem to za nezodpovedné,“ uviedol Heger. Neskrýval prekvapenie, že návrhy neprešli. Podľa neho boli pripravené dobre. Uviedol, že záležitosť aj smerom do najbližšej budúcnosti bude preberať na koaličnej rade.

VIDEO: Denisa Saková o aktuálnom dianí.
Video

Pellegrini kritizuje samotné návrhy zákonov, no ich odmietnutie v pléne je podľa neho aj dôkazom „relevantnosti“ povereného kabinetu a jeho šéfa. „Ukazuje sa, že on už v parlamente nevie nič presadiť, a že parlamentné voľby mali byť skôr,“ upozornil.

Heger prisľúbil, že poverený kabinet bude prijímať ďalšie opatrenia na znižovanie negatívnych efektov rekordnej inflácie a poklesu reálnych miezd. Spomenul všetky doterajšie opatrenia, vrátane od pondelka (20. 3.) platného opatrenia zastropovania približne 400, najmä slovenských, potravín.

migy, vojna na ukrajine, mig-29, naď, Zmeko Čítajte viac Vláda odobrila darovanie migov Ukrajine, Heger vycestuje do Kyjeva

Pellegrini hodnotí doterajšie opatrenia vlády ako absolútne nedostatočné. „Je to málo, lebo je to dokopy nič,“ vyhlásil. Aj za zastropovaním potravín vidí skôr iniciatívu obchodných reťazcov ako vlády.

Heger z hľadiska pozície predsedu novej strany Demokrati zopakoval, že si nedokáže predstaviť spoluprácu so stranou Hlas. Záujem nie je ani zo strany Pellegriniho. „Eduard Heger je pravou rukou Igora Matoviča – sú to ľudia najviac zodpovední za marazmus, ktorý v tejto krajine nastal,“ upozornil.

požiar banská štiavnica Čítajte viac Požiar v Banskej Štiavnici sa podarilo zlikvidovať. Mesto vyhlásilo mimoriadnu situáciu

Diskutovali aj o sobotňajšom požiari v Banskej Štiavnici. Premiér informoval, že situácia je v súčasnosti zastabilizovaná. „Škody sú rozsiahle,“ podotkol. Vyzdvihol prácu a nasadenie profesionálnych a dobrovoľných hasičov, vojakov, záchranárov či dobrovoľníkov. Zopakoval, že vláda bude o formách možnej pomoci rokovať separátne.

Aj Pellegrini ocenil nasadenie pomáhajúcich pri požiari v Banskej Štiavnici. „Som naozaj vďačný, že sa podarilo požiar aj v zložitej technickej situácii lokalizovať a zabrániť ďalším väčším škodám,“ povedal. Vládny kabinet by mal podľa neho čo najrýchlejšie rozhodnúť o finančnej pomoci pre mesto.

VIDEO: Rozsiahly požiar v centre Banskej Štiavnice poškodil sedem budov.
Video
177 debata chyba
Viac na túto tému: #MiG-29 #Peter Pellegrini #vojna na Ukrajine #Eduard Heger