Grendel a Raši negovali, že sa kompenzácia za migy týka zľavy na F-16-kach

Kompenzácia za darovanie stíhačiek MiG-29 Ukrajine pomôže zvýšiť bezpečnosť a obranyschopnosť Slovenska. V diskusnej relácii TV Markíza Na telo to povedal podpredseda Národnej rady SR Gábor Grendel (OĽANO). S nezaradeným poslancom a podpredsedom neparlamentného Hlasu Richardom Rašim zároveň negovali úvahy, že by kompenzácia mala byť poskytnutá vo forme zľavy na zazmluvnenej cene za dodávky amerických stíhačiek F-16.

19.03.2023 16:10
raši grendel Foto:
Gábor Grendel a Richard Raši na koláži snímok.
debata (6)

„Nie, nemyslím si to, že sa to týka F-16-tok,“ uviedol Raši na otázku v súvislosti so slovami predsedu Hlasu Petra Pellegriniho v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12, naznačujúcimi, že kompenzácia bude vo forme zníženia ceny za dodávku vojenského materiálu.

VIDEO: Mária Kolíková o aktuálnych témach.
Video

„Nie, netýka sa to F-16-tok,“ doplnil Grendel. Zdôraznil, že kompenzácia je pre Slovensko, jeho bezpečnosť a obranyschopnosť výhodná. „Áno, som spokojný s tým, čo vyrokoval dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď,“ potvrdil.

Peter Pellegrini, Eduard Heger Čítajte viac Heger obhajuje odovzdanie migov Ukrajine. Podľa Pellegriniho vláda na to nemala právo

Diskutujúci sa rozprávali aj o súčasnej situácii v ambulantnom sektore. Raši a predseda mimoparlamentného KDH Milan Majerský apelujú na vládu, aby čo najskôr vyčlenila avizovaných 283 miliónov eur pre ambulancie. Upozornili, že v opačnom prípade hrozí, že ambulancie od apríla nepredĺžia zmluvy so zdravotnými poisťovňami. Grendel si myslí, že žiadna vláda by si „nelajzla“ kolaps ambulantného sektora.

VIDEO: Denisa Saková o aktuálnom dianí.
Video

Raši upozornil na meškanie projektu novej nemocnice na bratislavských Rázsochách. Tá sa podľa neho nestihne postaviť v termíne, s ktorým počíta plán obnovy. Žiada preto, aby sa zdroje presunuli do ostatných zdravotníckych zariadení v regiónoch. Výstavbu nemocnice na Rázsochách treba podľa neho financovať z iných zdrojov. Grendel reagoval, že podľa plánu ide výstavba nemocnice zo zdrojov z plánu obnovy v Martine.

Počúvajte pravdu, víkendový podcast Čítajte viac Utajenie právnej analýzy o odovzdaní migov vyvoláva zbytočné pochybnosti

Hostia diskusie sa vyjadrili aj k postupu pred predčasnými parlamentnými voľbami – Majerský i Raši zdôraznili, že KDH, respektíve Hlas pôjdu do volieb samostatne. Grendel chce postup svojej domovskej strany NOVA komunikovať po záveroch aprílového snemu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #MiG-29 #richard raši #Gábor Grendel #vojna na Ukrajine #Milan Majerský