Policajný zbor má dve nové špeciálne vozidlá určené na mimoriadne udalosti

V polícii testujú autá so špeciálnou výbavou. Policajti by vďaka nim mohli zachrániť život napríklad účastníkom vážnej dopravnej nehody, ak sa na miesto dostanú skôr ako záchranári. Prvé dve vozidlá v rámci pilotnej fázy nasadia na krajských riaditeľstvách v Bratislave a Nitre. V budúcnosti by sa takéto vozidlá mohli rozšíriť do každého kraja. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

22.03.2023 16:29
debata (1)

„Uvádzame do praxe pilotný projekt, ktorého zámerom je, aby tieto vozidlá spolu s vyškolenou a skúsenou posádkou policajtov boli využívané počas hliadkovej služby pri preverovaní náročnejších udalostí, kde takéto vozidlo a posádka dokážu poskytnúť potrebnú podporu klasickej policajnej hliadke,“ uviedol dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Autá majú byť podľa Mikulca používané napríklad pri pátracích akciách, ale aj pri vzniku a prvotnom riešení mimoriadnych udalostí či vysokoprofilových incidentov, ako sú napríklad útok aktívneho strelca na mäkké ciele, ale aj pri komplikovaných dopravných nehodách s vyšším počtom zranených, živelných pohromách, haváriách či požiaroch.

VIDEO: Do nového vozového parku polície pribudla aj japonská novinka

Video

Vozidlá dodali v novom dizajne. „Špeciálna úprava auta spočíva najmä vo vybudovaní zástavby a výsuvného systému z batožinového priestoru, opatreného množstvom profesionálneho vybavenia,“ priblížil štátny tajomník MV SR Tomáš Oparty.

Vozidlo by mal obsluhovať určený policajt tzv. veliteľ, ktorý by na mieste vzniku takýchto udalostí riadil sily a prostriedky príslušného krajského riaditeľstva Policajného zboru, zabezpečoval ich vzájomnú koordináciu a komunikáciu, ako aj tok informácií smerom k operačnému stredisku a na mieste úzko spolupracoval s ostatnými zložkami integrovaného záchranného systému.

Toyota Hilux Čítajte viac Bratislavská mestská polícia má nové auto. Vo výbave je aj baranidlo

Vozidlo obsahuje profesionálne vybavenie, ako napríklad prostriedky balistickej ochrany zasahujúcich policajtov, prostriedky na prekonanie prekážok a uzamykacích mechanizmov, telekomunikačné sady, zastavovací pás, špeciálne vyhľadávacie svetlo a svietidlo na osvetlenie väčšieho priestoru, prostriedky slúžiace na usmerňovanie cestnej premávky, prostriedky predlekárskej pomoci či hasiaci prístroj.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia SR