Polícia obvinila z vraždy Daniela Tupého advokáta, prokurátorka ho chce mať vo väzbe

Dozorová prokurátorka Krajskej prokuratúry Bratislava podala sudcovi pre prípravné konanie návrh na vzatie do väzby advokáta Adama P. obvineného z vraždy Daniela Tupého. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytol prokurátor a hovorca KP Bratislava Juraj Chylo. Obhajca obvineného uviedol, že jeho klient vinu odmieta.

23.03.2023 07:57 , aktualizované: 24.03.2023 21:59
Adam Puškár Foto:
Bratislavský advokát Adam Puškár.
debata (529)

Vyšetrovateľ NAKA vo štvrtok večer obvinil advokáta Adama P. za trestný čin vraždy Daniela Tupého. Podľa informácií Markízy ide o Adama Puškára. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) podal prokurátorovi podnet na väzobné stíhanie.

Návrh na vzatie obvineného do väzby podala prokurátorka sudcovi pre prípravné konanie z dôvodov tzv. útekovej a kolúznej väzby. Polícia v piatok popoludní priblížila, že okrem advokáta nie je v súvislosti s vraždou zadržaná žiadna ďalšia osoba.

Sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava V bude rozhodovať o podanom návrhu na väzobné stíhanie v nedeľu 26. marca of 11:00 h, potvrdil hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak.

Podľa portálu Aktuality.sk v čase vraždy 21-ročného Daniela Tupého mal Adam Puškár o rok viac a chodil na rovnakú školu ako Daniel, na Univerzitu Komenského.

Podľa informácií z webu jeho advokátskej kancelárie, školu dokončil v roku 2007, teda dva roky po vražde a v roku 2012 zložením rigoróznej skúšky získal titul JUDr.

zväčšiť Daniel Tupý Foto: Archív D. Tupého
Daniel Tupý Daniel Tupý

V súčasnosti si robí doktorát, pôsobí na Katedre právnych dejín a právnej komparatistiky. V stredu 22. marca popoludní robili policajti prehliadku iných priestorov v jeho advokátskej kancelárii, dodáva server.

„Polícia je zjavne presvedčená, že v tragický deň v novembri 2005 bol Adam Puškár na mieste činu spolu s ďalšími ľuďmi z neonacistickej scény. Vyšetrovateľ tvrdí, že to bol práve on, kto mladého 21-ročného študenta Tupého dobodal. Advokát Adam Puškár mal vtedy o rok viac,“ uviedli Aktuality.

Neonacistu i fekálneho fantóma

Podľa medializovaných informácií vystupoval vo viacerých známych kauzách. Zastupoval neonacistického hudobníka obvineného z držby a z výroby extrémistických materiálov Jaroslava Pagáča známeho ako Reborn, tiež Martina Fleischera, ktorý pôsobil na Finančnej správe, ministerstve vnútra či v NBS. Naka ho zadržala počas akcie Očistec, figuroval však aj v kauze Mýtnik. Puškár zastupoval aj za fekálne útoky na ženy odsúdeného známeho fitness trénera Dušana Seligu.

V roku 2009 získal previerku Národného bezpečnostného úradu na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami pre stupeň „prísne tajné“, píše Markíza.

Adam Puškár bol opakovane aj hosťom rádia Infovojna, kde sa vyjadroval napríklad k téme Druhej svetovej vojny.

Hamran: Cítili sme potrebu vyslať signál

V kauze vraždy Daniela Tupého zatiaľ polícia zadržala desať osôb. Osem z nich medzitým prepustila na slobodu. Vyšetrovanie naďalej pokračuje. Vedenie polície o tom informovalo na štvrtkovej tlačovej konferencii, ešte pred oznámením o vznesení obvinenia.

VIDEO: Šéf polície Štefan Hamran o vražde Daniela Tupého.

Video

Policajný prezident Štefan Hamran zdôraznil, že zadržaní sa mali na „110 percent“ nachádzať v čase vraždy na mieste činu. „Cítili sme potrebu vyslať jednoznačný signál, že prepustenie ôsmich osôb neznamená koniec vyšetrovania,“ podotkol s tým, že ďalšie informácie k postupu polície nebudú poskytovať. Podrobnosti o dvojici zadržaných neuviedol. Riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Ľubomír Daňko doplnil, že časť skutkov je premlčaná.

V súvislosti s objasnením vraždy je Hamran výrazne väčší optimista, ako bol v stredu. „Vyšetrovanie napreduje, prináša to ovocie,“ dodal.

Vyšetrovateľ žiada väzbu

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) podal prokurátorovi podnet na väzobné stíhanie advokáta Adama Puškára obvineného z vraždy Daniela Tupého. Pre TASR to uviedol vedúci oddelenia komunikácie Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. O tom, či bude väzobný návrh podaný na súd, rozhodne prokurátor.

„Obvinený je zadržaný a po vykonaní procesných úkonov v piatok 24. marca vyšetrovateľ NAKA podal prokurátorovi podnet na jeho väzobné stíhanie,“ priblížil Slivka. Dodal, že okrem obvineného nie je v súvislosti s vraždou zadržaná žiadna ďalšia osoba.

Vo štvrtok ráno uplynula 48-hodinová lehota, dokedy musel vyšetrovateľ rozhodnúť o tom, či ôsmich podozrivých obviní alebo prepustí na slobodu, informuje Markíza. Televízia doplnila, že medzi podozrivými je viacero známych mien z prostredia bratislavskej neonacistickej scé­ny.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala ôsmich podozrivých v utorok v rámci akcie Karma.

Tupý, pamätník Čítajte viac Akcia Karma. NAKA v prípade vraždy Daniela Tupého zadržala osem osôb

Študenta Daniela Tupého zavraždili 4. novembra 2005 vo večerných hodinách v bratislavskom parku na Tyršovom nábreží. Utrpel osem bodných rán. Na študentov zaútočila pri petržalskom brehu Dunaja skupina mužov vyzbrojených nožmi a boxermi. Podľa svedkov mal útok trvať asi minútu. Zranenia utrpeli šiesti ľudia.

prezidentka-tupy-vrazda-uctenie-pamiatka-nestandard1 Čítajte viac Otec Daniela Tupého: Vtedy náckovia nevinných ľudí bili, dnes ich máme v parlamente

Zločin vyvolal množstvo reakcií odsudzujúcich násilie a prejavy neonacizmu. Podľa niektorých médií polícia pracovala v tom čase aj s verziou, že vraždu mohli mať na svedomí muži z podsvetia. V kauze obžalovali päť osôb, Richardovi Hrotkovi za vraždu hrozilo desať až 15 rokov. Okresný súd Bratislava I ich v júni 2009 oslobodil.

SR Tupý vražda tabuľa Čítajte viac Otec Daniela Tupého: Čudujem sa, že zase idú do éteru informácie, ktoré by ísť nemali
529 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Tupý