Prezidentka požiadala premiéra, aby vláda stiahla nomináciu Klusa za audítora

Prezidentka SR Zuzana Čaputová požiadala dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera, aby vláda stiahla nomináciu Martina Klusa na kandidáta za člena Európskeho dvoru audítorov (EDA). TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

23.03.2023 09:51 , aktualizované: 14:49
Martin Klus Foto: ,
Martin Klus
debata (94)

„Na možné reputačné riziká pre Slovensko prezidentka upozornila premiéra vopred, hoci vláda na schválenie nominácie nepotrebovala prezidentkin súhlas,“ uviedol Strižinec.

Heger potvrdil, že sa situáciou zaoberá. Avizoval, že k nej vo štvrtok podvečer vyjadrí.

Výbor Európskeho parlamentu (EP) pre kontrolu rozpočtu v stredu odporučil plénu neschváliť slovenského kandidáta Martina Klusa za člena EDA. Po vypočutí Klusa hlasovalo proti nemu 20 členov výboru, pričom nikto nehlasoval za a traja členovia sa hlasovania zdržali.

Klus by mal podľa Hegera sám vyvodiť dôsledky

Martin Klus by sa mal postaviť čelom k situácii, že poslanci Výboru Európskeho parlamentu pre kontrolu rozpočtu odmietli jeho kandidatúru za člena Európskeho dvora audítorov (EDA). Uviedol to dočasne poverený predseda vlády Eduard Heger vo štvrtok po príchode na summit EÚ, informuje spravodajca TASR.

Heger zdôraznil, že Klus by mal vyvodiť dôsledky z toho, ako dopadlo stredajšie hlasovanie vo výbore europarlamentu pre kontrolu rozpočtu, keď po jeho vypočutí hlasovalo proti nemu 20 členov výboru, nikto nehlasoval za a traja členovia sa hlasovania zdržali.

„Hlasovanie hovorí jasne. Čísla rozhodli. Ja vždy preferujem ten prístup, že tí najlepší majú vyhrať. Takže treba, aby sa Klus postavil k tomu čelmo,“ uviedol premiér.

Na otázku, či jeho vláda už hľadá náhradníka za Klusa na pozíciu pre Slovensko v EDA, odpovedal, že vláda sa bude touto otázkou zaoberať po jeho návrate z dvojdňového summitu EÚ.

klus Čítajte viac Klus by nemal byť audítorom. Zamietol ho výbor Európskeho parlamentu
94 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Klus