Lekárski odborári žiadajú prešetriť prerozdelenie peňazí nemocniciam od VšZP

Lekárske odborové združenie (LOZ) kritizuje prerozdelenie financií nemocniciam od štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Je podľa neho netransparentné, pochybné a v prospech súkromných nemocníc. Žiada audit vo všetkých troch zdravotných poisťovniach. VšZP pochybenie odmieta. Poukazuje na to, že ako jediná poisťovňa reagovala na zvýšené výdavky nemocníc a ponúkla okamžité zvýšenie úhrady formou preddavku.

23.03.2023 13:33
Peter Visolajský Foto: ,
Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský
debata (4)

„LOZ žiada povereného premiéra Eduarda Hegera o okamžitý audit v štátnej poisťovni a rovnako aj v súkromných poisťovniach, a ak zistí pochybenia, aj o vyvodenie personálnej zodpovednosti,“ uviedol šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský na štvrtkovom tlačovom brífingu.

Odborári poukázali na to, že súkromné nemocnice dostali z VšZP diametrálne vyššie preddavky oproti štátnym nemocniciam. „Zvýšenie financií oproti minulému roku je v prípade štátnych fakultných nemocníc len na dobu tri mesiace a nepresahuje 21 percent oproti minulému roku. Naopak, VšZP je mimoriadne štedrá k malým a súčasne súkromným nemocniciam, kde zvýšenie platieb dosahuje aj 40 percent, čiže dvojnásobok oproti štátnym nemocniciam a je garantované až po dobu až šesť mesiacov,“ ozrejmil Visolajský. Dodal, že zatiaľ čo štátne nemocnice tak budú stratové, súkromné budú mať zisk.

„Odmietame tvrdenie LOZ o ‚pochybnom prerozdelení zvýšených financií štátnym a súkromným nemocniciam‘. Kľúčom na rozdelenie deklarovaných disponibilných zdrojov bola výška úhrady nemocníc v prechádzajúcom období,“ uviedla v reakcii VšZP. Podotkla, že v posledných mesiacoch prebehlo niekoľko transparentných rokovaní o financovaní nemocníc s asociáciami nemocníc, preto nevidí dôvod na verejné diskusie k tejto téme.

Štátna poisťovňa zároveň pripomenula, že ešte stále nie je vydaná vyhláška o programovom rozpočte, teda nie je definovaná plánovaná výška úhrady pre jednotlivé typy zdravotnej starostlivosti. „VšZP vyšla nemocniciam v ústrety, zareagovala na ich zvýšené výdavky v súvislosti s memorandom o zlepšení systému zdravotníctva a ako jediná zdravotná poisťovňa ponúkla okamžité zvýšenie úhrady formou preddavku,“ podotkla.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #VšZP #Lekárske odborové združenie