Heger: Ak neodstúpi, stiahneme jeho kandidatúru. Klus žiada, aby ju stiahli

Poverený slovenský premiér Eduard Heger vyzval Martina Klusa, aby stiahol svoju kandidatúru za člena Európskeho dvoru audítorov.

24.03.2023 14:29 , aktualizované: 18:44
klus Foto: ,
Martin Klus schôdze parlamentu v novembri 2022.
debata (114)

„Ak Martin Klus nestiahne svoju kandidatúru za člena Európskeho dvoru audítorov, urobí to vláda,“ povedal premiér v Bruseli na summite lídrov Európskej únie.

Heger tak reagoval na situáciu, keď Výbor pre kontrolu rozpočtu Európskeho parlamentu vydal negatívne stanovisko po Klusovom vypočutí v stredu 22. marca. Bývalý člen SaS nezískal ani jeden hlas. Dvadsať europoslancov bolo proti jeho kandidatúre, traja sa zdržali.

O to, aby ho stiahli, žiada aj smotný Klus. „Žiadam Vládu Slovenskej republiky o stiahnutie mojej kandidatúry do Európskeho dvora audítorov. Chyby patria k životu a aj zlá skúsenosť je skúsenosť… Ospravedlňujem sa všetkým, ktorých sa táto moja skúsenosť negatívne dotkla a ďakujem všetkým, ktorí ma pri jej absolvovaní podporovali, alebo akokoľvek pomohli,“ uviedol na sociálnej sieti.

Marian Repa aktual Čítajte viac Blamáž poslanca Klusa

Heger už vo štvrtok zdôraznil, že Klus by mal vyvodiť dôsledky z toho, ako dopadlo hlasovanie vo výbore europarlamentu. „Hlasovanie hovorí jasne. Čísla rozhodli. Ja vždy preferujem ten prístup, že tí najlepší majú vyhrať. Takže treba, aby sa Klus postavil k tomu čelmo," uviedol premiér.

Na otázku, či jeho vláda už hľadá náhradníka za Klusa na pozíciu pre Slovensko v EDA, odpovedal, že vláda sa bude touto otázkou zaoberať po jeho návrate z dvojdňového summitu EÚ.

Prezidentka Zuzana Čaputová zase vo štvrtok požiadala Hegera, aby vláda stiahla nomináciu Klusa na kandidáta za člena Európskeho dvora audítorov.

Český europoslanec Tomáš Zdechovský označil nulový zisk Martina Klusa v hlasovaní za obrovskú hanbu pre Slovensko. „Ospravedlňujem sa, ale toto som nikdy v nezažil. Kandidát na pozíciu EÚ audítora nezískal jediný hlas. Kandidát (Klus) nepresvedčil jediného poslanca o svojej odbornej kvalifikácii,“ napísal na twitteri.

© Autorské práva vyhradené

114 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Klus #Eduard Heger