Obvinený z vraždy Daniela Tupého ide do väzby. Prokuratúra sa spolieha na vzorky DNA a výpoveď o noži

Víkendové koníčky neonacistov sa pred 17 rokmi skončili vraždou. Na študentov 4. novembra 2005 vo večerných hodinách zaútočila pri petržalskom brehu Dunaja skupina mužov vyzbrojených nožmi a boxermi. Podľa svedkov mal útok trvať asi minútu. Zranenia utrpeli šiesti ľudia a Daniel Tupý konflikt s neonacistami neprežil. Utrpel osem bodných rán a až do roku 2023 nenastal vo vyšetrovaní výrazný posun. Svedkovia sa báli pomsty, no polícii sa podarilo získať viacero dôkazov a prípad rozmotáva očitý svedok. Ten ukázal prstom na advokáta Adama Puškára. Tomu dnes hrozí 10 až 15 rokov za mrežami.

26.03.2023 10:50 , aktualizované: 18:00
adam puškár, daniel tupý Foto: ,
Advokát Adam Puškár obvinený z vraždy Daniela Tupého prichádza na súd.
debata (281)

Okresný súd Bratislava V v nedeľu rozhodol o vzatí Puškára do kolúznej väzby. Sudca zároveň požiadal verejnosť o rešpektovanie prezumpcie neviny. Rozhodnutie však zatiaľ nie je právoplatné, obvinený podal sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať krajský súd.

VIDEO: Prokurátorka a obhajca obvineného po rozhodnutí o vzatí do väzby
Video

„Podľa súčasnej dôkaznej situácie nateraz vyplýva, že Adam Puškár bol tým, kto mal byť páchateľom,“ spresnila dozorujúca prokurátorka Soňa Juríčková. Podľa nej má však polícia dostatok dôkazov. „Ak by bola len jedna svedecká výpoveď, určite by som neakceptovala vznesenie obvinenia a tiež by som nepodávala návrh na vzatie do väzby,“ ozrejmila. V prípade sa podľa nej po 18 rokoch objavil svedok, ktorý ho označil za vraha. Vypovedal, že Puškár sa mu priznal, že po útoku hodil nôž do Dunaja. Spresnila, že v prípade boli stotožnené aj stopy DNA, no nie také, ktoré by patrili obvinenému. Či sa našla zbraň, ktorou Tupého zabili, sa vyjadriť nechcela. Dodala, že skutok by bol premlčaný až po 20 rokoch.

VIDEO: Príchod obvineného advokáta na súd
Video

Pred sudcom bol obvinený takmer tri hodiny. Rovnako ako pred vyšetrovateľom sa ku skutku a k svojmu obvineniu odmietol vyjadriť a vypovedal len k dôvodom väzby. Puškárov advokát Michal Ellinger priznal, že im doteraz nebolo umožnené nahliadnuť do spisu, a tvrdí, že nevedia, čo sa Puškárovi kladie za vinu. „Nevieme, aké sú tam výpovede, dôkazy, aké sú znalecké posudky,“ zdôraznil. Puškár podľa neho aj naďalej trvá na svojej nevine. Ellinger dodal, že bude nasledovať výsluch ďalších svedkov a podľa neho sa aj z toho dôvodu sudca priklonil ku kolúznej väzbe. V prípade kolúznej väzby je dôvodom vzatia obvineného do väzby obava, že bude pôsobiť svojím vplyvom na spoluobvinených alebo svedkov, alebo prípadne mariť dôkazy a samotné vyšetrovanie.

Na otázku, ako Puškár zvláda toto konanie, odpovedal, že „tak normálne“. No podľa Ellingerových slov sa Puškár s hlavným svedkom pozná. „Človek, čo bol na mieste činu, a viete, ako to je. Bol tam s ním. Treba to brať objektívnejši­e,“ dodal.

Advokáta Adama Puškára obvineného z vraždy...
Advokáta Adama Puškára obvineného z vraždy...
+8Advokáta Adama Puškára obvineného z vraždy...

Puškár bol v čase vraždy 22-ročný študent Právnickej fakulty Univerzity Komenského. Na Právnickej fakulte Univerzity Komenského nakoniec aj vyučoval. Dekan fakulty Eduard Burda uviedol, že od piatka externému doktorandovi Puškárovi pozastavili pedagogické pôsobenie.

Kľúčové svedectvo

Polícia pracuje s výpoveďou svedka, ktorý bol začiatkom novembra 2005 na Tyršovom nábreží. Vyšetrovateľom opísal, čo sa v osudnú noc stalo, a označil aj útočníka. „Tento okruh potenciálnych páchateľov bol známy, len neboli dôkazy. Pôvodná vyšetrovateľka išla presne v tejto stope a spomínali sa aj títo ľudia. Z nejakého dôvodu, aj vzhľadom na to, že medzi páchateľmi bol syn bývalého policajta, sa vyšetrovanie otočilo. Vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák dosadil novú vyšetrovateľku a vyšetrovanie sa vybralo úplne iným smerom,“ uviedol pre denník Pravda otec zavraždeného Daniel Tupý starší.

Zdôraznil, že je presvedčený, že vyšetrovanie bolo zmanipulované. „Otázka je, v čom záujme,“ dodal.

prezidentka-tupy-vrazda-uctenie-pamiatka-nestandard1 Čítajte viac Otec Daniela Tupého: Vtedy náckovia nevinných ľudí bili, dnes ich máme v parlamente

Podľa výpovedí sa partia neonacistov stretávala každý víkend s jediným cieľom – pobiť sa. V osudný večer na Tyršovom nábreží v bratislavskej Petržalke napadli skupinu študentov, v ktorej bol aj Daniel Tupý, informovala televízia. Svedok mal na miesto prísť aj s ďaľšími útočníkmi autom. Opísal, ako videl obvineného Puškára zatvorenou päsťou udierať neznámeho muža ležiaceho na zemi. Obvinený advokát mal študentovi spôsobiť bodné aj bodnorezné rany.

„Podľa svedka to bolo rýchle, ležiaci muž, ktorým bol Daniel Tupý, sa nebránil. O koho išlo, však v tom čase nevedel. Bola tma,“ vyplýva podľa Markízy z uznesenia. Na študenta zaútočil aj svedok. Potom všetci nastúpili do áut a odišli.

Mladí antifašisti protestujú proti mítingu Iniciatívy za slobodu slova. Čítajte viac Svedok opísal, ako mal obvinený advokát zabiť Daniela Tupého

„Keď sa svedok na druhý deň dozvedel, že bitka sa skončila smrťou, podozrenie padlo práve na Puškára, a neskôr sa v tom aj utvrdil, keď sa mu Puškár zdôveril,“ dodala televízia s tým, že svedok sa v tom čase bál vypovedať a mal strach z pomsty.

Advokát sa mal po vražde z partie vytratiť a až o niekoľko rokov sa o tom na spoločnom stretnutí zhovárali. Vtedy mal Puškár zisťovať, kto ako vypovedal, pričom sa stále tváril, akoby sa nič nestalo a nič sa ho netýkalo.

Vyšetrovateľ na základe týchto dôkazov v závere uznesenia konštatujte, že svedeckými výpoveďami, ako aj ďalšími dôkazmi bolo jednoznačne preukázané, že všetky uvedené osoby v uznesení sa po predchádzajúcej dohode dostavili na Tyršovo nábrežie, kde spoločne zaútočili na skupinu ľudí.

O tom, čo sa stalo, sa vraj skupina dlho nebavila. Stať sa tak malo až po rokoch na stretnutí v Devínskej Novej Vsi, kde sa malo o Puškárovi hovoriť ako o tom, kto Tupého dobodal. Puškár chcel podľa uznesenia vedieť, kto ako vypovedá či koho predvolali. Vraj sa tváril, akoby sa ho to netýkalo.

Polícia pracovala v minulosti aj s verziou, že vraždu mohli mať na svedomí muži z podsvetia. V kauze obžalovali päť osôb, Richardovi H. za vraždu hrozilo 10 až 15 rokov. Okresný súd Bratislava I ich v júni 2009 oslobodil.

Útoky neonacistov

Kolektív Bratislava bez náckov pre denník Pravda spomína, že v tých rokoch boli fyzické útoky neonacistov bežné. „Veľká časť krajnej pravice sa združovala okolo chuligánskeho prostredia futbalového Slovana Bratislava, iní vytvárali gangy ako petržalský Rebel Klan Engerau, ďalšie skupiny pôsobili v Devínskej Novej Vsi, v Rači. Pre mladých, ktorí vyzerali len trochu inak, ako určovala norma, bolo prakticky nemožné prejsť vo večerných hodinách cez niektoré mestské zóny vrátane Obchodnej ulice bez toho, aby ich niekto nenapadol,“ uviedol člen bratislavských antifašistických kolektívov.

Daniel Tupý Čítajte viac Politológ Nociar: Extrémizmus sa presunul z ulíc do vrcholovej politiky

Veľká väčšina prípadov však zostala, samozrejme, neohlásená. „Útoky prebiehali veľmi rýchlo a v početných maskovaných skupinách, keď nemáte šancu identifikovať páchateľov,“ spresnil. Viacerí ľudia zo scény podľa kolektívu dodnes spomínajú na príhodu, ktorá unikla zrejme vďaka niektorému z policajtov. „Jedného večera polícia dostala echo, že v petržalskej krčme sa nachádzajú ľudia, ktorí sa rozprávajú o Danielovej vražde spôsobom, že by s ňou mohli mať niečo do činenia. Na miesto preto vyrazilo niekoľko policajných áut, ktoré však na Moste SNP dostali cez vysielačky pozmenenú správu, ktorá lokalitu zásahu pozmenila na klub Účko pod Bratislavským hradom,“ ozrejmil. Klub bol známym miestom stretávania vtedajšej alternatívnej mládeže. „Polícia sa otočila a urobila záťah v klube, kde sa v tom čase odohrával punkový koncert. Neonacisti z petržalskej krčmy zatiaľ ušli,“ zdôraznil.

SR Tupý vražda tabuľa Čítajte viac Otec Daniela Tupého: Čudujem sa, že zase idú do éteru informácie, ktoré by ísť nemali

Kolektív priznáva, že dnes sú fyzické útoky sporadickejšie, to však neznamená, že vymizli. „V roku 2021 v parku na Svoradovej ulici v Bratislave útočníci napadli dvoch mladých gejov. Najskôr im rozkopali veci položené na lavičke a potom jeden z útočníkov vytiahol teleskopickú tyč a začal udierať tyčou a kopať ich do hlavy,“ spresnil kolektív.

Ako príklad uvádzajú aj vlaňajší teroristický útok v Teplárni, na ktorý reagovala Filmová a televízna fakulta VŠMU gestom vyvesenia dúhových vlajok na priečelí budovy. „Na druhý deň boli vlajky zrezané nožom. Obe udalosti smerujú k rovnakým páchateľom – mládežníckej odnoži futbalových chuligánov Slovana Bratislava,“ uzavreli.

© Autorské práva vyhradené

281 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Tupý #Vražda Daniela Tupého