Štát sa chce dohodnúť s Pentou. Poistenci VšZP by nemali na Boroch platiť

Finančná skupina Penta plánuje svoju novú súkromnú nemocnicu Bory otvoriť už tento štvrtok, 30. marca. Pacientom sľubovali, že akútna aj plánovaná zdravotná starostlivosť nej bude pre všetkých pacientov hradená z verejného zdravotného poistenia.

27.03.2023 15:24
nemocnica-bory.sk-nemocnica-stavba-jesen-lozkov... Foto:
Nemocnica novej generácie bude súčasťou novovznikajúcej štvrte Bory.
debata (32)

Penta žiadala štát o zazmluvnenie Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP)ešte v polovici februára. Ministerstvo zdravotníctva, ako hlavný akcionár štátnej poisťovne o žiadosti zazmluvniť súkromnú nemocnicu Bory rozhodlo až v pondelok.

„Najväčšia zdravotná poisťovňa ukončila proces posudzovania žiadosti Nemocnice Bory o zazmluvnenie. V záujme poskytovania kvalitnej zdravotnej starostlivosti pre svojich poistencov VšZP pristúpi k podpisu zmluvy pre tie typy zdravotnej starostlivosti, ktoré je nemocnica aktuálne schopná plnohodnotne zabezpečiť,“ ozrejmila Všeobecná zdravotná poisťovňa.

Nemocnica Bory odpovedala, že víta informáciu o rozhodnutí štátnej zdravotnej poisťovne VŠZP. „Potrebujeme si detailne preštudovať návrh ich zmluvy. Veríme, že k zazmluvneniu novej nemocnice dôjde čo najskôr,“ spresnil Tomáš Kráľ, manažér komunikácie Svet zdravia.

VIDEO: Stavba novej nemocnice Bory v Bratislave z výšky.

Video

Bory ako prvé plánujú otvoriť ambulancie, rádiodiagnostické pracovisko, radiačnú onkológiu a pracovisko nukleárnej medicíny. Potom pribudnú operačné sály a lôžková časť. Na jeseň ako posledný otvoria urgentný príjem či pracovisko dialýzy.

univerzitna nemocnica bratislava, mickiewiczova, Čítajte viac Nová rana pre štát: Skúsení lekári a sestry hromadne odchádzajú. Láka ich súkromník

V čase otvorenia plánuje mať nemocnica 400 zamestnancov, no nábor personálu potrvá až do roku 2024. Bory plánujú, že nemocnica bude mať 1 500 zamestnancov. Z toho 329 lekárov, 440 sestier, 470 ostatných zdravotníckych pracovníkov a 270 administra­tívnych a prevádzkových zamestnancov.

Do Nemocnice Bory začiatkom marca nastúpilo 100 zamestnancov, ďalší nastúpia v polovici mesiaca. Je medzi nimi 25 lekárov, 35 sestier a pôrodných asistentiek a viac ako 25 ostatných zdravotných pracovníkov, ako sú praktické sestry, farmaceutickí laboranti, sanitári a ďalší.

„Všetci noví kolegovia sa začínajú školiť na svoje pozície na pracoviskách, ktoré v Nemocnici Bory otvoríme o mesiac. Budú tak mať dostatočne dlhý čas na to, aby sa zoznámili s pracoviskom, spoznali nových kolegov a adaptovali sa,“ uviedla HR riaditeľka Nemocnice Bory Jana Palenčárová.

Hlavnou konkurenciou súkromných Borov mala byť nemocnica Rázsochy. Projekt štátnej nemocnice by mal byť podľa vlády hotový do roku 2029 no Národná implementačná a koordinačná autorita upozornila, že na projekt „pôsobia rušivé vplyvy osôb“. O koho presne ide, známe nie je.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #Bory