Čaputová po rokovaní s estónskym prezidentom: Spoluprácu môžeme posilniť vo viacerých oblastiach

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vidí možnosti posilnenia spolupráce s Estónskom vo viacerých oblastiach. Ide najmä o zelenú tranzíciu a obnoviteľné zdroje energie, digitalizáciu, biznis či školstvo. Podľa nej obe krajiny zároveň čelia hybridným hrozbám a šíreniu dezinformácií. Povedala to po spoločnom rokovaní s estónskym prezidentom Alarom Karisom v Košiciach, na ktorom hovorili aj o vojne na Ukrajine. Obe hlavy štátu sa zhodli, že v dôležitých témach majú rovnaký postoj.

28.03.2023 14:47 , aktualizované: 20:06
alar Karis zuzana Čaputová Foto: ,
Na pozvanie prezidentky SR Zuzany Čaputovej dnes pricestoval na dvojdňovú oficiálnu návštevu Slovenska estónsky prezident Alar Karis. Prezidentka ho privítala v Košiciach, odkiaľ od pondelka úraduje. Na snímke privítací ceremoniál pred Starou radnicou v Košiciach 28. marca 2023 počas oficiálnej návštevy estónskeho prezidenta Alara Karisa v SR.
debata (2)

Estónsko je podľa nej veľkou inšpiráciou najmä v oblasti digitalizácie služieb štátu. „Iba pred pár týždňami sa tam uskutočnili parlamentné voľby, kde väčšina obyvateľov hlasovala práve elektronicky. Takže aj v tomto smere si viem predstaviť rozvoj a potenciál pre rozvoj našej spolupráce,“ spresnila.

Video
Estónsky prezident Alar Karis s prezidentkou Zuzanou Čaputovou v Košiciach

V oblasti vzdelávania pripomenula, že estónsky školský systém je hodnotený ako najlepší v EÚ. Na stretnutie prezidentov má v rámci možnej spolupráce či inšpirácií nadväzovať aj návšteva mibistra školstva.

V oblasti biznisu spomenula plánovanú utorkovú návštevu estónskej spoločnosti Civitta, ktorá je súčasťou Creative Industry Košice. Podľa nej ide o príklad konkrétnej spolupráce medzi oboma krajinami.

Posilnenie spolupráce si vie predstaviť aj proti hybridným hrozbám a šíreniu dezinformácií z Ruska. Táto téma podľa nej úzko súvisí s bezpečnostnou situáciou. Pripomenula, že Estónsko poskytuje Ukrajine veľkú pomoc, a to vrátane vojenskej. „Máme spoločný pohľad na to, akým spôsobom pomôcť Ukrajine práve pre to, že je to výsostne náš národný bezpečnostný záujem,“ doplnila Čaputová.

Karis ocenil doterajšiu pomoc Slovenska Ukrajine a spoluprácu s Estónskom v oblasti obrany. Estónsko podľa jeho slov plne podporuje zriadenie špeciálneho medzinárodného tribunálu na vyšetrenie vojnových zločinov Ruska. Jeho krajina sa už zapojila do obnovy zničenej Ukrajiny. Zároveň je presvedčený, že v povojnovej rekonštrukcii môže zohrávať dôležitú úlohu aj Slovensko.

Podľa prezidenta bilaterálne obchodné vzťah medzi Slovenskom a Estónskom zaznamenali za posledný rok dvojciferný nárast v oblasti exportu aj importu. „Ale myslím si, že obe naše krajiny si uvedomujú, že ešte je stále čo zlepšovať,“ dodal.

Prezident Estónska pricestoval na Slovensko v utorok na pozvanie Čaputovej. Ide o jeho dvojdňovú oficiálnu návštevu. V stredu spoločne navštívia Spišský hrad.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Estónsko #Zuzana Čaputová #Alar Karis