Poslanci kritizovali uznesenie europarlamentu v súvislosti s LGBTI+ osobami

Parlament uznesením kritizoval minuloročnú rezolúciu Európskeho parlamentu (EP) o odsúdení vraždy dvoch ľudí pri bare Tepláreň v Bratislave. Europoslanci pritom vyjadrili znepokojenie nad častým používaním urážlivých, agresívnych a homofóbnych výrazov voči komunite LGBTI+ na Slovensku, a to aj zo strany politikov.

28.03.2023 18:20
Zhromaždenie a pochod na podporu LGBTI+ komunity Foto:
Zhromaždenie a pochod na podporu LGBTI+ komunity na Zámockej ulici, pred podnikom Tepláreň, 14. 10. 2022.
debata (39)

„Slovenská republika nesúhlasí s hodnotením situácie deklarovaným v predmetnom uznesení Európskeho parlamentu a považuje ho za nekorektné, nepravdivé a zavádzajúce,“ píše sa v uznesení parlamentu.

Národná rada v ňom okrem iného uviedla, že uznesenie EP prekračuje jeho právomoci a nerešpektuje suverenitu Slovenska. Uznesenie podporilo 87 zo 133 prítomných poslancov NR SR, medzi nimi poslanci OĽaNO, Sme rodina, ale aj Smeru a extrémisti.

Marek Madro Čítajte viac Vinní sme všetci, streľba na Zámockej odráža našu spoločnosť. Je to ako časovaná bomba

Návrh uznesenia predložili dve poslankyne z klubu vládneho hnutia OĽaNO – Anna Záborská, ktorá v minulosti napríklad opakovane neuspela v pléne s iniciatívami zameranými na sprísnenie podmienok vykonávania interrupcií a Anna Andrejuvová. Voči komunite LGBTI+ sa predtým vymedzil okrem iných šéf OLaNO a expremiér Igor Matovič. Jeho príspevky na sociálnej sieti v tejto záležitosti niektoré slovenské médiá označili za nenávistné.

Slovensko po homofóbnej vražde na Zámockej ulici, ktorú polícia začala vyšetrovať ako teroristický útok, zatiaľ neposilnilo práva LGBTI+ komunity. Parlament krátko po vražde odmietol návrh strany SaS na zavedenie partnerských zväzkov do právneho poriadku krajiny; navrhnuté zmeny počítali napríklad so vzájomnou úpravou majetkových práv a niektorých ďalších otázok praktického života tiež párov inej ako heterosexuálnej orientácie. Slovenské ministerstvo spravodlivosti tento rok v januári prišlo s vlastnou predlohou, ktorá ale priznáva partnerom menej práv ako návrh Sas.

Viliam Karas, minister spravodlivosti Čítajte viac Vyzerá to ako registrované partnerstvo ale nie je. Karas predstavil inštitút dôverníctva
39 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #Európsky parlament #streľba na Zámockej #LGBTI+