Matovič: 500 eur pre poslanca je plat za dva dni. Ukázali prostredník voličom aj nevoličom

Poslanec Národnej rady (NR) SR Igor Matovič (OĽaNO) opätovne predložil do parlamentu návrh na zavedenie 500-eurovej odmeny za účasť v tohtoročných voľbách. Totožný návrh v stredu parlament neposunul do druhého čítania. Dodal, že nejde o avizovaný "plán B", ktorý chce oznámiť vo štvrtok (30. 3.).

29.03.2023 11:50 , aktualizované: 17:15
debata (156)

VIDEO: Matovič: Milióny nechápu, prečo im neschválili odmenu

Video

„Mrzí ma, že dnes zástupcovia všetkých politických strán symbolicky ukázali prostredník svojim vlastným voličom aj dvom miliónom nevoličov. Ukázali, že im na nich nezáleží, že nimi pohŕdajú,“ komentoval odmietnutie 500-eurovej odmeny v stredu Matovič. Plán B označil za dosť kontroverzný.

Návrh predložený do parlamentu by podľa Matoviča mal byť zaradený vzhľadom na to, že bol predložený ešte pred odmietnutím pôvodného návrhu v parlamente. Očakáva, že sa o ňom bude rokovať na májovej schôdzi. Odmieta, že by išlo o návrh v rovnakej veci ako návrh na desaťpercentnú zľavu z poplatkov za účasť vo voľbách. Poukazuje na výrazný rozdiel v dosahu na verejné financie. Kým pri zľave išlo o približne deväť miliónov, 500-eurová odmena by štát stála 1,5 miliardy eur.

Zopakoval, že odmena by podľa neho priniesla vysokú účasť vo voľbách. Obáva sa nízkej účasti a snahy po voľbách zmeniť režim.

V rokovacom poriadku NR SR sa uvádza, že ak národná rada návrh zákona neschválila, nový návrh zákona v tej istej veci možno podať najskôr o šesť mesiacov odo dňa neschválenia návrhu zákona.

VIDEO: Matovič do poslednej chvíle loboval za svoj návrh: Budete mať pocit hrdosti, keď budú ľudia pred volebnými miestnosťami stáť ako za komunizmu na banány.

Video

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) návrh zaradí na rokovanie ďalšej riadnej schôdze v máji. Tvrdí, že ide o inú formu odmeny ako zľavu z poplatkov štátu, ktorú už vo februári poslanci odmietli.

Matovič podľa neho využil možnosť, že návrh podal ešte pred neschválením svojho pôvodného návrhu v pléne. „Nie je to štandardné, ale je to legitímne,“ povedal Kollár novinárom s tým, že problematiku konzultoval s parlamentným legislatívnym a právnym odborom, ktoré mu to odobrili. „Predtým bol podobný zákon, že mala byť nie finančná odmena, ale zľavy z poplatkov štátu. Toto je finančný bonus, ktorý by ľudia dostali do rúk. Je to úplne iná hmota a určite to zaradím,“ doplnil. Ak by sa v návrhu menila suma odmeny, bola by to podľa Kollára iná situácia.

Parlament odmietol návrh na 500-eurovú odmenu... Foto: Pravda, Ivan Majerský
odmena, účasť, voľby, matovič Parlament odmietol návrh na 500-eurovú odmenu za účasť vo voľbách.

Poslanci NR SR v stredu odmietli návrh na 500-eurovú odmenu pre voličov za účasť v tohtoročných parlamentných voľbách. Novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva neposunuli do druhého čítania.

Odmenu malo podľa novely vyplácať ministerstvo vnútra prostredníctvom poskytovateľa univerzálnej služby podľa zákona o poštových službách. Matovič návrh odôvodňoval snahou o zvýšenie účasti vo voľbách, obával sa, že voliť príde nízky počet ľudí.

Igor Matovič Čítajte viac Slovnaft reaguje na Matoviča: Je to politický útok, daň z vojny nepovažujeme za uzavretú. Obraciame sa na prezidentku

„V prípade predpokladanej účasti približne troch miliónov ľudí by náklady štátu na vyplatenú odmenu dosiahli asi 1,5 miliardy eur,“ uviedol v dôvodovej správe k návrhu. Považuje to za motivujúcu, spravodlivú odmenu a návratnú investíciu.

„Samozrejme, nejde o zanedbateľnú sumu. Na druhej strane, v porovnaní s 30 miliardami eur, o ktoré mali podľa rôznych odhadov pripraviť Slovensko ľudia Roberta Fica a Petra Pellegriniho počas 12 rokov ich vlád, ide približne len o 5 percent z ich lupu,“ napísal.

Zároveň tvrdí, že 30 miliárd eur si rozdelilo niekoľko desiatok skorumpovaných ľudí. „V tomto prípade by si 1,5 miliardy eur rozdelili 3 milióny zväčša úplne obyčajných ľudí. Preto ide o spravodlivú investíciu s mimoriadne rýchlou návratnosťou,“ do­dal.

Vetrák: Opätovné predloženie Matovičovho návrhu je legitímne

Opätovné predloženie návrhu na zavedenie 500-eurovej odmeny za účasť v tohtoročných voľbách je legitímnou cestou, keďže návrh poslanec Matovič podal ešte pred hlasovaním o pôvodnom návrhu, uviedol predseda Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR Milan Vetrák (OĽaNO).

Vetrák argumentuje, že pokiaľ Matovič predložil do parlamentu nový návrh o odmene skôr, ako sa o pôvodnom návrhu hlasovalo, mohlo by sa o ňom rokovať aj na ďalšej májovej schôdzi. Záleží to podľa neho od rozhodnutia predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina). „Podľa mojich informácií podal predseda OĽANO Igor Matovič návrh zákona ešte pred hlasovaním. Je to teda legitímna cesta spracovania legislatívneho návrhu,“ skonštatoval. V oboch prípadoch ide o novelizáciu zákona o podmienkach výkonu volebného práva.

Podobne podľa Vetráka postupoval v januári podpredseda parlamentu Peter Pčolinský (Sme rodina) pri novele Ústavy SR, keď predložil nový návrh v tej istej veci ešte skôr, ako bola pôvodná novela odhlasovaná. Išlo o novelizáciu ústavy v súvislosti so skrátením volebného obdobia.

Rokovací poriadok NR SR hovorí, že ak parlament návrh zákona neschválil, nový návrh zákona v tej istej veci možno podať najskôr o šesť mesiacov odo dňa neschválenia návrhu zákona.

Vo februári už parlament odmietol novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva. V nej navrhovali poslanci odmenu vo forme zľavy desať percent z poplatkov štátu za účasť vo voľbách. Keďže ešte neuplynula polročná lehota, mohol by to byť dôvod na nezaradenie aktuálneho Matovičovho návrhu. „Pokiaľ to predseda parlamentu predloží na posúdenie ústavnoprávnemu výboru, budeme sa zaoberať tým, či ide o návrh v tej istej veci. Verím, že výbor rozhodne v súlade s doterajšími stanoviskami,“ reagoval Vetrák.

Dostál: Opätovný návrh na odmenu 500 eur sa nedá zaradiť na ďalšiu schôdzu

Opätovný návrh Matoviča na zavedenie 500-eurovej odmeny bol podaný v rozpore s rokovacím poriadkom, myslí si poslanec Ondrej Dostál (SaS). Týka sa podľa neho rovnakej veci ako návrh na zľavu z poplatkov štátu za účasť vo voľbách odmietnutý vo februári, teda pred menej ako šiestimi mesiacmi. Nie je teda možné ho zaradiť do programu nasledujúcej schôdze. V liste na to upozornil predsedu NR SR Borisa Kollára (Sme rodina).

„Nový návrh poslanca Matoviča bez najmenších pochybností upravuje tie isté právne vzťahy, ktoré upravoval neschválený návrh poslancov OĽaNO, a to poskytnutie odmeny za účasť vo voľbách do NR SR, a preto je dnes podaný nový návrh poslanca Matoviča predložený v rozpore s paragrafom 96 odseku 3 zákona o rokovacom poriadku,“ uviedol Dostál.

Slovné spojenie „v tej istej veci“ obsiahnuté v zákone o rokovacom poriadku podľa neho neznamená, že musí ísť o úplne identické návrhy zákonov. Ako poukázal, oba návrhy zákonov majú novelizovať zákon o podmienkach výkonu volebného práva a obsahom oboch je návrh poskytnúť voličom odmenu za účasť vo voľbách do Národnej rady SR, hoci Matovičov návrh sa vzťahuje iba na septembrové parlamentné voľby, nie trvale.

Obsahovú zhodu podľa neho dokazuje aj spôsob predloženia pôvodného návrhu zákona, ktorý Matovič doručil do parlamentu krátko pred hlasovaním o návrhu poslancov OĽaNO. „Čo len potvrdzuje, že aj sám poslanec Matovič si bol vedomý, že jeho pôvodný návrh a návrh poslancov OĽaNO sú návrhmi zákona v tej istej veci a po neschválení návrhu poslancov OĽaNO by začala plynúť šesťmesačná lehota, počas ktorej by takýto návrh zákona nemohol predložiť,“ vysvetlil poslanec.

Dostál hodnotí opätovné predloženie návrhu na 500-eurovú odmenu ako zjavný pokus obísť zákon o rokovacom poriadku. Predložením rovnakého návrhu ešte pred hlasovaním chcel podľa neho evidentne dosiahnuť, aby obišiel ustanovenie o polročnej lehote na predkladanie návrhov v rovnakej veci.

156 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič