Pellegrini vyzýva Matoviča: 500 eur musia ľudia dostať hneď, Hlas podá vlastný návrh

Príspevok 500 eur by mali dostať všetci ľudia pod hranicou chudoby, a to okamžite. Žiada to mimoparlamentný Hlas-SD, ktorého poslanci predložia takýto návrh do Národnej rady (NR) SR, aby sa o ňom rokovalo na májovej schôdzi. Pokiaľ líder OĽANO Igor Matovič tvrdí, že sú peniaze na to, aby ľudia dostali 500 eur za účasť v septembrových voľbách, Hlas-SD ich chce vyplácať ihneď.

30.03.2023 11:51 , aktualizované: 13:19
Pellegrini matovič Foto: ,
Peter Pellegrini a Igor Matovič po neúspešnom hlasovaní o uznášaniaschopnosti parlamentu SR k otvoreniu 87. mimoriadnej schôdze NRSR o dodaní stíhačiek na Ukrajinu a skoršom termíne predčasných volieb. 28. február 2023.
debata (79)

Vyplatenie príspevku chudobným považuje za adresnú pomoc. Strana víta, že parlamentom neprešiel návrh na odmenu 500 eur za voľby, považuje to za politickú korupciu a protiústavný zásah do práva človeka voliť tajne.

matovič Čítajte viac Matovič: 500 eur pre poslanca je plat za dva dni. Ukázali prostredník voličom aj nevoličom

Peniaze potrebujú chudobní hneď

„Ľudia na Slovensku zo dňa na deň vinou neschopnej vlády chudobnejú a mnohí z nich potrebujú pomoc okamžite, pretože sa volieb ani nemusia dožiť. Ak Igor Matovič našiel miliardy pre ľudí, tešíme sa z toho – ale žiadame, aby ich ihneď dostali tí najchudobnejší. Štát je povinný pomáhať tým, ktorí pomoc potrebujú, nie rozdávať peniaze boháčom a uplácať voličov,“ vyhlásil líder Hlasu Peter Pellegrini.

VIDEO: Matovič: Ukázali prostredník voličom aj nevoličom.

Video

Príspevok by sa mal týkať aj tých, ktorí nedosahujú svojím príjmom životné minimum. Poslanci tvrdia, že chcú svojím návrhom pomôcť Matovičovi minúť peniaze, ktoré mal vyčlenené na odmenu 500 eur za voľby. Pellegrini na štvrtkovej tlačovej konferencii pripomenul, že na každý jeden z ich 45 návrhov zákonov na finančné príspevky ľuďom vláda reagovala, že na to nie sú peniaze.

„Ešte aj v tom jedinom zákone, ktorý koalícia láskavo podporila, znemožnili dôchodcom zvýšenie dôchodkov už v júli, aby sa lepšie vyrovnali s drastickým zdražovaním. A zrazu tu pár mesiacov pred voľbami šermuje Igor Matovič s miliardami eur. Fajn, poďme ich dať tým, ktorí ich najviac potrebujú, a teraz, nie až po voľbách,“ dodal s tým, že ich návrh by sa týkal napríklad pol milióna seniorov, ktorí sú na hranici chudoby, spomenul tiež matky samoživiteľky s deťmi.

Smer považuje opätovný návrh o 500 eurách za účelové obchádzanie zákona

Opätovné predloženie návrhu na odmenu 500 eur za účasť vo voľbách je účelovým obchádzaním zákona o rokovacom poriadku Národnej rady (NR) SR. Tvrdí to Smer s tým, že ak by to robil každý poslanec, zrejme by to paralyzovalo fungovanie parlamentu.

Rokovací poriadok NR SR hovorí, že ak parlament návrh zákona neschválil, nový návrh zákona v tej istej veci možno podať najskôr o šesť mesiacov odo dňa neschválenia návrhu zákona. Líder OĽANO Igor Matovič predložil nový návrh ešte pred hlasovaním o pôvodnom návrhu. Smer si myslí, že ide o účelový výklad, preto je takáto obštrukcia možná.

Strana v reakcii pre TASR zároveň pripomenula, že nový návrh na 500 eur sa nemôže zaradiť do programu májovej schôdze NR SR, pretože ide o návrh v tej istej veci, v ktorej sa odmietol návrh vo februári. Vtedy parlament neschválil odmenu za účasť vo voľbách vo forme zľavy desať percent z poplatkov štátu.

Parlament odmietol návrh na 500-eurovú odmenu za účasť vo voľbách

Poslanci parlamentu v stredu odmietli návrh na 500-eurovú odmenu pre voličov za účasť v tohtoročných parlamentných voľbách. Novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva v stredu neposunuli do druhého čítania. Odmenu malo podľa novely vyplácať ministerstvo vnútra prostredníctvom poskytovateľa univerzálnej služby podľa zákona o poštových službách.

VIDEO: Matovič burcoval, ale márne. Parlament odmietol návrh na 500-eurovú odmenu za účasť vo voľbách.

Video

Matovič návrh odôvodňoval snahou o zvýšenie účasti vo voľbách, obával sa, že voliť príde nízky počet ľudí. „V prípade predpokladanej účasti približne troch miliónov ľudí by náklady štátu na vyplatenú odmenu dosiahli asi 1,5 miliardy eur,“ uviedol v dôvodovej správe k návrhu. Považuje to za motivujúcu, spravodlivú odmenu a návratnú investíciu.

VIDEO: Matovič: O čo ide Ficovi? Hovorí z neho strach.

Video

„Samozrejme, nejde o zanedbateľnú sumu. Na druhej strane, v porovnaní s 30 miliardami eur, o ktoré mali podľa rôznych odhadov pripraviť Slovensko ľudia Roberta Fica a Petra Pellegriniho počas 12 rokov ich vlád, ide približne len o 5 percent z ich lupu,“ napísal. Zároveň tvrdí, že 30 miliárd eur si rozdelilo niekoľko desiatok skorumpovaných ľudí. „V tomto prípade by si 1,5 miliardy eur rozdelili 3 milióny zväčša úplne obyčajných ľudí. Preto ide o spravodlivú investíciu s mimoriadne rýchlou návratnosťou,“ do­dal.

© Autorské práva vyhradené

79 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Peter Pellegrini #odmena za účasť vo voľbách