Skupina poslancov vyzýva Hegera zrušiť štandardy pre transrodových ľudí

Skupina poslancov Národnej rady (NR) SR za OĽaNO a Sme rodina žiada dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera, ktorý je poverený aj riadením rezortu zdravotníctva, aby zrušil štandardy pre transrodových ľudí. Listom apelujú, aby tieto štandardné postupy vrátil na prepracovanie. TASR o tom informoval poslanec Milan Kuriak (OĽaNO).

31.03.2023 13:26
ZHROMAŽDENIE: Odsúdenie nenávisti voči LGBTI Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (10)

„Poslanci NR SR konkrétne požiadali povereného ministra zdravotníctva, aby využil svoje právomoci a vrátil na prepracovanie tzv. štandardné postupy pre diagnostiku a komplexný manažment zdravotnej starostlivosti o dospelú osobu s transsexualizmom (F64.0), ktoré boli schválené odbornou komisiou ministerstva zdravotníctva a zverejnené 3. marca 2023,“ uviedli poslanci.

duhovy pride autor: Robert Huttner Čítajte viac Ťažký odchod. Lengvarského za pomoc ľuďom kritizujú vlastní

Zároveň žiadajú zrušenie odborného usmernenia Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR na „zjednotenie postupov poskytovania zdravotnej starostlivosti k zmene pohlavia pred vydaním lekárskeho posudku o zmene pohlavia osoby administratívne evidovaného v matrike“, ktoré bolo zverejnené vo vestníku rezortu v apríli 2022.

sexuologička MUDr. Oľga Jamborová Čítajte viac Sexuologička Oľga Jamborová: Pohlavie máme v hlave

Podpísaní poslanci tvrdia, že usmernenia a postupy sa netýkajú iba liečby, ale obsahujú aj ustanovenia, týkajúce sa zmeny právnej identity osoby presahujúce kompetencie rezortu zdravotníctva. „A zasahujú do výkonu kompetencií iných inštitúcií,“ podotkli. Považujú preto za nevyhnutné, aby boli súčasťou procesu prípravy dokumentov aj tieto dotknuté inštitúcie.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #transgender #tranzícia