Mikulec má problém. Čaputová prvýkrát pripustila úradnícku vládu, manipulovanie rieši aj prokuratúra

Nie je to prvýkrát, čo čelí minister vnútra Roman Mikulec problémom spojeným s jeho rezortom či priamo s jeho osobou. Opozícia mu toto volebné obdobie nič nedarovala. Odvolávaniu čelil celkovo osemkrát, všetky ustál, no podpora koaličných poslancov postupne klesala. Najnovšie prišiel so zisteniami Národný bezpečnostný úrad (NBÚ). Mikulec mal neoprávnene bez previerky manipulovať s utajovanými skutočnosťami. Prezidentka Zuzana Čaputová prvýkrát pripustila úradnícku vládu.

31.03.2023 15:14
Roman Mikulec Foto: , ,
Dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec
debata (85)

Podľa zistení NBÚ, ktoré na stredajšom výbore prezentoval riaditeľ úradu Roman Konečný, malo dochádzať k opakovanému porušovaniu zákona. „NBÚ identifikoval pri kontrole ochrany utajovaných skutočností v podmienkach Ministerstva vnútra Slovenskej republiky závažné a opakované porušenie zákona č. 215/2004, jeho vykonávacích predpisov a medzinárodných zmlúv,“ konštatoval úrad.

heger, mikulec Čítajte viac Mikulec prežil ôsmy pokus o jeho odvolanie. Nedôveru mu však vyslovilo až 71 poslancov

Závažné porušenie zákona

Šéf rezortu Roman Mikulec mal porušiť zákon, keď neoprávnene manipuloval s utajovanými skutočnosťami NATO a Euróspkej únie (EÚ). Spolu bolo zistených 29 porušení zákona. O záveroch informoval aj predseda osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti NBÚ Martin Beluský z ĽSNS.

Video
Mikulec: Polícia má voľné ruky, toto je ďalší dôkaz

Podľa NBÚ je neoprávnená manipulácia s takýmito dokumentami nielen porušením zákona, ale predstavuje aj výrazné reputačné riziko pre Slovenskú republiku. „Poškodenie dobrého mena medzi partnermi z NATO a EÚ je umocnené skutočnosťou, že k neoprávnenej manipulácií došlo zo strany vysokého ústavného činiteľa (ministra),“ skonštatoval úrad.

Zistenia NBÚ

V roku 2022 vykonali príslušníci NBÚ na ministerstve vnútra kontrolu s deviatimi kontrolnými zisteniami (uvedené sú iba závažné porušenia)

  • utajované registratúrne záznamy neboli evidované v protokole, čo vedie k nezabezpečeniu sledovateľnosti a umožňuje nekontrolovateľné manipulovanie s utajovanými skutočnosťami
  • vytváranie utajovanej skutočnosti mimo certifikovaného technického prostriedku, čo je závažnou neoprávnenou manipuláciou
  • neoprávnená manipulácia s utajovanými skutočnosťami NATO a EÚ. Minister vnútra Slovenskej republiky sa neoprávnene oboznamoval s utajovanými skutočnosťami:
  • NATO stupňa utajenia: TAJNÉ – 19×, DÔVERNÉ – 3×, VYHRADENÉ – 1×
  • EÚ stupňa utajenia: TAJNÉ – 2×, DÔVERNÉ – 3×. VYHRADENÉ – 1×

Pokiaľ ide o utajované informácie zo Slovenska, poslanci ani členovia vlády previerku mať nemusia. Na zahraničné skutočnosti však potrebujú špeciálny certifikát, pri ktorom treba požiadať o bezpečnostnú previerku. Mikulec takýto certifikát nemá, no obvinenia odmieta. Rezort v reakcii uviedol, že ide o vec právneho výkladu.

Minister vnútra Roman Mikulec prežil aj ôsmy... Foto: SITA, Diana Černáková
Roman Mikulec, Igor Matovič, Eduard Heger, parlament, odvolávanie, ôsmy pokus Minister vnútra Roman Mikulec prežil aj ôsmy pokus na jeho odvolanie.

Hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová v stanovisku uviedla, že minister vnútra má zo zákona možnosť sa o veciach v režime prísne tajné oboznamovať. Podľa ministerstva ide „o rovinu právneho výkladu a uchopenia uhlu pohľadu, či je do toho zahrnuté aj nahliadanie do dokumentov zo zahraničia“. Rezort trvá na tom, že Mikulec zákon neporušil a výhrady pripomienkovali aj NBÚ. „V prípade, že bude NBÚ trvať na tom, aby minister prešiel previerkami, šéf rezortu vnútra s tým nemá žiadny problém,“ skonštatovala hovorkyňa.

Mikulec to považuje za útoky

Dnešná reakcia bola o niečo rozsiahlejšia. Rezort sa dôrazne ohradil voči údajnej manipulácii. „Toto tvrdenie je nepravdivé a hrubo zavádzajúce. Ministerstvo vnútra ho zároveň považuje za pokračujúce politické ataky na ministra vnútra,“ uviedol rezort.

parlament mikulec heger Čítajte viac Rodinkárstvo v OĽANO: Mikulec prihral zákazku za 2,5 milióna Hegerovmu známemu

„Podľa Odboru bezpečnosti SITB MV SR je minister vnútra ako člen vlády SR podľa § 34 zákona č. 215/2004 Z. z. oprávnenou osobou s osobitným postavením, na základe čoho je oprávnený sa oboznamovať s utajovanými skutočnosťami a to v rozsahu svojej funkcie. Minister vnútra sa osobou oprávnenou na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami stal vymenovaním do funkcie,“ vysvetľuje ďalej ministerstvo vnútra s tým že podľa zákona patrí do okruhu oprávnených osôb aj minister vnútra a previerka nie je potrebná.

Odbor bezpečnosti dodal, že rovnaký prístup k predmetnému bol aj za predchádzajúcich ministrov vnútra. „Nejde teda o nový prístup súčasného ministra. Rovnako postupovali aj jeho predchodcovia vrátane napríklad priamej predchodkyne vo funkcii exministerky Denisy Sakovej, ktorá rovnako nemala predmetný certifikát,“ uviedol rezort.

Rezort apeloval aj na zdržanlivosť vo výrokoch a výkladoch ustanovení na problematiku ochrany utajovaných skutočností. „Rezort vnútra tak rovnako apeluje na zdržanlivosť NBÚ pri svojvoľných výkladoch ustanovení zákona,“ uviedol rezort s tým, že NBÚ nedisponuje právomocou na výklad právnych ustanovení. „Jeho kontrolné zistenie považujeme za neodôvodnené a odmietame v plnom rozsahu, že by zo strany ministra dochádzalo k porušovaniu zákona,“ dodáva rezort.

Čaputová prvýkrát pripustila úradnícku vládu

Dočasne poverený premiér Eduard Heger sa Mikulca v krátkosti počas výjazdu v Strážskom zastal. „Nerozumiem, prečo sa teraz z toho robí taká veda,“ reagoval premiér. „Ak tam bude nejaké porušenie, nech znáša následky,“ reagoval líder OĽaNO Igor Matovič . Dodal, že keď jemu ešte ako ministrovi prišli dokumenty, ktoré boli v nejakom stupni utajenia, nebral si ich sám do miestnosti.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: SITA, Brano Bibel
Čaputová Prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Utajované dokumenty podľa neho vždy prinesie človek, ktorý ich má na starosti. „Ten človek mi ich odovzdal a povedal „toto je pre vás, pán minister, toto mi prosím podpíšte“, čiže predpokladám, že rovnako to funguje aj na ministerstvo vnútra,“ povedal Matovič.

Situáciu komentovali aj opoziční politici. „Mikulec nemá čo robiť na pozícii ministra vnútra,“ uviedol Beluský na sociálnej sieti. „Medzi desiatky dôvodov, prečo by Roman Mikulec nemal byť ministrom vnútra, dnes pribudol ďalší a mimoriadne závažný,“ uviedol nezaradený poslanec za Hlas Matúš Šutaj Eštok.

Video
Čaputová: Budem mať veľmi prísne oko pri zmenách zákonov

„K sérii domácich zlyhaní tak minister vnútra pridal ďalšiu medzinárodnú hanbu,“ dodal. Zároveň prezidentku Zuzanu Čaputovú vyzvali, aby Mikulcovi zrušila poverenie. K veci sa vyjadrila až dnes a prvýkrát pripustila aj možnosť úradníckej vlády.

„Ak sa ukáže, že zákon bol porušený, je to jedna z možností, že pristúpim aj k vymenovaniu úradníckej vlády. Nechcem však predbiehať, najprv sa musím oboznámiť s protokolom a počkať si na výsledky správneho konania," povedala počas výjazdu v Trebišove.

Igor Matovič, Robert Fico Čítajte viac Divadlo a chaos v parlamente. Tlak na skoršie voľby rastie: Úradnícka vláda? To už radšej jún, tvrdí Matovič

Prezidentka si vypýtala protokol z kontroly NBÚ. Jej kroky budú závisieť od výsledných zistení. Vymenovanie úradníckej vlády by podľa prezidentky nebolo pre Slovensko najlepšie riešenie s ohľadom na vyjadrenia politikov, že by takáto vláda nemala v parlamente podporu. „Napriek tomu, ak táto vláda zásadným spôsobom zlyhá, pristúpim k tomu kroku,“ povedala. Konštatovala tiež, že musí byť pripravená na výkon všetkých svojich právomocí vrátane tejto.

Zasadne mimoriadny výbor, vec rieši aj prokuratúra

V utorok 4. apríla bude kvôli tomu mimoriadne zasadať aj Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť. Rokovanie má byť neverejné. Prizvaný je okrem Mikulca aj policajný prezident Štefan Hamran a riaditeľ NBÚ Roman Konečný.

Na snímke 142. rokovanie Vlády SR 22. marca... Foto: TASR, Jakub Kotian
vláda heger mikulec Na snímke 142. rokovanie Vlády SR 22. marca 2023 v Bratislave.

O zasadnutí výboru informoval jeho predseda a poslanec klubu SaS Juraj Krúpa. „Kauza neoprávneného oboznamovania sa s utajovanými skutočnosťami ministrom Mikulcom nie je z tých, ktoré môžu jej aktéri odkopnúť pod koberec,“ skonštatoval Krúpa na sociálnej sieti s tým, že ide o hanbu presahujúcu hranice Slovenska.

„Jeho snaha o „vysvetlenie“ problému slovami o „uhloch pohľadu“ je až smiešna,“ napísal na poslanec klubu SaS. „Takto by sme tu mohli mať onedlho návrat systému rovných a rovnejších, z ktorých by sa časom stali najrovnejší,“ dodal Krúpa.

NBÚ podalo ešte v polovici marca vo veci úradné oznámenie na Generálnu prokuratúru (GP) SR. „Trestné oznámenie Národného bezpečnostného úradu bolo na Generálnu prokuratúru SR doručené dňa 15. 3. 2023, pričom sa týka podozrenia zo spáchania trestného činu ohrozenia utajovanej skutočnosti,“ uviedla pre Pravdu hovorkyňa GP SR Zuzana Drobová.

V utorok vec odstúpili na vybavenie Krajskej prokuratúre v Bratislave (KP SR). „V danej veci bola Krajským prokurátorom v Bratislave určená výberová príslušnosť a vykonávaním dozoru pred začatím trestného stíhania a v prípravnom konaní bol poverený prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava,“ povedal pre Pravdu prokurátor a hovorca KP SR Juraj Chylo.

Trestné stíhanie zatiaľ vo veci začaté nebolo. „Prokurátor vykoná postup pred začatím trestného stíhania v zmysle § 196 ods. 2 Tr. por. a následne rozhodne o ďalšom postupe,“ dodal Chylo.

© Autorské práva vyhradené

85 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo vnútra #OĽaNO #Zuzana Čaputová #Roman Mikulec #utajované skutočnosti