K útoku medvedice na lesníka pri Prievidzi došlo v blízkosti brlohu. Mala mladé

Pri obci Nedožery-Brezany neďaleko Prievidze zaútočila vo štvrtok na lesníka medvedica, ktorá mala mladé. Incident sa odohral v blízkosti medvedieho brlohu. Vyplýva to z obhliadky lokality, ktorú v piatok vykonali členovia Zásahového tímu pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR. TASR o tom informoval tlačový odbor ŠOP.

31.03.2023 17:20
medvedí brloh, zásahový tím Foto:
debata (17)

VIDEO: Medvede – ako sa správať v lese.

Video

Medveď mal na lesníka zaútočiť v bukovom poraste v Ostrej doline. Napadnutý muž tu bol spolu s ďalšími lesnými pracovníkmi vysádzať stromčeky. Miesto útoku sa nachádza mimo turistického chodníka, lesní pracovníci mali svojou prítomnosťou medvedicu vyplašiť z brlohu. Keď po ukončení prác schádzali dole svahom, medvedica sa k brlohu vrátila a na jedného z lesníkov zaútočila.

„Po kriku lesných robotníkov útok prerušila a z miesta ušla. Napadnutý lesník utrpel niekoľko poranení uhryznutím a po ambulantnom ošetrení v nemocnici bol prepustený do domácej liečby,“ priblížila ŠOP.

Ochranári vyzývajú verejnosť i turistov k zvýšenej opatrnosti. Pripomínajú, že pre minimalizáciu rizika stretu s medveďom je dobré na svoju prítomnosť upozorniť akustickým prejavom. „Vodiace medvedice v tomto období vyvádzajú svoje mláďatá von z brlohov a chránia si ich,“ skonštatovala ŠOP s tým, že zásahový tím oblasť útoku pri Prievidzi naďalej monitoruje.

medveď, medveď hnedý Čítajte viac Na hornej Nitre opäť zaútočil medveď na človeka. Za posledný týždeň je to už druhé napadnutie
17 debata chyba
Viac na túto tému: #Prievidza #útok medveďa