Podľa Krajniaka by Čaputovej úradnícku vládu poslanci nepodporili

Dočasne poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) si myslí, že úradnícka vláda prezidentky Zuzany Čaputovej by nezískala podporu Národnej rady.

01.04.2023 12:55 , aktualizované: 20:49
Krajniak Foto: ,
Minister práce Milan Krajniak.
debata (21)

Ako ďalej uviedol v diskusnej relácii Sobotné dialógy RTVS, prehĺbil by sa tým chaos o ďalší prvok, ktorý by bol na politickej scéne. „Podporujeme takú vládu, ktorú považujeme za dobrú a plní náš program. Aj túto vládu podporujeme preto, lebo náš program splnila," tvrdí Krajniak.

Podpredseda strany Sloboda a Solidarita Branislav Gröhling v relácii uviedol, že liberáli by úradnícku vlády v parlamente podporili. Zároveň tvrdí, že národná rada je veľmi nevyspytateľná, až odtrhnutá z reťaze. „Je to besný parlament, neviete, čo príde každý deň, kto podá aký pozmeňujúci návrh," myslí si exminister školstva.

Roman Mikulec Čítajte viac Mikulec má problém. Čaputová prvýkrát pripustila úradnícku vládu, manipulovanie rieši aj prokuratúra

Z výsledkov minuloročnej kontroly NBÚ na ministerstve vyplýva, že Mikulec opakovane neoprávnene manipuloval s utajovanými informáciami. Zákon mal porušiť 29-krát a dostal sa k utajovaným informáciám, ktoré sa týkajú NATO alebo Európskej únie. Na situáciu reagovala i prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá opätovne uvažuje o vymenovaní úradníckej vlády.

VIDEO: Matovičov odkaz Čaputovej. O čom tvrdí, že by bola bohapustá kravina?
Video

Smer? Aktuálne nie

Krajniak v relácii tiež uviedol, že hnutie má pre povolebnú spoluprácu tri podmienky a Smer či Republika sa do nich v súčasnosti nezmestia. Hlas by zase podľa Gröhlinga nebol pre SaS želaný partner. Je však presvedčený, že SaS by mala teraz ostať neutrálna pri ďalšom vymedzovaní sa voči možnej budúcej spolupráci so stranami.

Smer v reakcii na Krajniaka uviedol, že strana nikdy nepôjde cestou politiky vylučovania spolupráce s inými stranami. „Smer touto cestou nikdy nepôjde, pretože naša ponuka je jasná a postavená na princípe silného štátu s nespochybniteľným ľavicovým, protifašistickým a európskym pilierom," uviedli z tlačového odboru Smeru. Krajniak podľa strany svojou politikou vylučovania zaradil hnutie Sme rodina k OĽANO, Za ľudí či Demokratom.

Sme rodina podľa Krajniaka vždy pred voľbami povedalo, s kým pôjde alebo nepôjde do vlády, a dodržalo to. Medzi podmienky hnutia na povolebnú spoluprácu patrí presadzovanie programu hnutia, rovnako postoj k SNP, holokaustu a Tisovmu režimu, ale aj budúcnosť Slovenska a otázka jeho partnerov v rámci Európskej únie. „Smer alebo Republika do toho dnes nespadajú,“ podotkol.

Roman Mikulec, odvolávanie, Robert Fico, Boris Kollár, Eduard Heger, Igor Matovič, parlament Čítajte viac Bude Smer len bezmocný víťaz? Výhra nemusí znamenať nič. Heger má v rukách bonus, Kollár mení postoj

„Nemali by sme začať vylučovať všetkých krížom-krážom. Toto nie je cesta, aby sme vytvorili stabilnú vládu, ktorá bude reformná, pretože SaS je tá reformná časť aj budúcej vlády, ktorá by mohla priniesť Slovensko do 21. storočia,“ skonštatoval Gröhling. Pripomenul, že liberáli už zo spolupráce vylúčili Smer, SNS či Republiku.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #Milan Krajniak #Zuzana Čaputová #úradnícka vláda