Slovenská a česká vláda rokovali v Trenčíne. Dohodli sa na ďalšej spolupráci vo viacerých oblastiach

Vlády Slovenskej republiky a Českej republiky budú pokračovať v ďalšej spolupráci v obrane a posilňovať ju. Zhodli sa na tom v pondelok dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger a premiér ČR Petr Fiala na ôsmom spoločnom rokovaní oboch vlád v Trenčíne.

03.04.2023 12:10 , aktualizované: 17:10
heger fiala Foto: ,
Na snímke zľava predseda vlády ČR Petr Fiala a dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger počas spoločného zasadnutia členov vlád Slovenskej republiky a Českej republiky v Trenčíne 3. apríla 2023.
debata (12)

Vlády SR a ČR sa tiež zhodli na potrebe pokračovania humanitárnej, ekonomickej, politickej a v neposlednom rade vojenskej pomoci Ukrajine. Dôležitým faktorom je podľa nich aj pokračovanie v cielenom tlaku na Ruskú federáciu v podobe dôkladného dodržiavania sankcií zo strany EÚ a jej partnerov, bránenia ich obchádzania a vytvárania mechanizmov na vyvodzovanie zodpovednosti za zločiny spojené s touto agresiou.

V spoločnom vyhlásení na záver dnešného spoločného zasadnutia sa zhodli aj na tom, že znižovanie závislosti od ruských energetických dodávok a s tým súvisiace posilňovanie energetickej bezpečnosti je zásadnou otázkou pre Slovenskú republiku a Českú republiku.

Predstavitelia kabinetov sa venovali i téme dezinformácií, zároveň diskutovali o ekonomických témach, konkurencieschop­nosti a automobilovom priemysle a v tejto súvislosti emisnej norme 7, jadrovej energetike, téme vzdelávania a spravodlivosti či regionálnej spolupráci.

Heger pred rokovaním pripomenul, že obe krajiny si pripomínajú 30. výročie svojho vzniku. „Myslím si, že je unikátne a celý svet sa pozerá, až by som povedal nerozumie, ako je možné, že dve krajiny, ktoré sa rozdelili, sa v takej vrúcnosti a priateľstve stretávajú a spolupracujú,“ podotkol Heger. Toto je podľa neho príklad, ktorý obe krajiny nastavili celému svetu.

Podľa českého premiéra Petra Fialu tradícia spoločných zasadnutí českých a slovenských vlád je jedným z dôkazov výnimočných vzťahov oboch republík. „Aj vďaka tomu môžeme v Európe a v Severoatlantickej aliancii postupovať spoločne, môžeme presadzovať naše priority. Pevná spolupráca Česka a Slovenska nemá význam iba pre obe krajiny, ale ukotvuje a drží strednú Európu pohromade,“ zdôraznil Fiala.

Na snímke v pozadí uprostred zľava predseda... Foto: TASR, Radovan Stoklasa
SR ČR Trenčín vláda rokovanie spoločné TNX Na snímke v pozadí uprostred zľava predseda vlády ČR Petr Fiala a dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger počas spoločného zasadnutia členov vlád SR a ČR v Trenčíne 3. apríla 2023.

Prvé spoločné zasadnutie slovenskej a českej vlády sa uskutočnilo v roku 2012 v Uherskom Hradišti a Trenčíne. Doteraz sa uskutočnilo sedem spoločných rokovaní, predstavitelia slovenskej a českej vlády sa naposledy stretli v roku 2019 vo Valticiach. Tradíciu vzájomných konzultácií prerušila pandémia nového koronavírusu.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Slovensko #Trenčín #energetika #vláda SR #vláda ČR #Petr Fiala #vojna na Ukrajine #Eduard Heger