Sneženie ochromilo Košický kraj. Opäť aktivovali už ukončenú zimnú údržbu

Krajskí cestári v Košickom samosprávnom kraji (KSK) pre počasie s hustým snežením vo štvrtok aktivovali dispečerskú službu, ako aj zimnú údržbu vo všetkých okresoch. Sneženie komplikuje dopravu. "Pačanský kopec je dočasne až do odvolania uzavretý," uviedol popoludní pre TASR hovorca KSK Michal Hudák.

06.04.2023 12:51 , aktualizované: 16:59
Počasie Zima Doprava Sneh Foto: ,
Odstavený kamión pri zasneženej ceste pri obci Ždaňa v okrese Košice okolie 6. apríla 2023.
debata

Situačný stupeň zatiaľ podľa neho nebolo potrebné vyhlásiť v žiadnom okrese, krátkodobo zhruba dve hodiny dopoludnia trval lokálne v Kráľovskom Chlmci, kde sa skrížili kamióny, následne bol zrušený. Mimo Pačanského kopca nebola nutnosť uzatvorenia krajských ciest, lokálne sa však vyskytovali komplikácie a autá sa na viacerých úsekoch šmýkali a dochádzalo k nehodám. V teréne sú vozidlá zimnej údržby, ktorá inak oficiálne končí 31. marca.

Na snímke zasnežený les pri obci Slanec v...
Na snímke zasnežená cesta medzi obcami Ždaňa a...
+5Na snímke snežný pluh odhrabáva sneh zo...

Zimnú údržbu aktivovali aj v meste Košice. „Aktuálne máme na cestách šesť veľkých sypačov a štyri malé, ktoré sa starajú predovšetkým o kopcovitý terén a trasy MHD. Všetky mechanizmy a ľudia ostávajú v pohotovosti minimálne najbližšie dve noci,“ povedal pre TASR hovorca mesta Dušan Tokarčík. Dopravný podnik mesta Košice dopoludnia hlásil, že autobusy prechodne neobsluhovali niektoré zastávky MHD, ako Heringeš, Zelená stráň, Kavečany, Zoologická záhrada či Jahodná.

Sneh komplikuje dopravu aj v Košiciach. Dopravný podnik mesta Košice oznámil na sociálnej sieti, že z dôvodu poveternostných podmienok neobsluhuje viacero zastávok.

Desiatky škodových udalostí

Polícia pre sneženie na území Košického kraja zaznamenala 38 škodových udalostí a dve dopravné nehody, ktoré si vyžiadali jedno ťažké zranenie, uviedla košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová.

Sneženie spojené s vetrom od rána komplikovalo dopravu na cestách. „Momentálne sú cesty na území Košického kraja zjazdné, okrem Pačanského kopca v okrese Rožňava, ktorý je neprejazdný,“ uviedla hovorkyňa.

V teréne je podľa nej maximálne množstvo príslušníkov Policajného zboru, ktorí dopravnú situáciu monitorujú a dopravu v kritických úsekoch regulujú, prípadne odkláňajú. „Polícia dôrazne apeluje na všetkých účastníkov cestnej premávky, aby svoju jazdu prispôsobili aktuálnym poveternostným podmienkam, sledovali situáciu v cestnej premávke a dbali na zvýšenú bezpečnosť,“ konštatovala Mésarová.

Do 10 cm snehu

Štvrtkové zrážky zatiaľ priniesli od troch do deväť centimetrov nového snehu, informuje na sociálnej sieti Slovenský hydrometeorologický ústav. „Zaujímavá situácia je aj pri príchode zrážok, keď na všetkých staniciach zaznamenávame pokles teploty až pod nulu, prípadne zosilnenie mrazu v lokalitách, kde už mrzlo, napríklad na Spiši," skonštatovali meteorológovia. Dodali, že po zrážkach teplého frontu sa otepľuje a začína sa odmäk, čo vidno na Šariši, Zemplíne a v Above.

Sneženie potrápi východ a stred Slovenska aj večer. SHMÚ vydal v tejto súvislosti výstrahu prvého stupňa. V Košickom, Prešovskom a vo väčšine okresov Žilinského a Banskobystrického platí výstraha až do piatka do 11. hodiny. Vyskytovať sa môžu i snehové jazyky a záveje.

VIDEO: Chlad postupne odíde, ale zhorší sa počasie
Video

Zároveň si treba dať pozor vo štvrtok od 18.00 h v Košickom a časti Prešovského kraja na možnú tvorbu poľadovice. „Výskyt poľadovice je v danej ročnej dobe a oblasti bežný, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ upozorňuje SHMÚ.

debata chyba
Viac na túto tému: #sneh #Košický kraj #sneženie