Biela sobota: Zvučia zvony, otvárajú sa kostoly, veriaci očakávajú zmŕtvychvstanie Ježiša

Katolícki veriaci si na Bielu sobotu, nazývanú aj Svätá sobota, spomínajú na mŕtveho Krista. Prichádzajú do kostolov na modlitby a poklonu pri Božom hrobe alebo pri svätom kríži. Vo večerných hodinách sa radujú zo slávenia jeho zmŕtvychvstania.

08.04.2023 10:50
Trnava / kostol / Bazilika sv. Mikuláša / Foto: ,
Bazilika sv. Mikuláša v Trnave.
debata

Obrady Svätej (Bielej) soboty sa začínajú večer po zotmení v rámci takzvanej veľkonočnej vigílie (bdenia). Podľa pradávnej tradície je táto noc očakávaním Pána, nocou, keď cirkev bdie a očakáva Kristovo zmŕtvychvstanie. Katolícka cirkev slávi vigíliu už ako radostnú slávnosť vzkriesenia, znovu sa rozozvučia zvony, ktoré od štvrtka večera mlčali.

VIDEO: Prešovom prešiel Ježiš, v meste bola krížová cesta naživo.

Video

Veľkonočná vigília bola pôvodne veľmi dlhá bohoslužba, ktorá sa začínala v sobotu večer, trvala celú noc a končila sa v nedeľu ráno krstom katechumenov (dospelých čakateľov na krst). V súčasnosti sú bohoslužby skrátené, obrad vigílie však zostáva liturgicky veľmi bohatý.

Liturgia veľkonočnej vigílie sa začína posvätením ohňa a veľkonočnej sviece – paškálu. Svieca je stredobodom veľkonočnej slávnosti. Od nej sa zapália sviece, ktoré si prinesú veriaci. Procesia s paškálom pripomína slová samotného Krista: „Ja som svetlo sveta, kto mňa nasleduje, nebude chodiť v tmách, ale bude mať svetlo života.“

krížová cesta Čítajte viac Veľký piatok: Deň bez omše, ale s krížovými cestami

Súčasťou liturgie slova sú potom čítania zo Starého zákona pripomínajúce veriacim dejiny od stvorenia sveta až po narodenie Ježiša Krista. Súčasťou obradov sú posvätenie krstnej vody a obnovenie krstných sľubov, svätá omša s veľkonočnými spevmi a na záver slávnostná procesia zmŕtvychvstani­a Pána.

V gréckokatolíckej cirkvi sa počas Veľkej soboty ráno slúži jeruzalemská nadhrobná utiereň. Podvečer sa koná svätá liturgia Bazila Veľkého. Počas tejto liturgie sa udeľujú iniciačné slávnosti katechumenom – krst, birmovanie, sväté prijímanie.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká noc #Biela sobota