Vlani pribudli nenávistné vyjadrenia politikov voči LGBTI+ ľuďom i novinárom

Vlani na Slovensku pribudli nenávistné vyjadrenia politikov voči LGBTI+ ľuďom i novinárom. Amnesty International Slovensko (AIS) to uvádza vo výročnej správe organizácie o stave ľudských práv v roku 2022.

10.04.2023 11:40
debata (36)

„Od vraždy pred Teplárňou nedošlo na Slovensku k prijatiu žiadnych opatrení anipolitík, ktoré by LGBTI+ ľuďom zaručovali dodržiavanie ľudských práv, práve naopak – sme svedkami prejavov ešte intenzívnejšej démonizácie zo strany niektorých politikov,“ zdôraznil riaditeľ AIS Rado Sloboda. Podotkol, že Slovensko v uplynulom roku neprijalo žiadne opatrenia smerujúce k legalizácii partnerských zväzkov párov rovnakého pohlavia.

VIDEO: Ľudia zapálili sviečky za obete streľby pred podnikom Tepláreň
Video

„Návrh zákona, ktorý by priniesol niekoľko malých zlepšení do života párov rovnakého pohlavia, aj keď by zďaleka nedostačoval, podporilo len 50 poslancov,“ podotkol. Zároveň poukázal na stigmatizáciu a dehumanizáciu LGBTI+ ľudí zo strany štátnych predstaviteľov.

majerský, lengvarský, matovič Čítajte viac Lengvarský pred odchodom rozdúchal vášne. Matovič aj Majerský hromžia: Dal to na chrapúňa, zasiahne aj Heger

Okrem iného upozornil na to, že rezort zdravotníctva vydal v apríli 2022 odborné usmernenie na zjednotenie postupov poskytovania zdravotnej starostlivosti k zmene pohlavia pred vydaním lekárskeho posudku o zmene pohlavia osoby administratívne evidovaného v matrike.

Ľuboš Blaha Čítajte viac Vyhrážanie sa novinárom: Polícia má podozrivého. Hamran prípad pridelil NAKA

„Amnesty International Slovensko tento počin považovala za dôležitý krok smerom k ochrane ľudských práv transrodových ľudí, no ministerstvu zdravotníctva adresovala niekoľko výhrad,“ podotkli z organizácie. Kritizovali, že ministerstvo v máji 2022 pozastavilo platnosť usmernenia.

VIDEO: Netolerujúce a neláskavé Slovensko? Transrodová modelka Liberty Simon to vidí inak
Video
36 debata chyba
Viac na túto tému: #Amnesty International Slovensko #LGBTI+