Obvinenému z vraždy Daniela Tupého zmiernili pobyt za mrežami. Môže prijímať návštevy a telefonovať

Vyhýbanie sa polícii, zatajovanie miesta pobytu, ovplyvňovanie svedkov a obavy z úteku. Podozrivý z vraždy študenta Daniela Tupého advokát Adam Puškár zostáva za mrežami. Rozhodol o tom včera Krajský súd v Bratislave. Na definitívny rozsudok si tak Puškár počká vo väzbe pre obavy, že by mohol utiecť alebo sa vyhýbať trestnému stíhaniu. Na útekovú väzbu dal dôvod samotný obvinený, tým že sa vyhýbal vyšetrovateľom.

11.04.2023 10:25 , aktualizované: 16:26
debata (24)
VIDEO: Hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak
Video

Podľa súdu sa však pominuli dôvody na prísnejšiu kolúznu väzbu. Pri nej obvinený nemá právo na žiadne aktivity mimo cely okrem krátkej prechádzky, takisto má obmedzené návštevy a telefonáty z dôvodu marenia vyšetrovania. Puškár sa podľa polície v minulosti snažil aj ovplyvniť svedka, aby kriminalistom nepovedal, čo o vražde vie. Polícia má tiež disponovať analýzou pohybu mobilných telefónov útočníkov. Vyšetrovateľ tvrdí, že dôkazy preukázali, že na Daniela Tupého zaútočil práve Puškár.

adam puškár, daniel tupý Čítajte viac Obvinený z vraždy Daniela Tupého ide do väzby. Prokuratúra sa spolieha na vzorky DNA a výpoveď o noži

Nôž v Dunaji

Podľa informácií televízie Markíza sa mal obvinený pred zadržaním dva dni vyhýbať policajtom. Najprv mu mal volať operatívec, že má preňho predvolanie na výsluch, no Puškár zložil telefón. Predvolanie mu tak obratom poslali e-mailom, na ktorý zareagoval až večer. O deň neskôr Puškárova manželka na otázku, kde sa jej manžel nachádza, odpovedala nepravdivo. Policajtom tvrdila, že ho už zadržali ich kolegovia.

Pri Puškárovej advokátskej kancelárii v Bratislave policajti následne stretli jeho koncipientku. Tá im povedala, že ho už tri dni nevidela, hoci sa nachádzal vo svojej kancelárii. Podľa uznesenia sa tak Puškár preukázateľne vyhýbal orgánom činným v trestnom konaní. Jeho advokát povedal, že klient svoje kroky vysvetlil a preukázal, že sa trestným úkonom nevyhýbal. Súdu to však nestačilo.

VIDEO: Vražda Daniela Tupého: Vyjadrenie prokurátorky a obhajcu
Video

Polícia pracuje s výpoveďou svedka, podľa ktorého víkendové bitky neonacistov neboli v roku 2005 ničím nezvyčajným. „Chodili sa cez víkendy bíjavať. Ako chodí niekto chľastať, oni sa chodili biť,“ uviedol vyšetrovateľ v uznesení slová kľúčového svedka vraždy.

Ten v uznesení tvrdí, že videl, ako Puškár útočil na jednu osobu. Mal to byť práve Tupý, ktorý sa proti útoku nebránil. Spresnil však, že v tom čase nevedel, o koho išlo, pretože bola tma. Puškár sa mal následne od Tupého vzdialiť a po incidente sa mal zo skupiny neonacistov vytratiť.

Keď sa svedok na druhý deň dozvedel, že sa bitka skončila smrťou, jeho podozrenie padlo na Puškára. Policajtom však vysvetlil, že mal strach z pomsty, takže radšej mlčal. O nejaký čas sa mal stretnúť s Puškárom a ten mu povedal, že keď vtedy odišiel, zahodil nožík.

Po čase sa partia neonacistov stretla neďaleko Devínskej Novej Vsi v Bratislave, kde sa mal Puškár spomínať ako zodpovedný za vraždu.

„Nadával na Puškára, že je úplný idiot, že tam niekoho pobodal nožom a že nás všetkých namočil do vraždy,“ píše sa o jednom zo svedkov v uznesení, ktoré má Markíza k dispozícii. Podľa polície spomínali Puškára i ostatní z partie, ktorých v súvislosti s vraždou zadržali koncom marca. Obvinený sa údajne vypytoval na to, kto a ako vypovedal.

Väzenské rozprávky

Prípad z novembra 2005 pomáha rozmotať aj príhoda z väzenia v Trenčíne a práve jeden z mužov, ktorý mal byť v osudnú noc v skupinke neonacistov na Tyršovom nábreží v bratislavskej Petržalke. Spoluväzňovi mal prezradiť, že za útokom nestoja piťovci. Polícia totiž v minulosti pracovala aj s verziou, že vraždu mohli mať na svedomí muži z podsvetia. V kauze obžalovali päť osôb, no súd ich oslobodil.

adam puškár, daniel tupý Čítajte viac Beluský: NBÚ nezlyhal v prípade previerky pre Puškára, obvineného z vraždy Tupého

Svedok sa mal neskôr po rade jedného z útočníkov dostať k Puškárovi do advokátskej kancelárie. V tej chvíli podľa výpovede nevedel, že sa rozpráva s mužom, ktorý bol na mieste činu. Advokát mu mal poradiť, aby u notára spísal list, v ktorom napíše, že rozhovor z väzenskej cely bolo divadlo.

„Na vychádzke v Trenčíne sme sa dohodli, že ak prídeme na izby, tak on mi bude rozprávať rozprávky o Tupom, lebo viem, že tá izba je odpočúvaná a tí drbkovia na NAKA si myslia, že on dal dole Tupého,“ vybrala Markíza z uznesenia. Práve toto mal byť podľa súdu moment, keď Puškár pred zadržaním ovplyvňoval svedkov.

Prokurátorka bratislavskej krajskej prokuratúry po jeho vzatí do väzby odmietla, že by bolo obvinenie postavené iba na jednom svedectve. Obhajca obvineného Michal Ellinger deklaroval, že jeho klient trvá na svojej nevine. Puškárovi v súčasnosti pozastavili výkon advokácie.

Skupina mužov vyzbrojených nožmi a boxermi zaútočila na študentov 4. novembra 2005 po 22. hodine na petržalskom brehu Dunaja. Podľa svedkov útok trval asi minútu. Zranenia utrpeli šiesti ľudia a Daniel Tupý konflikt s neonacistami neprežil. Utrpel osem bodných rán.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Vražda Daniela Tupého