Guvernéra NBS Kažimíra uznal sudca za vinného z podplácania: Uložil mu vysoký peňažný trest

Guvernéra Národnej banky Slovenska a bývalého podpredsedu strany Smer Petra Kažimíra uznal Špecializovaný trestný súd trestným rozkazom za vinného z podplácania.

13.04.2023 11:52 , aktualizované: 14:22
Peter Kažimír Foto:
Guvernér NBS Peter Kažimír
debata (280)

VIDEO: Kažimírov advokát Ondrej Mularčík v ta3: Kauza je postavená na jedinej výpovedi kajúcnika, žiadne iné dôkazy ju nepotvrdzujú. Celú reláciu Téma dňa televízie ta3 si môžete pozrieť TU.

Video

Informáciu denníka Sme pre agentúru SITA potvrdila hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

„Samosudca Špecializovaného trestného súdu vydal dňa 3. apríla trestný rozkaz, v ktorom uznal obžalovaného P.K. za vinného z prečinu podplácania a uložil mu peňažný trest vo výške 100-tisíc eur," uviedla hovorkyňa. Pre prípad, že by výkon peňažného trestu mohol byť úmyselne zmarený, súd podľa nej uložil obžalovanému aj náhradný trest odňatia slobody vo výmere dva roky.

„Rozhodnutie súdu nie je právoplatné. Odpor proti trestnému rozkazu môžu procesné strany podať do ôsmich dní od jeho doručenia," dodala Kudjáková.

„Po doručení a preskúmaní trestného rozkazu prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v zákonom stanovenej lehote odpor,“ uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Jana Tökölyová. Dodala, že bližšie informácie nebude prokuratúra poskytovať.

Prípad korupcie bývalého ministra financií tak skončí na súdnom pojednávaní.

Výzvy na odstúpenie

Podľa dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera dnes o Kažimírovej vine nehovorí len polícia a prokuratúra ale už aj súdna moc. „Je to prvý výrok sudcu ktorý ho uznal vinným z podlácania,“ zdôranil. „Dnes ho žiadam, aby z týchto dverí vyšiel a už nikdy sa nevracal,“ dodal Heger pred budovou Národnej banky Slovenska. Podľa predsedu Demokratov je strana Smer, v ktorej Kažimír pôsobil a aj strana Hlas symbolmi korupcie.

„Je neakceptovateľné, aby v právnom štáte zastával funkciu guvernéra renomovanej a uznávanej inštitúcie nielen doma, ale aj v zahraničí človek, ktorý je súdom uznaný za vinného z podplácania,“ skonštatoval Heger. Tvrdí, že rozhodnutie súdu svedčí o tom, aký systém podplácania a korupcie na Slovensku vybudoval Smer.

Aj strana SaS vyzýva guvernéra Kažimíra, aby vyvodil osobnú zodpovednosť a vzdal sa svojej funkcie. Strana upozornila, že guvernér NBS reprezentuje Slovensko ako člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky. „Ďalšie jeho pôsobenie na čele tejto inštitúcie preto znamená len poškodzovanie dobrého mena našej krajiny,“ zdôraznil predseda SaS Richard Sulík. Dodal, že Kažimír doteraz nevysvetlil ani pôvod svojho majetku. K výzvam na odstúpenie sa pridal aj poslanec Juraj Šeliga.

robert fico Čítajte viac Fico kritizuje prezidentku za to, že nevyvodila zodpovednosť voči Mikulcovi

Progresívne Slovensko taktiež vyzvalo Petra Kažimíra na odchod z funkcie. „Napriek tomu, že rozhodnutie súdu o jeho vine z podplácania ešte nie je právoplatné, vrhá to zlé svetlo na Slovensko a oslabuje dôveryhodnosť našich inštitúcií doma a v zahraničí. Mal by tak urobiť z okamžitou platnosťou, nezávisle od toho, či sa proti rozsudku rozhodne odvolať,“ vyhlásila strana. K rezignácii vyzývali Kažimíra už v minulosti mnohí.

Prezidentka Zuzana Čaputová pred časom vyhlásila, že pokiaľ by bola v situácii ako guvernér Národnej banky Slovenska a exminister financií Peter Kažimír, veľmi vážne by zvažovala odstúpenie z funkcie pre ochranu mena inštitúcie, ktorú teraz zastupuje.

Úlohu kuriéra odmieta

Guvernéra Národnej banky Slovenska Kažimíra ešte vo februári obžalovali pre trestný čin podplácania. Obžaloba sa podľa Úradu špeciálnej prokuratúry týka podozrenia z korupčnej trestnej činnosti v súvislosti s daňovými kontrolami voči viacerým obchodným spoločnostiam.

Archívne video zo 7. 6. 2022: Kažimírovi zrušili obvinenie cez §363, prijal to s pokorou

Video

Kažimír mal zohrať úlohu kuriéra a priniesol vtedajšiemu šéfovi finančnej správy Františkovi Imreczemu úplatok asi 50-tisíc eur. Vypovedá o tom Imrecze, ktorý spolupracuje s políciou. „Necítim sa byť vinný zo žiadneho trestného činu,“ vyhlásil v roku 2021 Kažimír. „Nemám žiadne informácie a nie som si ani vedomý porušenia zákona, zároveň som nikdy nemal ani žiadny záujem vplývať na akékoľvek konania,“ dodal Kažimír.

Kažimír bol ministrom financií v rokoch 2012 až 2019 v dvoch vládach Roberta Fica (Smer) a tiež vo vláde Petra Pellegriniho (vtedy Smer). Zároveň bol v rokoch 2010 až 2019 podpredsedom strany Smer. Guvernéra NBS podľa zákona vymenúva a odvoláva prezident Slovenskej republiky na návrh vlády schválený Národnou radou SR. Kažimír sa ujal funkcie guvernéra v roku 2019.

V rámci policajných akcií Mýtnik I až III boli obvinení napríklad podnikatelia Jozef Brhel, Miroslav Výboh, Michal Suchoba, ďalej bývalý prezident finančnej správy František Imrecze, jeho nasledovníčka Lenka Wittenbergerová alebo bývalý štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc. Obvinenia sa týkajú korupcie pri verejných obstarávaniach alebo ovplyvňovaní legislatívnych procesov.

Kažimír Čítajte viac Guvernéra Kažimíra opäť obvinili z podplácania. Absolútna lož, tvrdí

Wittenbergerová je v poradí štvrtá osoba, ktorú právoplatne odsúdili v rámci káuz Mýtnik. Bývalá riaditeľka finančnej správy Wittenbergerová a Imrecze sú kľúčovými svedkami v kauzách Mýtnik. Bola to aj ona, ktorá usvedčila Kažimíra že si u nej podľa denníka SME údajne overoval stav daňových konaní firmy Loject.

Generálna prokuratúra SR ešte minulý rok v júni v dôsledku zistených porušení zákona v neprospech obvineného zrušila prostredníctvom paragrafu 363 obvinenie voči Kažimírovi. Obvinenie totiž podľa prvého námestníka generálneho prokurátora Jozefa Kanderu vzniklo len na základe výpovedí jediného spolupracujúceho obvineného. Tým je bývalý šéf Finančnej správy SR František Imrecze. Ten podľa Kanderu vo veci vypovedal viackrát a v jeho výpovediach sú výrazné rozpory.

Polícia však neskôr obvinenie vzniesla opätovne. Peter Kažimír mal podľa medializovaných informácií zohrať úlohu kuriéra a priniesť vtedajšiemu šéfovi finančnej správy Imreczemu úplatok vo výške zhruba 50-tisíc eur.

Odvolať ho nemôžu

Peter Kažimír bol od roku 2006 poslancom Národnej rady, neskôr podpredsedom vlády a dvakrát aj ministrom financií, od apríla 2012 až do apríla 2019. Politiku opustil 1. júna 2019, kedy sa stal guvernérom Národnej banky Slovenska. Vo funkcii vtedy nahradil Jozefa Makúcha. Keďže vstúpil do apolitickej funkcie vzdal sa aj členstva v strane Smer, v ktorej bol od roku 2010 podpredsedom.

Kvôli jeho politickej minulosti v strane Smer bol kritizovaný už pri nástupe do funkcie. Vyčítali mu, že nebude dostatočnou zárukou nezávislosti. Potom čoho bol v októbri 2021 prvý krát obvinený z prečinu podplácania, vládni predstavitelia ho začali vyzývať na vzdanie sa funkcie a žiadali aj vládu o návrh prezidentke na Kažimírovo odvolanie. Na to musia však byť splnené zákonné podmienky.

„Toto obvinenie priamo nesúvisí s činnosťou Národnej banky. Pracujem na sťažnosti proti obvineniu. Nespáchal som žiadny trestný čin a budem si plniť svoje úlohy guvernéra aj naďalej,“ odkázal vtedy prakticky len veľmi ťažko odvolateľný šéf národnej banky.

tk, minesterstvo financii, , Kazimir, Čítajte aj Prokurátor obžaloval guvernéra NBS Petra Kažimíra z korupcie

„Guvernéra a viceguvernérov vymenúva a odvoláva prezident na návrh vlády, ktorý bol schválený Národnou radou,“ uvádza sa v zákone o Národnej banke Slovenska. Podľa neho je guvernéra možné odvolať z funkcie len vtedy, ak prestal spĺňať ustanovené predpoklady na výkon tejto funkcie alebo ak sa vo svojej funkcii dopustil závažného pochybenia podľa osobitného predpisu.

Predpoklady na výkon funkcie zákon definuje ako odborné vedomosti a skúsenosti v menovej oblasti alebo v oblasti finančníctva, spôsobilosť na právne úkony a bezúhonnosť.

Práve bezúhonnosť môže byť v prípade obvinenia guvernéra sporná. Samotné obvinenie však podľa zákona na jeho odvolanie nestačí. „Za bezúhonnú sa považuje fyzická osoba, ktorá nebola právoplatne odsúdená za úmyselný trestný čin,“ ustanovuje zákon.

Keby aj vláda, parlament a hlava štátu chceli Kažimírovo odvolanie presadiť nasilu, stále nemusia uspieť. Ak by teda hlava štátu odvolala guvernéra bez splnenie zákonných dôvodov, môže sa proti tomu odvolať. „O sporoch súvisiacich s odvolaním guvernéra z jeho funkcie rozhoduje Súdny dvor Európskej únie,“ špecifikuje zákon.

280 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír