Politici vyzvali Kažimíra k rezignácii. Som nevinný, tvrdí guvernér a pôjde aj do Štrasburgu

Petra Kažimíra z funkcie guvernéra Národnej banky Slovenska nateraz nemá kto odvolať a prípad korupcie bývalého najlepšieho ministra financií v Európe zrejme skončí na súdnom pojednávaní.

13.04.2023 15:34 , aktualizované: 23:18
Kažimír Foto: ,
Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír.
debata (699)

VIDEO: Kažimírov advokát Ondrej Mularčík v ta3: Kauza je postavená na jedinej výpovedi kajúcnika, žiadne iné dôkazy ju nepotvrdzujú. Celú reláciu Téma dňa televízie ta3 si môžete pozrieť TU.

Video

Špeciálna prokuratúra totižto nie je s uznaním viny spokojná a voči rozhodnutiu podala odpor. Rada guvernérov sa do interných vyšetrovaní štátu nechce starať a čaká na vyjadrenia súdov. Rada guvernérov je najvyšším rozhodovacím orgánom Európskej Centrálnej Banky. Vláda môže prezidentke navrhnúť jeho odvolanie až v prípade právoplatného odsúdenia. V tomto prípade by súhlas na zbavenie funkcie musela vydať aj Rada guvernérov Európskej centrálnej banky.

VIDEO: Generálna prokuratúra o obvinení Kažimíra (z júna 2022). Kažimírovi zrušili obvinenie cez §363, prijal to s pokorou.

Video

Kažimír zatiaľ nedostal trestný rozkaz z 3. apríla, podľa ktorého je vinný z korupcie a musí zaplatiť peňažný trest vo výške 100 000 eur. Kažimír v reakcii na verdikt tiež uviedol, že je nevinný a nepochybuje o tom, že sa obháji na hlavnom pojednávaní.

„Napriek trestnému rozkazu, ktorý mi nebol dosiaľ ani doručený, som nevinný. Nedopustil som sa žiadneho trestného činu a nepochybujem o tom, že sa obhájim pred sudcom na hlavnom pojednávaní alebo pred odvolacími súdmi na Slovensku alebo v Európe,“ uviedol Kažimír s tým, že verí v prezumpciu neviny.

Heger: Vyjdite z dverí a nevracajte sa

Kažimíra už vyzvali viaceré politické strany a politici na odstúpenie z funkcie, pretože podľa nich musí byť na čele NBS dôveryhodná osoba.

Podľa dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (Demokrati) dnes o Kažimírovej vine nehovorí len polícia a prokuratúra, ale už aj súdna moc. „Je to prvý výrok sudcu ktorý ho uznal vinným z podplácania,“ zdôraznil. „Dnes ho žiadam, aby z týchto dverí vyšiel a už nikdy sa nevracal,“ dodal Heger pred budovou Národnej banky Slovenska. Podľa Hegera je strana Smer, v ktorej Kažimír pôsobil a aj strana Hlas symbolmi korupcie.

VIDEO: Pellegrini o obvinení Kažimíra (október 2021)

Video

„Je neakceptovateľné, aby v právnom štáte zastával funkciu guvernéra renomovanej a uznávanej inštitúcie nielen doma, ale aj v zahraničí človek, ktorý je súdom uznaný za vinného z podplácania,“ skonštatoval Heger. Tvrdí, že rozhodnutie súdu svedčí o tom, aký systém podplácania a korupcie na Slovensku vybudoval Smer.

VIDEO: Fico o obvinení Kažimíra (október 2021).

Video

Podľa Hlasu Heger zneužil neprávoplatné rozhodnutie súdu na svoju predvolebnú kampaň. „Okrem symbolu neschopnosti sa tak stáva aj symbolom politického tlaku na nezávislosť justície. Opätovne vyzývame prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby konala a vládu, ktorá sa nestará o nič iné len o svoju predvolebnú kampaň, okamžite odvolala,“ uviedol Hlas.

Čaputová vyhlásila, že Kažimír by mal zvážiť odstúpenie z funkcie. „Po dnešku po rozhodnutí súdu, ktoré je síce neprávoplatné, ale je to rozhodnutie o jeho vine v danom skutku, si myslím, že by mal zvážiť svoje odstúpenie,“ uviedla prezidentka. Podčiarkla, že jeho zotrvávanie na pozícii môže mať vplyv aj na dôveryhodnosť inštitúcie dovnútra krajiny aj navonok.

Peter Kažimír Čítajte viac Guvernéra NBS Kažimíra uznal sudca za vinného z podplácania: Uložil mu vysoký peňažný trest

Hlava štátu považuje za normálne, že sa v trestných veciach rozhoduje dvojstupňovo. Podčiarkla, že oficiálny dôvod na jeho odvolanie z funkcie je právoplatné rozhodnutie súdu.

Kollár volá po zdržanlivosti

Šéf opozičnej SaS Richard Sulík vyzval guvernéra, aby odstúpil zo svojej funkcie. Predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár volá po zdržanlivosti. Treba si podľa neho počkať až na právoplatné rozhodnutie súdu. Uviedli to v diskusnej relácii TV Joj Na hrane.

Kollár síce považuje za problém, žeKažimír čelí podozreniam z podplácania, poukázal však na to, že rozhodnutie súdu nie je právoplatné. „Len teraz sa dostane k súdnemu procesu,“ zdôraznil. „Je veľká medzinárodná hanba, aby bol guvernér banky odsúdený úplatkár. Je jedno, či je to právoplatné alebo neprávoplatné,“ reagoval Sulík.

SaS už skôr vyzvala Kažimíra, aby vyvodil osobnú zodpovednosť a vzdal sa svojej funkcie. Strana upozornila, že guvernér NBS reprezentuje Slovensko ako člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky. „Ďalšie jeho pôsobenie na čele tejto inštitúcie preto znamená len poškodzovanie dobrého mena našej krajiny,“ zdôraznil Sulík. Dodal, že Kažimír doteraz nevysvetlil ani pôvod svojho majetku. K výzvam na odstúpenie sa pridal aj poslanec Juraj Šeliga.

Kažimír patril podľa predsedníčky strany Za ľudí Veroniky Remišovej do biznis krídla Smeru, s ktorým neskôr Pellegrini založil Hlas. „Znovu sa potvrdilo, že Hlas Petra Pellegriniho má tú istú korupčnú DNA ako Smer,“ zdôraznila.

Šéf OĽANO Igor Matovič tvrdí, že Kažimír je Pellegriniho človek. Kritizuje, že hoci demokratické strany vyzvali guvernéra NBS na odstúpenie, nevidel, že by tieto strany jednoznačne vylúčili spoluprácu s Hlasom po budúcich voľbách.

Progresívne Slovensko taktiež vyzvalo Kažimíra na odchod z funkcie. „Napriek tomu, že rozhodnutie súdu o jeho vine z podplácania ešte nie je právoplatné, vrhá to zlé svetlo na Slovensko a oslabuje dôveryhodnosť našich inštitúcií doma a v zahraničí. Mal by tak urobiť z okamžitou platnosťou, nezávisle od toho, či sa proti rozsudku rozhodne odvolať,“ vyhlásila strana. K rezignácii vyzývali Kažimíra už v minulosti mnohí.

Fico: Obžaloba je neudržateľná

Opozičný Smer naopak stojí za guvernérom NBS, pretože je podľa nich typickou obeťou zneužívania trestného práva na politické účely. Tvrdí to šéf Smeru Robert Fico. „Vecne je celá jeho obžaloba vykonštruovaná a postavená na výmysloch udavača Imreczeho. Smer vyjadruje presvedčenie, že guvernér NBS nepodľahne mediálnemu a politickému lynču a bezdôvodne nerezignuje,“ napísal Fico na sociálnej sieti.

Fico tiež kritizuje, že o obžalobe guvernéra sa rozhodlo bez nariadenia pojednávania. Je to podľa neho dôvod „tĺcť“ do Smeru, hoci Kažimír „sa politicky aj ľudsky so Smerom rozišiel už v roku 2018“. Fico zároveň dodal, že obžaloba guvernéra NBS je neudržateľná. „A na hlavnom pojednávaní, ktoré bude musieť byť po podaní opravného prostriedku nariadené o niekoľko mesiacov, opäť vyhorí ako fakľa,“ myslí si Fico.

O vine guvernéra NBS Petra Kažimíra z podplácania rozhodol samosudca Špecializovaného trestného súdu, ktorý vydal 3. apríla trestný rozkaz a uložil mu peňažný trest vo výške 100 000 eur. Rozhodnutie súdu nie je právoplatné. Úrad špeciálnej prokuratúry už podal v zákonom stanovenej lehote odpor.

© Autorské práva vyhradené

699 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír