Slovenská vláda podporila návrh na výcvik ukrajinských vojakov na Slovensku

Vláda dnes schválila návrh na výcvik ukrajinských vojakov na území Slovenska v rámci príslušnej misie EÚ. Predlohu, ktorá počíta aj s vyslaním niekoľkých slovenských vojakov do úniových vojenských štruktúr na podporu asistenčnej misie EÚ pre Ukrajinu, ešte posúdi parlament. V ňom však kabinet premiéra Eduarda Hegera nemá väčšinu. Tiež v Česku už cvičia vojaci z Ukrajiny, ktorá od vlaňajšieho februára čelí vojenskej invázii ruskej armády.

14.04.2023 11:24
Lešť / Vojaci / Vojak / NATO / Foto: ,
Vojenské cvičenie mnohonárodnej jednotky NATO na Slovensku. Lešť, 28. apríla 2022
debata (24)

Ministerstvo obrany uviedlo, že slovenská armáda bude môcť podľa návrhu poskytovať v rámci programu výcvik ukrajinským vojakom na Slovensku aj za možnej účasti vojenských inštruktorov z členských krajín EÚ, zo Spojených štátov a z Británie. Celkovo by v rámci jedného cyklu mohlo na Slovensku pôsobiť 900 vojakov z týchto krajín.

VIDEO: Slovenský štít. V Lešti cvičia vojaci siedmich krajín NATO

Video

Jednotlivé bloky výcviku majú trvať od jedného do 12 týždňov. Zamerajú sa napríklad na cvičenie v taktike a streľbe, na výcvik v oblasti radiačnej chemickej a biologickej ochrany či na zručnosti protivzdušných, ženijných, delostreleckých, zdravotníckych a logistických jednotiek.

Už vlani sa na Slovensku konala séria cvičení pod názvom European Shield, a to za účasti vojakov z krajín NATO a Ukrajiny.

VIDEO: Ubránime každý centimeter. Cvičenie NATO, nemeckí a litovskí vojaci

Video

EÚ počíta s tým, že poskytne výcvik až 30-tisíc ukrajinským vojakom. Česko sľúbilo, že na svojom území vycvičí asi 4000 Ukrajincov.

Slovensko od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu pomáha Kyjevu vojensky aj humanitárne, Naposledy sa v marci rozhodlo o odovzdaní nevyužívaných stíhačiek MiG-29 a časti raketového systému Kub Ukrajine.

Cvičenie Slovenský štít
Cvičenie Slovenský štít
+8Cvičenie Slovenský štít
24 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine