Karas: Riešenie pre nezosobášené páry je významným krokom vpred

Zákon o fiduciárnom vyhlásení je významným krokom vpred aj vo vzťahu riešenia životných situácií párov rovnakého pohlavia. Dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas to vyhlásil po tom, ako ho v piatok schválila vláda.

14.04.2023 12:12 , aktualizované: 13:05
debata (6)
VIDEO: Karas: Register párov bude bezpečný a „blbuvzdorný“
Video

„Za posledných 30 rokov sme sa nevedeli v tejto otázke posunúť, čiže predpokladám, že získa veľmi širokú podporu v národnej rade,“ poznamenal Karas. Priblížil, že ide o právnu úpravu, keď môže osoba vyhlásiť, pre ktorú životnú situáciu si praje, aby ju partner zastupoval. Podľa neho pôjde o niekoľko životných situácií, ako napríklad bežné zastupovanie, úpravu správcovstva dedičstva v prípade úmrtia vyhlasovateľa či nahliadanie do zdravotnej dokumentácie.

„Na jednej strane ide o veľmi jednoduchý, na druhej strane veľmi praktický nástroj pre konkrétne životné situácie,“ vysvetlil. Karas predpokladá, že sa veľmi rýchlo udomácni v slovenskom právnom poriadku a bude využívaný širokospektrálne.

ZHROMAŽDENIE: Odsúdenie nenávisti voči LGBTI Čítajte viac Poslanci mali plné ústa solidarity a pomoci. Inštitútu partnerského spolužitia však dali stopku

Poukázal, že register na overenie, či je niekto dôverníkom určitej osoby, by mal byť prístupný od 1. januára 2024. Nebude otvorený pre každého. „Dôvernosť informácií si bude môcť overiť organizácia alebo štátna inštitúcia, ktorá bude mať vyplatiť dávku, prípadne lekár, posudkový lekár alebo zdravotná sestra si bude chcieť overiť, či má poskytnúť informáciu alebo nemá,“ priblížil Karas.

Vie si predstaviť veľa situácií, keď by aj sám fiduciárne vyhlásenie využil. Podľa Karasa sa vďaka nemu budú môcť upraviť podmienky dedenia napríklad aj pri vzťahu starých rodičov a vnúčat či susedách v dedine. „Myslím, že to bude mať aj veľký sociálny rozmer,“ dodal.

Karas zároveň avizoval, že návrh novely zákona o nadáciách, ktorým sa majú zaviesť súkromné nadácie na správu majetku aj pre nezosobášené páry, má ísť nakoniec ako poslanecký a nie vládny. Dočasne poverený premiér Eduard Heger sa ho podľa neho z politických dôvodov rozhodol nepredložiť na rokovanie vlády. „Podľa mňa je to veľmi nesprávny krok,“ reagoval s tým, že ho rešpektuje.

Ocenil, že návrh si osvojili poslanci. „Ako mám informácie, bude predložený poslaneckým návrhom národnej rade a tak, ako som komunikoval s jednotlivými klubmi, získa širokú podporu,“ povedal.

Karas poukázal, že návrh novely zákona o nadáciách a o zmene Občianskeho zákonníka je „veľmi kvalitný“ a chýba v právnom poriadku. Priblížil, že má riešiť práve majetkové práva a otázky, ktoré nerieši zákon o fiduciárnom vyhlásení. Ten vláda v piatok odobrila.

Návrh novely zákona o nadáciách a o zmene Občianskeho zákonníka vytvára možnosť zakladania súkromných nadácií a nadačných fondov, „prostredníctvom ktorých bude možné riešiť širokú paletu majetkových vzťahov v rodinných podnikoch vrátane spoločných majetkových aktivít blízkych osôb“. Ministerstvo avizovalo, že chce zapracovať do právneho poriadku osvedčené európske nástroje po vzore trustov (zvereneckých fondov). Umožniť majú občanom efektívnu správu majetku, jeho ovládanie a vhodnú distribúciu.

Heger: Návrh zákona bude v parlamente schválený

Návrh zákona o fiduciárnom vyhlásení je realistický a v parlamente bude schválený. Po rokovaní vlády to povedal dočasne poverený premiér Eduard Heger. Tvrdí, že má deklarovanú podporu bývalých koaličných klubov.

„Zaznievajú jasné hlasy, že to ani zďaleka nie je to, čo by malo byť, ale je to realistický návrh, ktorý vie v parlamente prejsť. Za 30 rokov je to najväčší posun, aký tu kedy bol,“ poznamenal Heger.

Dočasne poverenému ministrovi práce Milanovi Krajniakovi (Sme rodina) sa fiduciárne vyhlásenie zdá ako dobrý nápad. „O tom, ktoré konkrétne životné situácie to má uľahčiť, môžeme diskutovať. Mám vylepšujúce pripomienky,“ podotkol s tým, že je to krok vpred.

Návrh má podľa dočasne povereného šéfa rezortu hospodárstva Karla Hirmana širší dosah a problematika sa týka každého človeka. „Ja osobne ako občan, ktorý určite tie situácie môže zažiť, to považujem za výrazné prispenie k riešeniu praktických problémov,“ povedal.

Návrh riešení životných situácií nezosobášených párov

Navzájom si blízke osoby vrátane nezosobášených párov rovnakého pohlavia by mohli jednoduchšie riešiť spoločné životné situácie. Vyplýva to zo zákona o fiduciárnom vyhlásení, ktorý v piatok odobrila vláda. Tento inštitút má priniesť viac istoty do riešenia situácií v oblasti vzájomného zastupovania, správy dedičstva, zdravotnej starostlivosti i ochrany maloletých.

Legislatíva predpokladá zavedenie tzv. fiduciárneho vyhlásenia, ktoré „predstavuje jednoduchý právny úkon pred notárom, ktorým osoba do notárskej zápisnice prejaví vôľu, aby niekto iný konal v jej mene ako dôverník vo vymedzených životných situáciách“.

VIDEO: Nenávisť musí mať meno, politici sa zhodli, že diskusie nesmú byť anonymné
Video

Pre prípad smrti má byť možné určiť dôverníka za správcu dedičstva. Má ísť aj o situácie týkajúce sa osobnej starostlivosti o osobu alebo o zastupovanie v súdnych a iných konaniach.

„Rovnako sa bude prihliadať na ustanovenie poručníka alebo opatrovníka deťom zosnulého. Návrh v tejto časti rešpektuje faktické rodinné spolužitia a aj týmto sleduje najlepší záujem dieťaťa,“ uviedli z ministerstva spravodlivosti.

Účinnosť legislatívy je navrhovaná od 1. januára 2024.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #páry rovnakého pohlavia