Expolicajt Kaľavský mal od Petrova alias Tigra dostať mobilný telefón, vypovedal svedok

Expolicajt Ján Kaľavský, ktorý čelí podozreniam z korupcie a vynášania informácií z polície, dostal od podnikateľa Petra Petrova alias Tigra v minulosti mobilný telefón. V piatok o tom vypovedal jeho bývalý kolega Roman Staš na hlavnom pojednávaní pred samosudcom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. O tom, že Kaľavský dostával za policajné informácie protihodnotu, hovorí aj obžaloba.

14.04.2023 14:08 , aktualizované: 14:15
specialny sud, specializovany trestny sud,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (6)

Na jednej z osláv sa svedok dozvedel, že mal obžalovaný dostať aj automobil. Kaľavský mu mal povedať, že Petrov je jeho informátor. Staš ďalej uviedol, že sa Kaľavskému ako vedúcemu oddelenia hlásili všetky plánované akcie Národnej kriminálnej agentúry, dokým neprišla informácia o tom, že niekto vynáša informácie. „Mne z toho vyšlo, že je to Ján K.,“ dodal. Nemá vedomosť o tom, kedy, kde a komu mal Kaľavský vyzradiť informácie o plánovaných policajných akciách.

fico, robert fico, smer, Čítajte viac Fico obvinil Hegera, že vedel o manipulácii trestných konaní

Keď zadržali bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa, obžalovaný mal Staša inštruovať, s čím ho treba konfrontovať. „Viem, že mal informácie o tom, čo sa robí, keďže bol v pozícii vedúceho,“ uviedol na margo obžalovaného.

Výsluch absolvoval aj bývalý funkcionár Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Ján Hazucha. „Nemám vedomosť o tom, že by (Ján. K., pozn. TASR) prezradil realizáciu nejakej akcie,“ zdôraznil. Podotkol, že informácie o plánovanom zadržaní osôb v kauze Očistec malo veľa policajtov. „Vyplývalo to najmä z okolností výpovede Bernarda Slobodníka,“ dodal.

specialny sud, specializovany trestny sud, pezinok, Čítajte viac Bývalý príslušník NAKA Kaľavský sa necíti byť vinný, hovorí o pomste exkolegov

Popoludní vypovedal bývalý námestník Slovenskej informačnej služby (SIS) Boris Beňa. Tvrdil, že o svojom plánovanom zadržaní v decembri 2020 vedel približne dva týždne vopred od Petra Košča. Ten mal mať podľa neho informáciu od človeka, ktorý pôsobil v polícii pri tíme Očistec. „Povedal mi, že je to človek, s ktorým má dlhodobý vzťah. Že je to človek, ktorý pôsobí ako vedúci operatívneho oddelenia,“ priblížil Beňa. Pred zadržaním sa sám prihlásil na polícii.

„Obhajoba považuje celú výpoveď Beňu za nevierohodnú, motivovanú jedine tou skutočnosťou, aby dosiahol neprimerané benefity v trestných veciach, v ktorých bol alebo je obvinený,“ uviedla obhajkyňa obžalovaného Eva Mišíková.

Pojednávanie bolo v piatok popoludní prerušené. Pokračovať by malo v máji a júni ďalšími výsluchmi svedkov. Čítať sa majú aj listinné dôkazy.

Podľa obžaloby mal Kaľavský od novembra 2019 do marca 2021 prijať od Petrova alias Tigra hotovosť či mobilný telefón ako protihodnotu za poskytovanie informácií z prostredia Národnej kriminálnej agentúry. Petrovovi mal okrem iného vyzradiť informácie o pripravovaných vyšetrovacích alebo operatívnych úkonoch voči nemu i skupine takáčovcov. Petrov mal za to obžalovanému zabezpečiť i výmenu kuchynských okien na chate či kúpu a servis auta. Informácie o pripravovaných akciách Očistec či Judáš mal podľa obžaloby poskytnúť Kaľavský aj ďalším neoprávneným osobám. Vinu odmieta. Na pojednávaní nie je prítomný, v Bosne a Hercegovine požiadal o azyl.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kaľavský