Naď chce mať čo najskôr schválené americké vrtuľníky. Vyjdú nás len na 100 miliónov eur, tvrdí

Poverený minister obrany Jaroslav Naď verí, že o ponuke na obstaranie bojových vrtuľníkov Viper rozhodne vláda najneskôr v lete.

16.04.2023 10:20
An AH-1Z Viper with Marine Light Attack... Foto:
Vrtuľníky Viper
debata (212)

Ako uviedol pre TASR, za vrtuľníky by po zohľadnení zľavy od USA i kompenzácie z Európskej únie za techniku darovanú Ukrajine malo Slovensko zaplatiť do 100 miliónov eur. Sprievodné investície do infraštruktúry si podľa neho nebudú vyžadovať ďalšie navyšovanie obranného rozpočtu.

VIDEO: Slováci budú mať vrtuľníky ako americkí mariňáci.

Video

Termín schvaľovania obstarania Viperov kabinetom záleží od dodania oficiálnej dokumentácie zo Spojených štátov. „Predpokladám, že to bude v horizonte týždňov a následne s tým bez otáľania pôjdeme na rokovanie vlády,“ načrtol šéf rezortu. Poznamenal, že materiál prejde aj medzirezortným pripomienkovým konaním.

Ministerstvo obrany SR Čítajte viac Slovenské Kocúrkovo: Sliač nie je pripravený na nové stíhačky F-16. Vláda zanedbala výstavbu hangárov

Náklady na vrtuľníky podľa Naďa dosiahnu do 100 miliónov eur. Splácať sa majú postupne v priebehu niekoľkých rokov. Ide podľa neho o sumu, ktorá sa dá nájsť v rozpočte bežnou reprioritizáciou. „Pokiaľ bude vláda, ktorá príde po voľbách z hľadiska investícií do obrany taká zodpovedná ako súčasná, tak to bude bez problémov,“ skonštatoval pre TASR.

Ako doplnil, v pôvodnom pláne modernizácie ozbrojených síl nákup bojových vrtuľníkov neplánovali, keďže na miliardový nákup 12 strojov nemali peniaze. „Ale keďže sme dostali zľavu v podobe takmer 700 miliónov, čiže by sme mali zaplatiť len 340 miliónov dolárov, teda okolo 300 miliónov eur, a zároveň okolo 250 miliónov eur dostaneme z Európskeho mierového nástroja za migy a systém Kub, ktoré sme dali na Ukrajinu, tak náklady budú v podstate do 100 miliónov eur,“ vysvetlil.

VIDEO: Naď: Vrtuľníky Viper od USA môžu prísť do dvoch rokov.

Video

Akékoľvek investície do infraštruktúry, ktoré by sa realizovali v najbližších dvoch-troch rokoch, budú podľa šéfa rezortu určite zvládnuteľné v rámci plánovaných financií. „Nebudú to zásadné sumy a nebude to nič také, pre čo by sme si mali pýtať nejaké ďalšie navýšenie rozpočtu,“ vyhlásil pre TASR. Poukázal na to, že už teraz sú v procese realizácie viaceré infraštruktúrne projekty v súvislosti s vrtuľníkmi Black Hawk.

USA ponúkli Slovensku za Ukrajine darované stíhačky MiG-29 12 nových vrtuľníkov Bell AH-1Z Viper s príslušenstvom, výcvikom pilotov a technikov, ako aj vyše 500 rakiet AGM-114 Hellfire s výraznou zľavou. Bojové vrtuľníky v súčasnosti nie sú vo výzbroji Ozbrojených síl SR, išlo by teda o úplne novú bojovú spôsobilosť.

212 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #MiG-29 #Viper2