Matečná bola s prácou obžalovaných z kauzy Dobytkár spokojná. Danko: Neviem, čo tu robím

V korupčnej kauze známej ako Dobytkár na pojednávanie na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici prišli vypovedať ako svedkovia predseda SNS a bývalý predseda parlamentu Andrej Danko a bývalá ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS).

17.04.2023 11:07 , aktualizované: 16:51
danko Foto: ,
Andrej Danko sedí na chodbe Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici v pondelok 17. apríla 2023 pred vypovedaním na hlavnom pojednávaní v korupčnej kauze Dobytkár.
debata (22)

Súd na poslednom pojednávaní zastavil trestné stíhanie proti Ľubomírovi Kropilovi, ktorý v marci zomrel. V kauze preto zostalo obžalovaných sedem z pôvodne ôsmich obžalovaných fyzických osôb a päť právnických osôb. Tieto mali podľa obžaloby páchať trestnú činnosť súvisiacu s vybavovaním žiadostí o nenávratný finančný príspevok z Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA).

VIDEO: Andrej Danko na súde.

Video

Pomáhal s mediálnymi výstupmi

„S jeho prácou som bola vždy nadmieru spokojná, stretávali sme sa na týždennej báze,“ uviedla Matečná na adresu obžalovaného Juraja Kožucha ktorý v čase jej pôsobenia ma ministerstve pôdohospodárstva viedol PPA. Podobne kladne sa bývalá ministerka vyjadrila k obžalovanému Martinovi Kvietikovi, s ktorým sa stretávala a podľa jej slov bol relevantný človek v oblasti potravinárstva a pomáhal jej na začiatku pôsobenia aj s mediálnymi výstupmi. Stretávať sa mali aj v hoteli Albrecht v Bratislave. „Obžalovaný sa o PPA a ministerstvo pôdohospodárstva u mňa vôbec nezaujímal,“ dodala Matečná s tým, že skôr ona sa pýtala jeho hlavne na oblasť potravinárstva a obchodu.

VIDEO: Gabriela Matečná na súde.

Video

Predseda SNS Danko uviedol, že nemá vedomosť o žiadnych korupčných praktikách a nevie, čo na tomto pojednávaní robí. Obžalovaného Kvietika pozná 25 rokov, ich vzťah je spoločenský a stretávali sa aj v hoteli Albrecht. „Stretli sme sa aj v tomto hoteli, tento hotel je malý, žiadne miesta som si nevyberal, stretnúť sme sa mohli v takmer vo všetkých priestoroch tohto hotela,“ uviedol politik s tým, že Kvietik nemal nijaký finančný vzťah k SNS, „ani k mojej osobe a pokiaľ mám vedomosť, tak ani k vedeniu SNS“. „Mali sme občas stretnutia, ktoré som nikdy nepoprel,“ uviedol Danko k obžalovanému Bödörovi, ktorého pozná ešte z čias podnikania. Išlo o spoločenské stretnutia, ktorých mal veľa v období, keď predsedal parlamentu.

zväčšiť Exministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná... Foto: TASR, Ján Krošlák
matečná Exministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS) odpovedá na otázky novinárov v priestoroch Špecializovaného trestného súdu v pondelok 17. apríla 2023.

Danko spomenul urážky SNS, ktorých sa mal dopustiť ako svedok v tejto kauze kajúcnik Marek Kodada v súvislosti s financovaním tejto strany. „Po troch rokoch dokazovania by už konečne prokurátor mohol predložiť aspoň jeden jediný seriózny dôkaz, ako som mal financovať tú stranu, nakoľko ekonomicko-finančné procesy sú objektívne a majú vždy reálny a materiálny dopad,“ dodal vo vyjadrení obžalovaný Kvietik s tým, že Danko je ďalší svedok, ktorý o korupcii v PPA nič nevie.

Dobytkár polícia Čítajte viac Zomrel hlavný obžalovaný z kauzy Dobytkár, „vybavovač“ Kropil

Kľučku u Šafárika si vymenil s Kvietikom

Na lavicu svedkov si sadol aj bývalý námestník Slovenskej informačnej služby (SIS) Boris Beňa, ktorý popísal, ako ho niekoľko mesiacov pred zadržaním obžalovaného Kvietika kontaktoval Milan Lučanský a následne sa stretli. „Milan mi povedal, že sa chystá zadržanie Martina K., aby som to oznámil riaditeľovi služby Antonovi Šafárikovi,“ uviedol Beňa a dodal, že potom sa stretol so Šafárikom, ktorý kontaktoval Kvietika cez aplikáciu WhatsUp, aby si dohodli stretnutie. Keď Beňa zo stretnutia v kancelárii Šafárika v SIS odchádzal, tak Kvietik prichádzal na stretnutie s ním. Beňa tiež uviedol, že obsah stretnutia s Lučanským popísal aj Ľudovítovi Makóovi, s ktorým sa mal vtedy stretnúť.

„Keď som bol koncom januára 2021 na výsluchu a dohodol som sa, že budem spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní, tak som uviedol všetky skutočnosti, ktoré mohli mať niečo spoločné s trestnou činnosťou a táto skutočnosť patrí medzi ne,“ špecifikoval Beňa a na otázku advokáta, či je o tom záznam, dodal, že vypovedal na NAKA a nepamätá si meno vyšetrovateľa a nevie ani uviesť, v ktorom vyšetrovacom spise to je, ani v ktorom konaní.

„Bez preverenia hodnovernosti tejto výpovede sa táto výpoveď stala argumentom pri predĺžení mojej väzby po deviatich mesiacoch,“ uviedol k výpovedi Beňu obžalovaný Martin K. s tým, že táto výpoveď bola neskôr vyvrátená Šafárikom, ale súd ju už nemohol brať do úvahy. Uviedol, že v jeho prípade ide o komplot OČTK, ktoré podľa neho zaviedli a oklamali súd.

Na súde popoludní vypovedal aj bývalý riaditeľ Národnej jednotky finančnej polície Bernard Slobodník, ktorý hovoril o vplyve Bödöra na polícii alebo o usmernení z roku 2013, ktoré znemožňovalo operatívne rozpracovať niektoré spoločnosti a firmy, kým nemali súhlas vtedajšieho šéfa protikorupčnej jednotky.

Kaliňák: Obžaloba je veľmi slabá

„Bolo to absolútne zúfalstvo. K obžalobe nevedel nič povedať, klamal a zavádzal. Ak by mal nejaký konkrétny poznatok, povedal by ho. Voči nášmu klientovi nie je žiadny svedok v tomto procese a aj on bol len okrajový,“ konštatoval obhajca Bödöra Marek Para.

Podľa ďalšieho obhajcu Roberta Kaliňáka sa prokurátorovi trvalo nedarí spojiť ich klienta s obžalobou. „Sama osebe je veľmi slabá z pohľadu definície jednotlivých skutkov a z toho, ako mala prebiehať trestná činnosť,“ zdôraznil Kaliňák.

Úrad špeciálnej prokuratúry podal v kauze Dobytkár obžalobu ešte v auguste 2021 na osem fyzických osôb a päť právnických osôb. V kauze korupcie spojenej s PPA čelia obžalobe nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, finančník Kvietik, podnikateľ Peter Kuba, bývalý generálny riaditeľ PPA Kožuch, bývalý výkonný riaditeľ PPA Ľubomír Partika, veterinár Kropil, právnik Milan Kopriva a bývalý hlavný radca regionálneho úradu PPA vo Zvolene Viktor Miklas. Jednotlivé skutky v obžalobe sa týkajú najmä korupčných trestných činov a obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Dohodli sa na vine a treste

V rámci aktuálneho súdneho procesu čiastočne priznal spáchanie trestných činov nepriamej korupcie, respektíve podplácania obžalovaný Kropil, ktorý v marci 2023 zomrel. Trestné činy prijímania úplatku a legalizácie príjmov z trestnej činnosti poprel. Vinu vo všetkých skutkoch priznal Miklas. Jeho vyhlásenie o vine súd prijal a vyhlásil, že dokazovanie sa v jeho prípade nevykoná a súd bude rokovať iba o výroku o treste. Zvyšní obžalovaní vinu popierajú.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) ukončil vyšetrovanie kauzy Dobytkár v júli 2021. Polícia počas vyšetrovania zdokumentovala 95 skutkov. Vyšetrovateľ zároveň vyčlenil obvineného bývalého riaditeľa sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb na Ministerstve pôdohospodárstva SR Mareka K. na samostatné konanie.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #Gabriela Matečná #PPA #Norbert Bödör #kauza Dobytkár