V Tatrách spadla lavína, odrezala Žiarsku chatu

V Žiarskej doline v Západných Tatrách spadla včer základová lavína. V lokalite sa podľa výpovede zamestnancov tamojšej horskej chaty nemali nachádzať žiadni ľudia. Horskí záchranári miesto prehľadali spolu s lavínovým psom, onformovali o tom na sociálnej sieti.

18.04.2023 09:48
lavína Foto:
Nános po páde lavíny v Žiarskej doline v Západných Tatrách v apríli 2023.
debata

Lavína sa uvoľnila spod Príslopu. Podľa horských záchranárov zasiahla prístupovú cestu k Žiarskej chate, na ktorej vytvorila asi trojmetrový nános.

„Základové lavíny sú typické pre jarné obdobie, kedy vplyvom oteplenia a premočenia snehovej pokrývky dochádza hlavne na trávnatom podklade a zväčša v popoludňajších hodinách k ich uvoľneniu,“ vysvetlili horskí záchranári. Návštevníkov horských oblastí vyzvali k zvýšenej ostražitosti a opatrnosti pri pohybe v horách.

Platí mierne nebezpečenstvo

V najvyšších polohách Vysokých, Západných a Nízkych Tatier platí pre polohy nad 1 700 metrov nad morom mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo Fatrách pre polohy nad 1 200 metrov nad morom platí malé lavínové nebezpečenstvo, teda 1 stupeň. V polohách do nadmorskej výšky 1 800 metrov je hlavným lavínovým problémom mokrý sneh. V priebehu utorka sa preto môžu vyskytnúť aj malé a stredné samovoľné lavíny z mokrého snehu a v ojedinelých prípadoch aj väčšie základové lavíny.

VIDEO: Ako bude najbližšie dni?
Video

Sneh z posledného sneženia, ktorý sa nachádza v najvyšších polohách, nad hranicou izotermy 0 stupňov Celzia, ešte nie je dostatočne sadnutý a previazaný. V polohách nad 1 900 metrov nad morom je preto lavínovým problémom aj vetrom previaty sneh, a to najmä na západných, južných a juhozápadných orientáciách. Uvoľnenie je pri veľkom dodatočnom zaťažení možné najmä na obzvlášť na strmých svahoch, prípadne v úzkych strmých žľaboch.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vysoké Tatry #pád lavíny