Mikulec vyzval Kurilovskú, aby odstúpila sama a nečakala na prezidentku

Odvolanie rektorky Akadémie Policajného zboru (APZ) v Bratislave Lucia Kurilovskej z funkcie pre incident, pri ktorom bola postrelená kadetka, je na rozhodnutí prezidentky Zuzany Čaputovej. Po dnešnom rokovaní vlády to zdôraznil minister vnútra Roman Mikulec.

19.04.2023 12:23 , aktualizované: 15:29
Lucia Kurilovská, rektorka, policajná akadémia Foto: ,
Lucia Kurilovská
debata (38)

„Ja som podal taký návrh," pripomenul minister, pričom zopakoval, že Kurilovská by v súvislosti s incidentom mala prijať osobnú zodpovednosť. Zároveň Mikulec povedal, že vo veci stále prebieha vyšetrovanie. „Počkám si na kompletné závery," doplnil.

VIDEO: Kurilovská pre streľbu na akadémii zatiaľ odstúpiť neplánuje
Video

Na druhej strane, vedenie a tiež akademický senát Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave vyjadrili Kurilovskej podporu. „Vnímame s ľútosťou incident, v dôsledku ktorého utrpela vážne zranenia kadetka APZ. Zároveň však vyzývame k rozvahe pri rozhodnutí o návrhu na odvolanie rektorky APZ, aby trend rozvoja APZ reprezentovaný rektorkou Kurilovskou nebol zvrátený len z dôvodu politického tlaku a vlny emócií," uvádza sa vo vyhlásení fakulty. Z verejne dostupných informácii podľa vedenia a akademického senátu vyplýva, že išlo o individuálne zlyhanie jednotlivého zamestnanca konajúceho v rozpore s pokynmi nadriadených, ktorému objektívne nie je schopný zabrániť žiadny manažér, aj keď plnenie svojich pokynov riadne kontroluje.

Lucia Kurilovská Čítajte viac Čaputová už má návrh na odvolanie Kurilovskej. Akadémii sa kauzám vyhýbať nedarí

Podporu Kurilovskej vyjadrili aj zamestnanci policajnej a žiadajú prezidentku, aby návrh na jej odvolanie neprijala. „Rektorka Akadémie PZ v Bratislave je kvalifikovaným odborníkom, výborným manažérom a bezpochyby osobou na správnom mieste,“ uviedli v liste, ktorí adresovali hlave štátu.

Nešťastná udalosť sa stala v stredu 1. marca na Akadémii Policajného Zboru v Bratislave, kde zo zatiaľ nezistených príčin pedagóg postrelil 20-ročnú žiačku. Tá skončila s vážnymi poraneniami v nemocnici. Podľa medializovaných informácii sa tri budúce policajtky po vyučovaní chceli zdokonaliť v streľbách, a tak išli s pedagógom na polygón v areáli školy. Pri výstrele z inštruktorovej zbrane strela zasiahla jednu z kadetiek do chrbta. Pedagóg Vladimir Š. čelí v tejto súvislosti obvineniu z trestného činu ublíženia na zdraví

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Lucia Kurilovská #Zuzana Čaputová #Roman Mikulec