Kurilovská na akadémii skončila a kritizuje Mikulca: Situácia nabrala obludné rozmery

Prezidentka Zuzana Čaputová na návrh ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) odvolala z funkcie rektorky Akadémie Policajného zboru Luciu Kurilovskú.

21.04.2023 11:50 , aktualizované: 13:32
Lucia Kurilovská Foto: ,
Lucia Kurilovská
debata (154)

Odvolanie rektorky navrhol Mikulec v pondelok v súvislosti s kauzou postrelenej študentky. Minister navrhol pre incident odvolať aj šéfa katedry telesnej výchovy a športu Rastislava Kurilovského.

Obludné rozmery

Prezidentku podľa Kurilovskej mrzí, že mala v prípade len formálnu právomoc a podľa ústavy nemala inú možnosť. Považuje za nespravodlivé, že dianie v súvislosti s nešťastnou nehodou naberá voči jej osobe „obludné rozmery“.

Lucia Kurilovská Čítajte viac Kurilovská: Pedagóg, ktorý postrelil študentku nebol policajný inštruktor, zbraň ale používať mohol

Je tiež podľa nej otázne, či mal minister, ktorý je dočasne poverený, právo žiadať jej odvolanie. Kritizuje ho aj za vyjadrenia, že by na jej mieste odstúpil, pričom poukázala na to, že sám viackrát čelil odvolávaniu z funkcie. „Osem a pol roka stojím za dobrým menom a myslím si, že som sa postarala aj o dobré meno ministerstva vnútra cez akadémiu PZ“ dodala.

Podľa hovorcu hlavy štátu Martina Strižinca prezidentka pri menovacích právomociach rektorov podľa ústavy posudzuje iba formálne naplnenie návrhov na ich vymenovanie alebo odvolanie. „Rozhodujúci je vždy postoj toho, kto predkladá návrh, pričom na odvolanie rektora Akadémie Policajného zboru je potrebný návrh ministra vnútra. Akademický senát v tomto prípade nerozhoduje, iba poskytuje stanovisko,“ dodal Strižinec.

Prezidentka nemala na výber

Pokiaľ ide o pozíciu hlavy štátu, menovanie a odvolanie rektorov je aj podľa ústavy oblasťou, kde miera uváženia prezidenta prakticky môže len ťažko presiahnuť posudzovanie formálnych predpokladov. Prezidentka teda nemala v zmysle ústavy inú možnosť, ako návrh ministra akceptovať, o čom Luciu Kurilovskú podľa Strižinca počas týždňa informovala aj na osobnom stretnutí.

Mikulec v stredu po rokovaní vlády uviedol, že odvolanie Kurilovskej je na rozhodnutí prezidentky a zároveň rektorku vyzval, aby pre incident prijala osobnú zodpovednosť. Zároveň Mikulec povedal, že vo veci stále prebieha vyšetrovanie. „Počkám si na kompletné závery," doplnil.

VIDEO: Kurilovská odstúpiť neplánovala, vysvetlila prečo. (14. marec 2023)
Video

Zamestnanci akadémie vyjadrili Kurilovskej plnú podporu. Prezidentku v liste požiadali o prehodnotenie dôvodu na jej odvolanie a neprijatie predloženého návrhu ministra vnútra. Rektorku podporili aj vedenie Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a akademický senát fakulty.

Nešťastná udalosť sa stala v stredu 1. marca na Akadémii Policajného Zboru v Bratislave, kde zo zatiaľ nezistených príčin pedagóg postrelil 20-ročnú žiačku. Tá skončila s vážnymi poraneniami v nemocnici. Podľa medializovaných informácii sa tri budúce policajtky po vyučovaní chceli zdokonaliť v streľbách, a tak išli s pedagógom na polygón v areáli školy. Pri výstrele z inštruktorovej zbrane strela zasiahla jednu z kadetiek do chrbta. Pedagóg Vladimir Š. čelí v tejto súvislosti obvineniu z trestného činu ublíženia na zdraví.

VIDEO: Podcast s Luciou Kurilovskou: Nie som Kaliňákova protežantka (nahrávané vo februári 2020)

Video

Pedagóg, pôvodom z Ruska, nebol policajný inštruktor ale civilný zamestnanec, uviedla ešte v marci na zasadnutí Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Kurilovská. Napriek tomu podľa nej mal právo používať zbraň.

Skúšky robil na Slovensku

„Pre Akadémiu Policajného zboru sa vzťahuje nariadenie, na základe ktorého vysokoškolský pedagóg Katedry telesnej výchovy a športu, pod ktorú streľby patrili, môže používať zbrane,“ povedal Kurilovská. Zbraňami, ktoré spadajú pod katedru, teda podľa nej môže disponovať každý vysokoškolský pedagóg. Konkrétny pedagóg mal pritom podľa nej pôvodne povolenie viesť strelecký krúžok. Doplnila, že keď došlo k zmene vedenia na katedre, povolenie viesť krúžok mu odobrali. „Zbrane mu vydali preto, lebo je člen katedry,“ zdôraznila rektorka.

Pedagóga zhodnotila Kurilovská ako skúseného, pričom na svoju pozíciu sa dostal na základe výberového konania. „Boj s nožom, taktická špeciálna príprava, sebaobrana, aikido – čierny pás štvrtého danu, vysokoškolské vzdelanie, rigorózne konanie,“ citoval Kurilovská zo životopisu pedagóga. Podľa nej zo životopisu nevyplývalo nič, čo by mohlo byť nejakým spôsobom závadové. „Mal štátne občianstvo slovenské aj zbrojný preukaz získaný na Slovensku,“ dodala Kurilovská.

Lucia Kurilovská, rektorka, policajná akadémia Čítajte viac Mikulec vyzval Kurilovskú, aby odstúpila sama a nečakala na prezidentku
154 debata chyba
Viac na túto tému: #Akadémia policajného zboru #Lucia Kurilovská #Zuzana Čaputová #Roman Mikulec