Demokratom má do parlamentu pomôcť dvojica od Remišovej. Heger: Sú to posily

K Demokratom Eduarda Hegera idú nezaradení poslanci Národnej rady Jana Žitňanská a Juraj Šeliga.

21.04.2023 13:21 , aktualizované: 15:02
heger, šeliga, zitnanska Foto: ,
Zľava Jana Žitňanská, Eduard Heger a Juraj Šeliga počas ohlasovania vstupu dvojice poslancov NR SR do strany Demokrati.
debata (198)

Obaja boli súčasťou vládnej koalície a členmi strany Za ľudí. Informovali o tom na spoločnej piatkovej tlačovej konferencii. Ako povedal Heger, Šeliga a Žitňanská sú významné osobnosti slovenskej politiky, majú za sebou hmatateľné výsledky a chcú sa pridať k rastúcej skupine tých, ktorí chce hájiť záujmy ľudí. „Práve takýchto ľudí potrebujeme v politike, ktorí bojujú za hodnoty, ako sú demokracia, sloboda, právny štát, ľudské práva,“ podčiarkol Heger.

VIDEO: Heger školí novinára: To nie sú moje názory, takto sa štát neriadi.

Video

Heger označil Žitňanskú za posilu v oblasti pomoci ľuďom a Šeligu v oblasti spravodlivosti. Skonštatoval, že dôvodom stroskotania vládnej koalície bola „rozhádanosť“ jej lídrov. „Strana demokrati chce priniesť pokoj do politiky,“ uviedol Heger s tým, že politika má ľuďom slúžiť a nie ich zabávať. Strana chce podľa jeho slov robiť korektnú politiku založenú na odbornosti a korektných vzťahoch.

Šeliga povedal, že po svojom odchode zo strany Za ľudí v posledných týždňoch rozmýšľal, či má zostať v politike, alebo sa má stiahnuť. „Potom mi povedal jeden známy jednu pravdu, že keď sa všetci dobrí ľudia stiahnu, tak zostanú len tí zlí,“ uviedol. Dodal, že do politiky vstupoval s tým, že nechce, aby pokračovala mafianizácia štátu. K tomu, aby v nej zostal, ho podľa jeho slov motivovala jedna osoba, a tou je Robert Fico (Smer).

matovic Čítajte viac Posledné minúty Hegerovej vlády ako z filmu. Nádej tu bola: Matovič ju vytrhol z rúk, verzie sa líšia

Má obavy, že po voľbách na Slovensku nastane normalizácia, ktorej bude šéfovať Fico a ktorej bude pomáhať generálny prokurátor Maroš Žilinka. „Náš nepriateľ je Robert Fico, normalizácia a maďarská cesta. Nedovolíme, aby nám uniesli krajinu,“ vyhlásil. Strana Za ľudí už podľa jeho slov nebola tá, ktorú spoluzakladal s Andrejom Kiskom a na niektoré veci mal rozdielny názor ako jej súčasná predsedníčka Veronika Remišová, preto sa rozhodol pre odchod. Verí, že boj za spravodlivosť sa mu podarí presadzovať prostredníctvom Demokratov.

Žitňanská chce aj v strane Demokrati ďalej pracovať na svojej agende a posunúť problematiku ľudí so zdravotným postihnutím ďalej. Pripomenula viaceré zákony, ktoré predkladala do parlamentu a ktoré sa podarilo presadiť.

„Demokratov nikdy nie je dosť, preto dúfam, že vstúpia ďalší,“ uviedol Šeliga. Kľúčovú hodnotu strany vidí v tom, že vie, čo chce a vie, proti čomu bojuje. Poukázal na situáciu v justícii a zdôraznil potrebu nastaviť napríklad reformu prokuratúry.

zväčšiť Eduard Heger, Jana Žitňanská a Juraj Šeliga si... Foto: Pravda, Robert Hüttner
heger, seliga, zitnanska Eduard Heger, Jana Žitňanská a Juraj Šeliga si robia selfie po ohlásení vstupu dvojice poslancov do strany Demokrati.

Na otázku o rokovaniach s KDH a spoločnom postupe do volieb odpovedal Šeliga tým, že vo finále rozhodnú orgány strany. Cestu v aktuálnej situácii naďalej vidí v spájaní sa. „Ak sa nespojíme, neurobíme čísla na to, aby sme mohli vládnuť,“ upozornil. Podotkol, že Demokrati podávajú ruku na spoluprácu, no tá musí prísť aj z druhej strany. Heger na otázku o rokovaniach s KDH neodpovedal.

Odchod zo Za ľudí oznámili Šeliga a Žitňanská začiatkom apríla. Žitňanská vtedy poznamenala, že svoju politickú budúcnosť nevidí v zbližovaní sa s OĽANO a nechce stáť v ceste kolegom, ktorí to tak cítia. Šeliga hovoril o rokovaniach s Demokratmi a KDH, zmysel videl v ich spoločnej kandidátnej listine. Hnutie už avizovalo, že ide do volieb samostatne.

parlament NR Čítajte viac Ďalší prieskum potápa Hegera. Účasť by atakovala 60 %
198 debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Žitňanská #Eduard Heger #Juraj Šeliga #strana Demokrati